Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2021 15:13
Čas čtení 2:18
Vojtěch Vanda

Čeká studenty úřední maturita? Podle ministra školství bude jasno do konce týdne

Čeká studenty úřední maturita? Podle ministra školství bude jasno do konce týdne
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ANDREJ BABIŠ ČESKO
Uložit Uložené

Část závěrečných zkoušek pro poslední ročníky středních škol by měly začít už za necelé dva měsíce. O jejich formě ale stále není jasno.

Maturity čekají žáky posledních ročníků středních škol již za pár týdnů, přesto stále není jasné, jakým způsobem proběhnou. Premiér Andrej Babiš (ANO) na začátku března zmínil, že by rád pro studenty navrhl alternativu v podobě úřednických maturit, podle nichž by byly známky uděleny bez samotné zkoušky jen podle průměru známek z dosavadního prospěchu.

Proti Babišově návrhu ale stojí většina zainteresovaných stran včetně ministerstva školství. „Je třeba si uvědomit, při plném respektu k této složité situaci, že maturita je ve své státní části zkouškou certifikační. V části školní pak je to hodně o odbornosti. Doba je složitá, ale úřední maturita není správným směrem,“ řekl například pro Radiožurnál ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Doporučeno
Babiš navrhne pro studenty udělení úřední maturity. Známky by se jim přidělily podle dosavadního prospěchu Babiš navrhne pro studenty udělení úřední maturity. Známky by se jim přidělily podle dosavadního prospěchu 3. března 2021 16:39

Ministr se vyjádřil v tom smyslu, že s premiérem mluví o maturitách již od ledna, přičemž se s ním domlouval na tom, že mohou přijít jisté úpravy zkoušky podle toho, jak se bude vyvíjet epidemie. Přestože mají praktické zkoušky začít v dubnu a písemné a ústní v květnu, o jejich formě však stále není jasno a s premiérem o nich nadále jedná. 

Domů
Sdílet
Diskuse