Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. března 2021 19:01
Čas čtení 6:01
Daniel Mikolášik

Stand–up komička Simona: Rytmus nezaútočil jen na mě, ale na všechny ženy, které se sebou nejsou spokojené (Rozhovor)

Stand–up komička Simona: Rytmus nezaútočil jen na mě, ale na všechny ženy, které se sebou nejsou spokojené (Rozhovor)
Zdroj: RTVS
REFRESHER RYTMUS
Uložit Uložené

Upozorňovat na přešlapy ve společnosti je špinavá práce, ale snažím se tím reflektovat pravdu, tvrdí v rozhovoru Simona Salátová.

Zúžit dialog na rovinu urážení vzhledu bylo podle ní přízemní a ubohé. „Jsem také jen člověk a každá žena má chvíle, kdy se cítí nejistá,“ říká stand–up komička Simona Salátová na účet Rytmusova body shamingu.

Komička známá ze skupiny Silné reči je stálou tváří nové relace RTVS Silná sestava, ve které reprezentuje „hlas lidu“. Během uplynulých dní však došlo na Instagramu k výměně názorů mezi ní a bývalou tenistkou Dominikou Cibulkovou po tom, co ji Simona v relaci konfrontovala s tím, že její přidávání fotek z dovolené vnímá jako nedostatečnou sounáležitost.

Do názorové výměny se zapojily i další osobnosti, mezi nimi i raper Rytmus, který se vysmíval Simonině postavě. S komičkou jsme si povídali o tom, jak celý tento spor vnímá, jak reagovala na raperův body shaming nebo zda plánuje i po vlně kritiky pokračovat v Silné sestavě.

V tomto článku si přečteš:
  • Co kromě odpočinku během pandemie vadilo Simoně na chování Dominiky Cibulkové.
  • Zda se považuje za vztahovačnou osobu.
  • Jak reagovala na Rytmusův příspěvek s upravenou fotkou, ve kterém se vysmíval její postavě.
  • Proč oceňuje odvahu Jasminy Alagič Vrbovské a v čem s ní nesouhlasí.
  • Co si myslí o označení „paní v zeleném“, kterým ji počastovala Cibulková.
  • Zda plánuje i po vlně kritiky pokračovat v Silné sestavě.
Simona Comedy Salátová
Zdroj: Simona Salátová archív

Jak s odstupem dní hodnotíš diskusi s Dominikou Cibulkovou v Silné sestavě? Stále si stojíš za vším, co jsi jí řekla?

V principu ano. Já jsem zastávala názor, který vnímám u většiny svého okolí. V ten den se navíc udály v životech mých přátel tragické události v souvislosti s koronavirem, takže jsem to vnímala o to emotivněji. Možná bych jen upravila některé své vyjádření tak, aby i širší veřejnost lépe chápala, jak jsem to myslela, a nedocházelo tak ke zbytečnému hejtu.

Doporučeno
Ezra Švagr: Jsem demisexuál, nebinární, ale v poslední době se trochu kloním i k identitě trans muže (Rozhovor) Ezra Švagr: Jsem demisexuál, nebinární, ale v poslední době se trochu kloním i k identitě trans muže (Rozhovor) 4. února 2021 12:00

Bylo pro tebe náročné nabrat odvahu a v živém přenosu ji konfrontovat?

Nebylo to náročné, já jsem její chování veřejně komentovala už i předtím, neboť z pozice komičky beru upozorňování na některé společenské jevy jako odpovědnost. Není to vůbec kvůli tomu, že bych jí něco záviděla. A nebylo to jen o tom cestování a mrzí mě, že se ta debata zaměřila pouze na to. Celkově mě zaráží ta arogance z její strany a chování k „nižší vrstvě“ lidí. Jakoby se ti nevyvolení neměli právo vyjadřovat.

Já si myslím, že z mé strany tam nebyl žádný lynč. Na otázky jsem se ptala klidně a snažila jsem se jen citlivě zjistit, jaký je její názor a z čeho pramení. Pro mě je podstatou diskuse vyjádření názorů obou stran, naslouchání a snaha pochopit člověka s opačným názorem. V tomto případě tam však nedošlo k žádnému pochopení.

Mrzí mě i to, že Dominika se ani jednou v té relaci, kde na to měla prostor, za své chování neomluvila nebo neprojevila jakoukoliv lítost.

Nazvala tě paní v zeleném. Myslíš, že skutečně neznala tvé jméno, nebo se ti jen snažila urazit vzhled?

Určitě znala mé jméno. Několikrát nás před začátkem relace představovali. I ona sama ho dokonce několikrát zopakovala. Ona již dříve vnímala ten konflikt, já jsem totiž upozorňovala na to, že po návratu z Malediv neabsolvovala povinnou karanténu. Nevěděla jsem totiž, že to neplatí pro očkované, a i jsem se jí za to veřejně omluvila.

Doporučeno
Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio 1. února 2024 14:27

O tom prvním příspěvku informovala i RTVS a už tehdy věděla, do čeho jde, s kým se setká a jaký mám já na ni názor. To, že souhlasila, že do toho půjde, a sedla si tam, byl pro mě signál, že chce můj názor slyšet a chce se o tom mluvit.

Silná zostava
Zdroj: RTVS / Silná zostava


 
Myslíš si, že je vlna kritiky vůči Cibulkové oprávněná? Cestují totiž i jiné známé tváře, které lidé až tak neodsuzují.

Asi to bude tím, že Dominika má na triku víc kiksů než jen tu dovolenou. A opakuji, zde nejde o dovolené, ale o aroganci některých lidí. A to není jen Dominika, upozorňuji i na různé jiné osoby. Mrzí mě i to, že Dominika se ani jednou v té relaci, kde na to měla prostor, za své chování neomluvila nebo neprojevila jakoukoliv lítost. Ona přišla s velmi sebevědomým pohledem a mně tam právě chyběl nějaký akt ospravedlnění a sounáležitosti. Očekávala jsem od ní zcela jinou reakci.

Počítala jsi s tím, že se v relaci omluví?

Myslím, že nejen já. Veronika Ostrihoňová, která diskusi moderovala, jí tam několikrát kladla otázky, ve kterých jí nabízela možnost se obhájit a omluvit. Když se jí zeptala na to, jak vnímá kritiku lidí, odpověděla slovy „úplně normálně“.

Doporučeno
Kateřina Koki9 Mlejnková: Kvůli klukovi jsem se dole odbarvila (Rozhovor) Kateřina Koki9 Mlejnková: Kvůli klukovi jsem se dole odbarvila (Rozhovor) 7. února 2021 19:01


Není ta kritika vůči ní oproti jiným cestujícím celebritám větší právě proto, že ji lze považovat za lehčí cíl? Nebála by ses stejným způsobem přímo konfrontovat i Zuzanu Plačkovou nebo Separa, kteří také během pandemie tráví dovolenou?

Já bych neřekla, že Dominika je snadný cíl. Mně nejde na rozum, že bych se měla předtím, než se k někomu vyjádřím, zamýšlet, kdo to je a z jaké vrstvy pochází. Nejnověji řeším i konflikt s Rytmusem a Zuzku Plačková komentuje na svých sítích dost často, vzhledem k jejím četným přešlapům, vlivem a signálem, kterým dává najevo, že sebeúctu si koupíš v balení se značkovými šlapkami.

Separ zažil těžký rok, a jak jsem také zmínila v relaci, jsou různé individuální případy, kdy se odpovědné cestování bere spíše jako nutná rehabilitace. Velmi ráda bych ji dopřála každému, protože nikdo to letos neměl lehké, fyzicky ani psychicky.

Zúžit dialog na rovinu body shamingu bylo naprosto přízemní a ubohé.

 
Jak jsi právě zmínila, k vaší diskusi se vyjádřil i Rytmus. Jak jsi reagovala, když jsi viděla jeho příspěvek s upravenou fotkou, ve kterém se ti vysmívá kvůli postavě?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 96249 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč Simona oceňuje odvahu Jasminy Alagič Vrbovské a v čem s ní nesouhlasí.
  • Zda ji Rytmus body shamingem urazil.
  • Jak na Rytmusovy urážky reaguje její okolí a její partner — komik Joe Trendy
  • Zda se nebála, že veřejné upozornění na nesolidaritu Dominiky Cibulkové jí může uškodit
Domů
Sdílet
Diskuse