Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. března 2021 9:30
Čas čtení 8:46
Katarína Danková

Jak funguje byznys s fejky: Pokud zjistíš, že zákazník ví o značce příliš mnoho, měl bys mu raději prodat pravou obuv

Jak funguje byznys s fejky: Pokud zjistíš, že zákazník ví o značce příliš mnoho, měl bys mu raději prodat pravou obuv
Zdroj: unsplash.com/Alex Haney
MÓDA
Uložit Uložené

Chapadla čínského byznysu s nepravým zbožím sahají po celé zemi a infikují fejky celý svět. Jak celý proces od výroby po prodej probíhá, proč s tím světové značky nebojují a jak odlišit pravou verzi od fejkové?

Pokud sis někdy objednával tenisky z internetu a nebyl to právě oficiální e–shop značky, mohl ses pěkně spálit. Už samotná vůně materiálů ti hodně napoví, ale co si počít v případě, kdy jde o dokonalý padělek?

V tomto článku si přečteš:
  • Proč se nejčastěji falšují tenisky.
  • Jak je možné, že se vyrábějí tak dokonalé kopie.
  • Jaké další odvětví byznys s fejky zasahuje.
  • Proč jsou pokusy rozbít tento byznys téměř nemožné.
  • Jak jeden z čínských prodejců obhajuje trh s fejky.
  • Kdo je v tomto byznysu vítěz a kdo poražený.
  • Zda se v současnosti značkám vyplatí bojovat proti kopiím.
  • Která sociální síť je líhní byznysu s padělky a proč.
  • Jaký skandál se nedávno provalil ve společnosti Nike.
  • Jak poznat, zda je teniska pravá nebo fejková.

Někdy je opravdu těžké rozeznat originál od téměř bezchybného fejku. Zkontrolovat vůni, způsob sešití a vyšití loga značky, to může někdy pořádně potrápit. Pokud si na to netroufáš a chceš mít 100% jistotu, můžeš kontaktovat tzv. legit checkera, tedy člověka, který se v pravosti dokonale vyzná.

Doporučeno
adidas chce zabránit značce J.Crew, aby používala ikonické tři proužky adidas chce zabránit značce J.Crew, aby používala ikonické tři proužky 28. srpna 2019 19:31

Jeden z nejfalšovanějších kousků na světě

Už pár let jsou právě tenisky jedním z nejoblíbenějších módních kousků spolu s brýlemi a jinými malými doplňky. A nejen u žen, ale i u mužů. Tenisky jsou dokonalou kombinací pohodlí a stylovosti, která zajišťuje, že se člověk cítí prostě skvěle. Narůstající trend výroby značkové obuvi ve spolupráci se světovými celebritami a sportovci poptávku jen zvyšuje. A tam, kde je poptávka, je i nabídka.

Už s příchodem značky AIR Jordan a jejich exkluzivitou v daném období se staly tenisky středobodem outfitu streetwearu. Tuto pozici dále posilovaly modely Yeezy, Human Race a mnohé další. Velmi často je to tak, že právě tenisky jsou věc, která padne člověku do oka jako první,“ tvrdí legit checkeři ze SpalteFejky a doplňují, že až 90 % lidí se k pravým značkovým teniskám nedostane pro jejich vysokou cenu nebo extrémně limitovanou výrobu. 

Aktuální nabídka značkových tenisek je nedostatečná. A právě zde se naskýtá šance pro nelegální trh. Falešné tenisky zaplavují svět svým téměř dokonalým provedením. Lidé si je koupí buď z nevědomosti, nebo se záměrem působit „in“ a patřit do „vyšší třídy“.

Původ fejků a důvod jejich (ne)pravosti

Putian, město na východě Číny, je, kromě ostrova Meizhou a chrámu Guanghua, známé i přezdívkou „město padělků“. Jelikož má mnoho značek, jako například Nike a adidas, továrny ve stejném městě jako výrobci padělků, přístup k materiálům potřebným při výrobě tenisek je jednoduchý.

Výrobci padělků mají dokonce přístup k lidem, kteří v „pravých“ továrnách pracují. Ti přes den pracují na pravých teniskách a večer si odskočí na směnu do jedné z nelegálních továren. Pokud však výrobce padělků nemá dostatek přímých zdrojů, je nucen pár pravých tenisek koupit. Následně tenisky rozřízne na polovinu a zkoumá materiály a postup jejich výroby. Fejk vyrobí na základě vlastní zkušenosti.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Legit Checker (@spaltefejky)

Veřejné tajemství aneb jak to funguje

Město Putian, které má asi nejvíce továren na falešné tenisky v zemi, se večer mění na živý tržní organismus. Kromě klasických obchodů se majitelé firem a klienti shromažďují přímo na ulicích, zkoušejí si zboží a obchodují s falešnými teniskami. Kurýrní služby s přepravou tenisek doručují zboží zprostředkovatelům, kteří ho následně zabalí a připraví k odeslání zákazníkovi.

Kořeny tohoto byznysu vytvářejí další pracovní příležitosti a ovlivňují různé obchodní oblasti. Po výrobě falešných tenisek je třeba zboží i nafotit pro e–shop. V důsledku toho vznikly různá fotografická studia, která se specializují na fotografování produktů a napodobeniny tenisek dokáží přitažlivě nafotit či vyretušovat.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Legit Checker (@spaltefejky)

Dalším odvětvím „dotovaným“ tímto byznysem je prodej telefonních karet, pomocí kterých se dá zaregistrovat na různé prodejní online stránky. Pointa je v tom, že pokud by se ošizený zákazník dožadoval spravedlnosti, pravděpodobně se jí nedovolá, protože karty nejsou kupované na jméno.

V neposlední řadě jde o samotný proces přepravy. Falešné tenisky se prodávají a distribuují do všech koutů země, stejně jako do Ameriky či Evropské unie. V roce 2019 zajistila americká celní správa zásilku falešných bot s odhadovanou hodnotou 2,2 milionu dolarů. Zásilka dorazila v kontejneru z Číny s téměř 15 tisíci páry falešných bot Nike. V dokumentech k zásilce se uvádělo, že přepravují ubrousky. Rok předtím ve Spojených státech zatkli pět lidí za obchodování s falešným zbožím.

Obchod s nepravým zbožím v Číně zašel tak daleko, že má dokonce vlastní „školu“. Lépe řečeno jde o kurzy, kde se naučíš, jak provozovat online obchod, upravovat fotky a vyrovnávat se s negativními komentáři či se špatnými recenzemi od zákazníků. S radou od jednoho majitele obchodu jde o dokonalý podvod: „Měl bys být opravdu opatrný. Pokud zjistíš, že zákazník ví o značce příliš mnoho, měl bys mu raději prodat pravou obuv.“

Doporučeno
Primark, Boohoo, Fashion Nova, Miss Guided atd. Ultra fast fashion jako nová strategie výroby trendů využívá algoritmus Primark, Boohoo, Fashion Nova, Miss Guided atd. Ultra fast fashion jako nová strategie výroby trendů využívá algoritmus 6. března 2021 9:30

Na fejkové obuvi stojí ekonomika země

Šílené, ale v této zemi běžné. Zvuk lepicí pásky je slyšet na každém rohu. Trh s falešnými teniskami se stal v Putianu neviditelným pilířem místní ekonomiky. V minulosti čínská policie vícekrát zasáhla při nedovoleném obchodu. Před sedmi lety zavřela deset obchodů s padělky, před pěti lety kompetentní orgány potrestaly čtyři továrny, zajistily a zničily padělanou obuv v hodnotě téměř 10 milionů jüanů (v přepočtu cca 33 milionů korun).

fake, čína, oheň
Zdroj: Getty Images/China Photos – Stringer

I když vláda poskytla finanční podporu místním značkám v hodnotě 100 milionů jüanů (téměř 340 milionů korun), továrny nadále produkují značkové kopie. V roce 2018 přepadly čínské úřady tamní falešnou továrnu. Zajistily a zničily 500 tisíc párů falešných tenisek — konkrétně fejky značek Converse a Vans. Obuv měla odhadovanou hodnotu 87 milionů dolarů.

Rozbít tak výnosný byznys, který je páteří ekonomiky a dává práci tisícům lidí v zemi, není vůbec jednoduché. Navzdory úsilí místní samosprávy zakročit proti tomu nelegální trh zjevně nikdy nezmizí.

Uvnitř továrny na fejky

Krátký dokument z dílny Vice News Tonight vysílaný na HBO odhaluje pozadí výroby padělků. Místní prodejce replik Chan doprovází redaktora postupem prodeje a odkrývá zajímavá fakta o byznysu, který svým dosahem ovlivňuje celý svět.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 95788 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se Chan dostal k byznysu s fejky a proč mu to vynáší.
  • Kdo je v tomto byznysu vítěz a kdo poražený.
  • Proč Chanovi někteří zákazníci píší negativní recenze.
  • Jestli se vyplatí značkám v současnosti bojovat proti kopiím.
  • Která sociální síť je líhní byznysu s fejky a proč.
  • Jaký skandál se nedávno provalil ve společnosti Nike. 
  • Jak poznat, zda je teniska pravá nebo fejková.
Domů
Sdílet
Diskuse