Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. února 2021 19:19
Čas čtení 0:52
Daniel Mikolášik

Ruského opozičního lídra Navalného odsoudili na 3,5 roku vězení. On tvrdí, že jde o politickou objednávku

NEWS
Uložit Uložené

Jeho uvěznění je podle Centra pro lidská práva absurdní a protizákonné.

Ruského opozičního lídra Alexeje Navalného moskevský soud odsoudil na 3,5 roku vězení. Důvodem má být údajné porušení podmínky z roku 2014, informuje NPR. Dostal ji tehdy v tzv. Yves Rocher kauze za údajnou zpronevěru v ruské pobočce francouzské kosmetické společnosti.

Navalnyj mluví o politické motivaci. Vláda ho 17. ledna, hned po návratu z Berlína, zadržela na letišti v Moskvě a umístila do vazby na 30 dní. Po jeho uvěznění nikdo nevěděl celé hodiny, kde politika vlastně drží. Nepustili k němu ani jeho vlastní právníky.

Doporučeno
Palác pro Vladimira Putina za miliardu eur? Je to jako stát ve státě, říká Alexej Navalnyj a vysvětluje, kdo prý stavbu zaplatil Palác pro Vladimira Putina za miliardu eur? Je to jako stát ve státě, říká Alexej Navalnyj a vysvětluje, kdo prý stavbu zaplatil 23. ledna 2021 12:24

„Dejme si trochu matematiky. V roce 2014 padl verdikt a nyní je rok 2021 a v tomto případě mě stále pronásledují. (...) Proč? Někdo chtěl, abych byl zatčen už od chvíle, kdy jsem překročil hranice,“ řekl v závěrečné řeči tentokrát již nepodmíněně odsouzený Navalnyj.

Evropský soud pro lidská práva v případu Yves Rocher rozhodl, že proces nebyl férový. Dokonce i samotný výrobce kosmetiky Yves Rocher prohlásil, že v tomto případě neutrpěl žádnou škodu. Z 3,5letého trestu, který mu dnes soudkyně udělila kolem 18. hodiny našeho času, odečítají několik měsíců, které již v minulosti strávil v domácím vězení.

Z Navalného udělali podle Centra pro lidská práva politického vězně. Jeho uvěznění považují za absurdní a protizákonné. „Zadržení opozičního politika pod nezákonnou a bezdůvodnou záminkou, který se před nikým neskrýval a po pokusu o atentát veřejně oznámil svůj návrat, je politicky motivovanou svévolí a odvetou,“ prohlásila organizace.

Alexej Navaľnyj
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse