Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2021 15:50
Čas čtení 0:39
Kamila Šebestová

VIDEO: Na jihovýchodě Islandu po 800 letech vybuchla sopka. Okolí Reykjavíku zaplavily proudy lávy

VIDEO: Na jihovýchodě Islandu po 800 letech vybuchla sopka. Okolí Reykjavíku zaplavily proudy lávy
Zdroj: TASR - AP
NEWS
Uložit Uložené

Erupci sopky předcházely tisíce zemětřesení.

Na Islandu po několika týdnech plných zemětřesení vybuchla sopka na hoře Fagradalsfjall. Výbuch nastal včera o deváté hodině večer na jihovýchodní části ostrova.

Podle deníku Guardian byla zdrojem erupce magma, která se během posledních týdnů vytlačovala na povrch, a zapříčinila tak více než 40 000 zemětřesení. Jejich počet se poslední dny snížil, geologové se domnívali, že výbuch nenastane.

Nakonec se tak však stalo včera. Výbuch zaznamenal tým vědců v helikoptéře. Podařilo se jim erupci pozorovat i zachytit kamerou. Na snímcích je vidět láva, která se valila 50 kilometrů od hlavního města Islandu Reyjkavík. Vědcům se podařilo zhotovit fascinující fotografie, které stihly obletět celý svět.

sopka, Island
Zdroj: Icelandic Meteorological Office

Momentálně zkoumají dosah a intenzitu výbuchu. Islandská meteorologická jednotka ještě nikdy nezachytila tolik seismické aktivity.

V důsledku erupce Island okamžitě pozastavil leteckou dopravu. Místní obyvatelé v rybářském městě Grindavík musí být připraveni na evakuaci, protože se nacházejí deset kilometrů od výbuchu. Policie zajišťuje, aby se k okolí sopky nedostal žádný člověk.

Výbuch mohli pozorovat i obyvatelé Islandu, kteří na sociálních sítích sdíleli fascinující fotografie oblohy zbarvené do růžova.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Lísa Björk Franco (@li.franco)

Domů
Sdílet
Diskuse