Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2021 15:28
Čas čtení 4:32
Kamila Šebestová

„Bili mě hodinu a půl v kuse, nechali mě viset jako maso na rožni,“ popisuje vězeň život v ruském vězení. Co tam čeká Navalného?

„Bili mě hodinu a půl v kuse, nechali mě viset jako maso na rožni,“ popisuje vězeň život v ruském vězení. Co tam čeká Navalného?
Zdroj: archív TASR
POLITIKA VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Ruský opoziční lídr byl minulý týden v utajení převezen do takzvané trestanecké kolonie číslo 2.

Osvoboďte Navalného!“ žádají naštvaní Rusové před velvyslanectvím v Berlíně s transparenty v rukou. Zatčení lídra ruské opozice způsobilo ve světě rozruch. Jeho převezení do takzvané trestanecké kolonie číslo 2 pak dokonce ještě větší. Původně o tom neřekli ani jeho rodině či právníkům. 

Ruské trestanecké kolonie se liší na základě závažnosti trestného činu, kterého se vězeň dopustil. Liší se i podmínky, v jakých vězni žijí, v některých však mohou být velmi drsné. O koloniích se často mluví jako o novodobých ruských gulazích. Praktiky dozorců způsobily vážné ublížení na zdraví či smrt několika vězňům.

V tomto článku si přečteš:
  • Kam přesně poslali ruského opozičního lídra Alexeje Navalného.
  • Jak to vypadá v ruské trestanecké kolonii.
  • Proč je Alexej Navalnyj pro Putina nebezpečný.
  • Jak reaguje Rusko na jeho zatčení
alexej navaľnyj, Rusko, Berlín, Nemecko, protest, politika, Putin
Zdroj: Getty Images

Novodobé gulagy? 

Pokud jsi viděl známou americkou sci–fi sérii Příběh služebnice, při slově kolonie tě zamrazí. Automaticky člověku evokuje pracovní tábory se špatnými podmínkami k životu. Alexej Navalnyj se nachází údajně v jednom z nejhorších ruských trestaneckých táborů — v takzvané kolonii číslo 2, která je ve Vladimirské oblasti přibližně 200 kilometrů od Moskvy.

Doporučeno
Nachytal vlastního vraha a odmítá se vzdát: Alexej Navalnyj způsobuje Vladimiru Putinovi stále větší vrásky na čele Nachytal vlastního vraha a odmítá se vzdát: Alexej Navalnyj způsobuje Vladimiru Putinovi stále větší vrásky na čele 6. února 2021 14:30

Ruské noviny Novana Gazeja minulý týden zveřejnily videa, která unikla z trestaneckých kolonií. Na obou videích dozorci mlátí vězně. Gruzínec Važa Bočorišvili v důsledku zranění ledvin po útoku zemřel.

Rusko, väzeň, väzenie, kolónia
Zdroj: Novaja Gazeta

Proč tedy nastal tento náhlý přesun do kolonie z vězení, kam Alexeje Navalného umístili po vynesení rozsudku? Mnozí se domnívají, že záměrem vlády je izolovat ho od Ruska.

Doporučeno
Palác pro Vladimira Putina za miliardu eur? Je to jako stát ve státě, říká Alexej Navalnyj a vysvětluje, kdo prý stavbu zaplatil Palác pro Vladimira Putina za miliardu eur? Je to jako stát ve státě, říká Alexej Navalnyj a vysvětluje, kdo prý stavbu zaplatil 23. ledna 2021 12:24

„Režim ho má v hledáčku a dává si velký pozor na to, kdo k němu může jít. Chce, aby byl co nejvíce izolován od ruské společnosti a veřejného prostoru. Aby se nemohl vyjadřovat a aby za ním nemohl nikdo chodit,“ vysvětluje pro REFRESHER odborník na ruskou politiku Pavel Havlíček z českého výzkumného centra AMO.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 95551 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak to vypadá v ruském vězení.
  • Zda jsou tam podmínky podobně hrozné jako kdysi v gulazích.
  • Jak se budou chovat k Navalnému.
Domů
Sdílet
Diskuse