Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci se společností adidas
7. března 2021 13:00
Čas čtení 13:16
Ondřej Jarůšek

Za co nejvíc utrácí youtuber MenT, jaké boty má nejradši a co si myslí o rapujících youtuberech? (Rozhovor)

Za co nejvíc utrácí youtuber MenT, jaké boty má nejradši a co si myslí o rapujících youtuberech? (Rozhovor)
Zdroj: adidas
REFRESHER ADIDAS YOUTUBE
Uložit Uložené

Přečti si rozsáhlý rozhovor s youtuberem Janem Macákem alias MenT.

Tvoří zábavný obsah, miluje technologie a na Instagramu a Youtube má dosah přes dva miliony lidí. To je Jan Macák alias MenT, kterého většině mladých lidí zřejmě není třeba představovat. A právě s tímto mladým a nadaným internetovým tvůrcem se naše moderátorka Petra sešla, aby jej důkladně vyzpovídala.

Co nám prozradil o své kariéře, za co nejvíc utrácí a jaké boty má nejradši? I to se v rozsáhlém rozhovoru dozvíš.

MenT
Zdroj: Refresher

Už doma sedíš na zlatém záchodě?

Ještě ne, hrozně bych ho chtěl, ale ještě jsem si ho nepořídil.

Ale koukala jsem, že sis místo toho pořídil zlatou slepici, takže ta už přišla?

Ještě nepřišla, čekám na ni. Očekávám ji příští týden.

Super, tak to byla jen taková otázka na úvod a můžeme začít. Tys začal točit na YouTube ve 12 letech a tenkrát jsi měl ambice stát se hercem nebo moderátorem. Tak kým bys byl dnes, kdyby nebyl YouTube?

To je dobrá otázka, asi něčím takovým. Odmalička jsem chtěl dělat věci, které budou vidět. YouTube tenkrát nebyl v takové podobě, jako je teď, takže to herectví nebo moderátorství byla asi jediná možnost, jak něco takového dělat. Kdyby nebyl YouTube, tak bych mířil k něčemu takovému.

A přesto, že tvoříš na YouTube, tak nemáš ambice se stát hercem a být v televizi?

Asi ne. Mně se líbí ta internetová platforma, nebo internet celkově, kvůli svobodě, kterou mi poskytuje. Když budu mít možnost si v něčem zahrát pro memes nebo pro srandu, tak to asi udělám, ale takové ambice už nemám.

Představ si situaci, kdy bys měl 12letého syna a přišel za tebou, že se chce stát youtuberem. Podpořil bys ho, nebo by ses snažil, aby si našel nějakou jinou kariéru?

Určitě bych ho podpořil. Myslím si, že YouTube je skvělý místo, když se k tomu přistupuje správným směrem. Byl bych v pohodě, protože tu platformu znám, vím, co je tam dobré a špatné.

I díky tomu, že YouTube je svobodné médium a neprochází to takovou kontrolou jako televize a podobně, tak se tam samozřejmě dá najít i spousta špatných věcí. Asi bych se svým dítětem trávil čas a zajímal se o to, co tam sleduje.

Jak to brali tvoji rodiče, když jsi oznámil, že chceš být youtuberem? Podporovali tě?

Já to neoznámil, víceméně jsem nahrál nějaké první herní video s kamarády, ukázal jsem jim to, a protože mám úžasné a podporující rodiče, tak mi řekli, že je to pěkný, ale nevěděli, jestli to dávám někam na internet. V té době se o tom vůbec nemluvilo a starší generace nevěděla, že něco takového vůbec existuje.

ment
Zdroj: Pro adidas Martin Pibyl

Jak bys porovnal YouTube v roce 2009, kdy jsi začínal, s rokem 2021?

Spousta změn, spousta nových tvůrců a spousta možností. Nové generace youtuberů a taky publika. V roce 2009 byl YouTube v České republice primárně na hudební videoklipy a čas od času se tam objevilo nějaké virální video, která se v té době šířila spíše po e-mailech než po sociálních sítích. Nebyli tam tvůrci tak, jak to známe teď.

Potom se to přeformovalo a vznikla z toho taková sociální síť, kdy byl gaming a takoví zvláštně zaškatulkovaní lidi jako youtubeři, ale teď už se to hrozně posunulo. Některá mainstreamová média mají svoje kanály a myslím si, že už to má větší dosah na cílovou skupinu.

Zabaví se tam kdokoliv, a hlavně se tam dá spoustu věcí naučit. Je to skvělá platforma, kde jsem se naučil věci o natáčení, editovaní a všem možném. YouTube je teď plný neomezených možností.

Takže ti to teď vyhovuje víc, než jak to bylo předtím?

Předtím tady byla menší komunita. Tím, že nás, kteří v Česku natáčeli, bylo málo, tak se všichni znali. Ale teď, jak se to postupně zvětšuje, tak jsou tady nová jména a nedá se to už zvládat tak, že by se všichni znali.

Na to navazuje další otázka. Kdo z je z youtubové scény tvůj kamarád, a naopak čí tvorba se ti nelíbí nebo s ní nesouhlasíš?

Mám na YouTube spoustu kamarádů, poznal jsem díky tomu spoustu lidí, kteří jsou teď moji dobří přátelé nebo se mnou nějakým způsobem pracují. Jsou to víceméně všichni, se kterými jsem na svém kanále někdy natočil video. S některými už jsem přestal natáčet, protože se tomu už nevěnují, ale bavíme se pořád. Myslím si, že všichni, kteří se podívají na můj youtubový kanál, budou vědět. Nechci jmenovat, abych na někoho nezapomněl.

A nemám rád lidi, kteří tvoří nějakým způsobem špatný obsah. A tím nemyslím, že by ta videa nebyla dobrá, protože každý má nějaký vkus. Myslím tím videa, která podporují negativní věci, jako nějaký hate, šikanu nebo dělají věci, které nejsou úplně legální nebo jsou nemorální, tak takové tvůrce nemám rád.

Dáš i nějaký příklad?

Každý si z toho asi dokáže odvodit, kdo by to byl. Tihle lidi chtějí pozornost a žijí na tom, že jsou kontroverzní a jediný způsob, jak s nimi můžeme bojovat, je, že je budeme ignorovat. Takže nechci dávat žádný příklad.

Ty vydáváš videa téměř každý den, kde bereš tu neustálou inspiraci? A co se stane, když ti dojde a nevíš, co natočit?

Nenatočím video. Je to takový, že se do toho nechci nutit. Snažím se vydávat každý den a daří se mi to většinu času, ale občas dojdu do bodu, kdy mám spoustu jiné práce. Ať už na svém druhém kanálu, nebo na čemkoliv jiném. Inspiraci beru všude na internetu, v zahraničí, snažím se sladovat, jaké jsou trendy ve hrách a tak.

Máš nějaký contentový plán, že si připravuješ dopředu, co natočíš?

Snažíme se o to, ale je to pořád velký freestyle. Máme vždycky připravené nějaké série, ale není to tak, že bych teď měl na další měsíc připravený content plán, co budu dělat každý den.

Máš recept na úspěšné video? Jakou má mít délku, co má obsahovat, jaký má mít náhledový obrázek?

Hrozně rád bych ho měl, ale podle mě všichni, kdo prodávají tyto recepty na úspěch, tak nefungují. Je to samozřejmě částečně random, ale jasně, jistý aspekt se musí dodržet. Musí být poutavý náhledový obrázek, musí to být dobrý název a ten obsah musí být takový, jaký je pro tu cílovou skupinu relevantní, protože bez těchto tří věcí to video nemá úspěch. A pak už záleží na tom, jestli tě bude mít YouTube algoritmus rád, nebo ne.

Jaké podle tebe budou trendy na YouTube další roky?

Hrozně rád bych měl na tyto věci odpověď, ale hrozně rychle se to mění. Když se na to podíváme z herního hlediska, tak tady jsou hry, které jsou stálé a fungují pořád. Jsou tady x let a myslím si, že ještě pár let určitě budou fungovat.

Pak jsou hry, které přijdou, vybouchnou a pak postupně zmizí. Za poslední rok tady byly hry Fall Guys nebo Among Us, které zasáhly spoustu lidí i mimo herní scénu, protože to bylo i na telefonech. A to jsou hry, které přijdou, odejdou, ale nedá se to asi úplně předpovídat.

ment
Zdroj: Pro adidas Martin Pibyl

Když už jsi zmínil ty hry, tak která je tvoje nejoblíbenější?

Z dlouhodobého hlediska je to asi série GTA. Začínal jsem na té hře na YouTube, nebo předtím ještě na Streamu, provází mě celým mým youtubovým životem a nemůžu se dočkat, až bude další díl. Takže asi GTA.

Kolik hodin denně hraješ?

Byly doby, kdy jsem hrál víc. Postupně jsem to omezil, takže víceméně dvě, tři hodiny denně, kdy si připravuju to dané video, které jdu točit, plus natáčení. Pak mám většinou období, kdy vyjde nějaká hra, na které se stanu úplně závislým, jsme s klukama každý den na Discordu a hrajeme to dokola a dokola. Ale to jsou vlny. Jednou za rok něco vyjde, my to pořád hrajeme, pak nás to přestane bavit, tak skončíme a pak se zase vrátím do normálního cyklu.

Dokážeš popsat, kde je nějaká hranice mezi hraním her jenom pro zábavu a závislostí?

Závislost u všeho nastává asi ve chvíli, kdy už bez toho nemůžeš vydržet. Myslím, že víc lidí má v současné době závislost na telefonu, než na hraní her. To je podle mě o dost větší problém, protože často se stane, že se prostě chytíš, scrolluješ už podesáté za den feed na Instagramu, kde máš pořád ty stejné věci, není tam ni nového, a pak ti iPhone vyhodí upozornění s tím, kolik tam strávíš hodin.

Nikdy jsem asi neměl vyloženě problém se závislostí na hraní her. Možná jen nějaká krátkodobá závislost, že vyšla nějaká skvělá hra, kterou jsme hráli od rána do večera, přestalo nás to bavit a zase jsme se vrátili do normálu. Asi to nedokážu posoudit.

Jaký je tvůj gamingový setup a kolik tě stál?

Teď momentálně jedu na procesoru i9, měl bych tam mít 64 GB RAM, RTX 3080. Potom mám 6 TB paměti na storage, plus 1 TB SSD. That’s it.

A kolik jsi do toho investoval?

Myslím si, že ten počítač bude mít hodnotu kolem 100 tisíc korun, když počítáme jenom ten počítač. Plus monitory a další příslušenství.

Co bys potřeboval k tomu, abys mohl hrát co nejdéle v kuse bez přestávky?

Určitě zlatý záchod, který by mohl být vedle počítače nebo bych ho přetransformoval přímo do té židle. (Smích) Hrát dlouho ale není nikdy dobrý nápad, je vždycky lepší si dát pauzu, ulevit očím, protáhnout se. Ale asi spoustu jídla, spoustu pití a dobrou hru, která mě dokáže udržet tolik hodin, abych se od ní neodlepil.

Na jakou hru se nejvíc těšíš?

Já se nejvíc těším na GTA 6, říkám to pořád a pořád nejsou žádná data, není žádný trailer, ale pořád věřím v to, že to snad během roku nebo dvou přijde, že to oznámí. Takže na to se těším nejvíc. Je to srdcovka.

Ty máš kromě YouTube spoustu fanoušků i na Instagramu a zčásti se živíš i spolupracemi, dokážeš tedy popsat, jak taková spolupráce vzniká a jak vypadá?

Musí to vzniknout tím, že přijde nějaká nabídka od firmy, nebo přijdeme my za nějakou firmou, že bychom s nimi chtěli spolupracovat. Musíme se domluvit na tom, jak bychom chtěli, aby to vypadalo.

Pak následuje taková ta nudná práce agentury, která zastíní všechny oficiální věci a smlouvy, abychom věděli, jaké je plnění, kdy by měl být publikační plán, jestli se to zpracuje na jejich straně, nebo jestli si zařídíme produkci my. Potom už je jen nějaké plnění content plánu.

Jaká poslední kampaň nebo spolupráce tě fakt bavila a zapojili jsi do ní i vlastní kreativitu?V poslední době nám asi nejvíc prostoru pro kreativní řešení kampaně dává adidas. Měli jsme pár komplexních nápadů, ve kterých nás adidas skvěle podpořil a třeba u kampaně na nové tenisky jsme mohli zapojit i šílenosti jako med, písek nebo sliz.

Vzpomínáš si na svou první placenou spolupráci?

Nad tím jsem nedávno přemýšlel. Jedny z mých spoluprací byly stoprocentně jenom bartery, kdy jsem dostal sluchátka nebo jiné příslušenství k počítači. Ale první placená byla asi něco kolem hardware a počítačů nebo nějaké herní studio, které chtělo odpromovat nějakou novou hru. Jedno z toho.

Jakou nejbizarnější nabídku na spolupráci jsi dostal?

Erotické hračky? (Smích) Něco se ke mně ani nedostane. Těch nabídek bylo opravdu hodně, mám skvělou agenturu a už předem mezi sebou máme vymezené věci a firmy, se kterými chceme dělat, a produkty, které bychom nedělali nikdy za žádných situací.

Kolik si člověk s takovým dosahem jako máš ty dokáže vydělat, když sečteš všechny sociální sítě?

Vy potřebujete něco na název tohoto rozhovoru, mně to je jasný. (Smích) Uživím se tím krásně, uživím i celý tým lidí, kteří pracují na mém brandu. Kamarádi, se kterými jsme dřív jen hráli hry, tak teď pracují na mém content plánu, pracují na mých videích, stříhají mi videa. Takže skrz svoji tvorbu dokážu živit několik lidí.

Tak je to jasný nadpis: MenT uživí své kamarády ze spoluprací. (Smích)

Tak to máme, ani to nebolelo, to je krásný. (Smích)

ment
Zdroj: Pro adidas Martin Pibyl

Za co nejvíc utrácíš?

Teď jak jsem doma, tak neutrácím skoro za nic. Během karantény jsem hrozně snížil své výdaje. Kdybychom měli brát neinvestiční věci, asi za věci kolem aut.

Viděla jsem ,že prodáváš svého mustanga. Už víš, co si místo něj budeš pořizovat?

Už je prodaný, včera jsem poslal fakturu. Takže mustang je pryč. Mám nějaké tipy, které bych si chtěl koupit, ale ještě to je neurčité, uvidíme.

Přejděme teď k oblečení. Jaká je tvoje nejoblíbenější značka?

Mám rád adidas, což je asi vidět. Mám zrovna na sobě své oblíbené tepláky, které jsem si koupil už potřetí. (Smích) Mám to ale různě. Když mám nakupovací náladu, tak se podívám na různé e-shopy, ať už české nebo zahraniční, objednám si dost oblečení a nekoukám se na to, co je to za značku. To, co mě designově zaujme, tak to si objednám.

A jak bys popsal svůj styl oblékání? Dneska jsi oblečený docela sportovně, tak je toto tvůj styl?

Asi pohodlně. Teď jak jsme všichni doma, tak je hrozně těžké mít motivaci se oblíct. Mám hrozný problém s tím, že poslední rok nosím víceméně jenom tepláky, protože se nikam nechodilo, nic se nedělalo a udělalo mi radost, když jsem si mohl vzít třeba sako. Takže asi sportovně, streetově, ale je to random.

Máš nějaký speciální oděv na to, když hraješ?

Asi ne, je mi to úplně jedno. Můžu hrát v teplákách, můžu hrát v džínech, můžu hrát v čemkoliv. Nemám pro to nějakou specifickou věc. Většinu času nosím černá a bílá trička.

Máš rád tenisky a sbíráš je?

Dřív jsem sbíral tenisky víc než teď. Už jsem si dlouho nekoupil nic nového, protože nebyl moc důvod někam chodit. Teď nosím tyto super pohodlný adidas ZX, které jsou nové a vyhovují mi, ale jinak mám doma několik desítek párů bot, čas od času si něco zajímavého koupím.

Je mi hrozně líto vstávat na dropy, protože je nikdy nestihnu, vždycky na to zapomenu. A ještě víc líto mi je dávat resell cenu za boty, zase tolik to nepotřebuju. (Smích) Čas od času ale něco stihnu a jsem šťastnej.

Jaké tenisky jsou pro tebe nejlepší a nejpohodlnější?

Teď zrovna tenisky adidas ZX, které jsou asi nejpohodlnější, jaké se teď dají nosit. Ale jinak to střídám podle toho, na co mám zrovna chuť.

Tys měl taky svoji limitku merche. Chystáš něco dalšího? A kdo ti navrhuje designy?

Mám víc grafiků, se kterými spolupracuju. Jsou to víceméně freelance grafici a jsou moji kamarádi, se kterými jsme dřív hráli hry a teď dělají grafiku. Snažím se v tomto co nejvíc podporovat svoje kamarády a lidi, se kterými se znám a kteří mi pomohli. Snažím se tedy tu práci distribuovat mezi ně, abych se jim za to odvděčil. Pošlu jim nějaké nápady, přijdeme s něčím, vyrobíme to, dropnem to.

V poslední době jsem na merch kašlal, pak jsme se rozhodli udělat něco limitovaného a mělo to poměrně velký úspěch. Vyprodali jsme to za pár minut. Teď zase pracujeme na něčem takové, chceme mít stálé kusy, které budou pořád na e-shopu, a pak nějaké limitované věci, které budeme čas od času dropovat. Budeme předělávat i celý e-shop a nahazovat nový design, aby to nějak vypadalo a začneme se tomu víc věnovat.

adidas zx
Zdroj: adidas

Tys na Instagramu nedávno přidával fotku s DJ Wichem, máš nějaké rapové ambice?

Určitě ne. (Smích) Nemám žádné rapové ambice. Mám kamaráda ze střední školy, který dělá beaty pro nějaké české interprety, tak jsme ze srandy na to něco nahráli, ale nikdy to nevyšlo. Měli jsme to spíš jako takový undergroundový meme, který dáváme do videí. S Wichem jsme se setkávali proto, že jsem chtěl do intra hudbu na svůj druhý kanál, ne proto, že bych chtěl nahrávat nějaký song.

A vznikl teda nějaký beat?

Přerušilo se to kvůli koroně, protože jsme se potkali, pak se všechno zavřelo, byli jsme doma, karanténa, brali jsme to vážně. Takže teď to je pozastavené, ale budu rád, když se pak k tomu zase vrátíme.

A co teda říkáš na rapující youtubery?

Mně to je asi jedno, ať si každý dělá, co chce. Neposlouchám z toho nic a nechci nikoho urazit, ale nemyslím si, že někdo z youtuberů vydává něco dobrého, co bych měl na svém Spotify a poslouchal to. Je to všechno stejné, buď jsou smutní, nebo že ho na začátku neměli rádi a teď ho rádi mají.

Chápu, proč to dělají, někteří to dělají jenom jako speciály, lidi to chtějí a je to spíš tak, že si to odškrtnou ve své youtubové kariéře. Asi to není nic špatného, ale jak říkám, je mi to jedno, ať si tam každý dělá, co chce. Mě to neuráží a nevadí mi to.

A posloucháš rap, nebo nějaký jiný žánr?

Mám rád elektronickou hudbu a rap. Poslouchám, co se mi zrovna zlíbí.

Sleduješ dění kolem koronaviru nebo politiky? A jestli ano, proč se k tomu nevyjadřuješ na svých sociálních sítích?

Nevyjadřuju se z jednoho prostého důvodu, a to je, že se lidem primárně poskytuju zábavu. Myslím si, že je dobré jim říct, že roušky nejsou zbytečná věc a že bychom se měli snažím být k sobě ohleduplní, protože jsou mezi námi lidi, kteří koronavirus mohou snášet hůř, jiní to zase mohou snášet lépe.

K politice se nevyjadřuju z toho důvodu, že můj kanál je o zábavě, a ne o politice. Nechci lidem říkat, koho mají a nemají volit. Byl bych jen rád, aby šli volit a něco si o tom zjistili.

Co si myslíš o projektu Anny Šulcové a Jakuba Gulaba? Šel bys do něčeho takového?

Myslím si, že to špatně pojali. Je možné, že ta iniciativa od nich byla dobrá a chtěli všechno dělat zadarmo. Nevím o tom případu všechno a nebavil jsem se o tom s nimi, ale myslím si, že asi měli zvolit trochu jinou strategii.

Jestli to chtěli dělat zdarma, tak to měli několik měsíců zdarma dělat, ukázat nějaké výsledky, říct lidem, že udělali tuto kampaň a komunikovali na mladší publikum, což nemusí být špatné, protože je důležité, aby o tom všichni věděli správné informace, a ne dezinformace.

A potom, pokud chtěli nakoupit ten reklamní prostor, tak zvolit nějakou seriózní a velkou reklamní společnost, která by zprostředkovala nákup prostoru na sociálních sítích. Tohle bylo trochu nešťastné řešení.

A ty by sis troufnul na něco takového?

To je otázka, samozřejmě když je třeba pomoct v těchto situacích, tak jsem ochotný nějakým způsobem poskytovat své sociální sítě, ale nesmí to být politický. Nechci tím podporovat nebo naopak dělat antikampaň jakékoliv straně.

Můžou mát podle tebe sociální sítě negativní vliv na psychiku lidí? A jak s tím nakládat?

Stoprocentně můžou. Myslím, že spousta mladých lidí tráví na sociálních sítích víc času, než by měli. Včetně mě, bohužel. Všichni máme asi problém, že se zasekáváme na telefonu. Hrozně mi pomohlo nastavit si v některých aplikacích upozornění.

Když tam trávím moc času, tak mi to třeba na YouTube stopne video a napíše mi to, že si mám dát pauzu. Pak mě vždycky hitne ta realita a jdu dělat něco normálního. Myslím si, že je super dávat si detoxy od sociálních sítí, telefonu a nekoukat se jenom do obrazovky.

Dal sis někdy delší detox? Třeba den, týden měsíc…

Je to těžký, když tě to živí. (Smích) Vyloženě detox asi když jedu na dovolenou, nepracuju a můžu všechno svěřit svému týmu, aby postovali videa a příspěvky, tak jsem schopný nemít většinu dne telefon v ruce a snížit používání telefonu a počítače o 90 procent. Tohle jsme schopný, ale že bych si řekl, že zmizím z Facebooku a týden mě tam neuvidíte, tak to jsem nedělal.

Ty máš rád technologie, tak co ti v poslední době vyrazilo dech?

Nové RTX karty od Nvidie. Myslím si, že jsou super dobrý a efektivní. Ta 3080, kterou používám, tak za tu cenu si myslím, že to je skvělá karta. To, že se teď přeprodává za dvojnásobek ceny, je už jiná věc, to je jiný problém.

Jinak mě baví i technologie z hlediska aut. Měl jsem smíšený pohled na elektromobily, ale teď se mi hrozně líbí Porsche Taycan a chtěl bych ho vyzkoušet. Myslím, že je to první opravdu zajímavý elektromobil pro petrolheady. A čekám, co se bude dít ve světě virtuální reality.

Když jsi zmínil elektromobily, tak nad tím jsi neuvažoval, že si pořídíš?

Jediné auto, které by mě aktuálně zajímalo, je Porsche Taycan, ale to je mimo cenovou kategorii, po které se koukám.

Domů
Sdílet
Diskuse