Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. března 2021 11:11
Čas čtení 1:50
Vojtěch Vanda

Poslanec Volný jako politická celebrita. Jeho aktivismus jej v poslední době vystřelil mezi nejsledovanější politiky

Poslanec Volný jako politická celebrita. Jeho aktivismus jej v poslední době vystřelil mezi nejsledovanější politiky
Zdroj: Volný blok – Česká suverenita
NEWS ANDREJ BABIŠ LUBOMÍR VOLNÝ SPD TOMIO OKAMURA
Uložit Uložené

Deník N zveřejnil statistiky, podle nichž poslanec Lubomír Volný přeskočil, co se sledovanosti týče, i největší české politické stálice typu Andreje Babiše nebo Tomia Okamury.

Poslanec Lubomír Volný (nezařazený) se v poslední době dokázal dostat do hledáčku českých voličů. Skrze agresivní výstupy, v nichž často kritizuje postup vlády, zejména během koronaviru, se vyšplhal ve sledovanosti na Facebooku na úplný vrchol. Podle Deníku N nechává ve stínu i dřívější „hvězdy“ domácího politického nebe na Facebooku – Andreje Babiše (ANO) i Tomia Okamuru (SPD).

Doporučeno
Poslanec Volný spojoval letadlo kroužící nad Brnem s šířením britské mutace. Stroj ve skutečnosti nemohl přistát kvůli mlze Poslanec Volný spojoval letadlo kroužící nad Brnem s šířením britské mutace. Stroj ve skutečnosti nemohl přistát kvůli mlze 5. března 2021 16:46

Redaktoři Deníku N se opírají o data z analytického nástroje CrowdTangle, podle nějž má Volný z politiků zdaleka nejvíce interakcí na Facebooku. Od začátku ledna se mu povedlo získat celkem 2 miliony celkových reakcí – lajků, komentářů a sdílení. Předseda jeho bývalé strany Tomio Okamura nezískal ani polovinu, Babiš získal prakticky třetinu.

Zajímavostí internetového úspěchu poslance, o němž se poprvé začalo výrazně mluvit ve spojitosti s potyčkou, kterou vyvolal ve Sněmovně, je fakt, že není generován výsměšnými nebo naštvanými reakcemi. Ty tvoří pouze 6 % z celkového počtu interakcí. Většinu sdílení a lajků získal prostřednictvím statusů, kterými šířil své názory.

Podle Miroslava Mareše, odborníka na extremismus z Masarykovy univerzity, se z Volného stala hvězda proto, jelikož se mu „daří podchycovat nespokojené občany, lidi věřící dezinformacím a konspiračním teoriím, popírače koronaviru nebo lidi odmítající očkování, roušky či další opatření proti covidu-19.“

„Stal se pro tyto lidi hlavní hvězdou. Dělá věci, které vyvolávají mediální zájem – v mainstreamu je to skandalizováno, čímž se mu přihrává pozornost lidí, kteří jej nemají rádi, ale stal se tím i hlavní hvězdou pro popírače, lidi věřící v dezinformace a tak dále,“  uvedl pro Deník N. Jeho oblíbenost může plynout i z frustrace obyvatel z nynější situace, přičemž lidé hledají novou alternativu k těm, co vládnou. On, jako sebejistá osobnost, která výrazně vystupuje nejen ve Sněmovně, ale i na demonstracích mezi nimi, sbírá „body“.

Volnému pomáhají i dezinformační weby

Volnému úspěch neunikl, což hned sdílel na Facebooku. „Nechtěl jsem ta data zveřejňovat, protože úspěch ‚liberální demokraté' pochopitelně neodpouští a očekávám urychlenější akce FB proti naší stránce, jak na základě tlaku udavačů, ale i přímo premiéra i falešné opozice,“ uvedl do příspěvku. Také se vyjádřil v tom smyslu, že poměr mezi dosahem a projeveným zájmem na stránce je dokaz o shadow banningu stránky, a že čeká, že jeho stránku brzo smažou.

Jeho úspěch ale není vytvořen jím samým. K jeho popularitě mu dopomohly i různé dezinformační profily a weby, které jeho často nekvalitní vysílání z mobilu nebo statusy sdílí dál. Tyto skupiny, které čítají desetitisíce členů, pak jdou zákonitě čerpat novinky na poslancův profil.

Obvykle totiž mají podobný názor jako on. V poslední době se hlavně jedná o jeho přesvědčení, že vládní koronavirová opatření jsou ve vícero oblastech špatná. A podstatná část české populace, ať už z frustrace nebo z vlastního přesvědčení, má tendence jeho vyjádření přebírat jako pravdivá.

Doporučeno
Volný a Bojko opět přišli do Sněmovny bez ochrany úst a nosu. Zasahovala ochranka Volný a Bojko opět přišli do Sněmovny bez ochrany úst a nosu. Zasahovala ochranka 9. února 2021 15:29

Podobnými „antisystémovými“ statusy proslul i předseda SPD Tomio Okamura, který se ale v poslední době přestal na dezinformačním a populistickém poli výrazněji angažovat.

Domů
Sdílet
Diskuse