Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. března 2021 12:44
Čas čtení 1:21
Tímea Krauszová

Takto vypadá první virtuální dům na světě. Majitel za něj zaplatil půl milionu dolarů

KULTURA NFT
Uložit Uložené

Po virtuálním nábytku a virtuálních luxusních designových botaskách přichází nový fenomén.

Po virtuálním nábytku a virtuálních luxusních designových botaskách přichází nový fenomén. Digitální dům, který navrhla kanadská umělkyně Krista Kim s pomocí architekta v softwaru běžně využívaném pro videohry, už má nového majitele. 3D soubor, díky kterému se majitel bude moci procházet po svém novém domě postaveném na planetě podobné Marsu, stál 10,9 milionu korun či 288 Etherů.

Doporučeno
Nové tenisky od Gucci mohou být tvé již za 200 korun. Budou však jen virtuální Nové tenisky od Gucci mohou být tvé již za 200 korun. Budou však jen virtuální 18. března 2021 8:38

První digitální dům na světě

Jde o první digitální dům na světě, píše britský Guardian. Trh s NFT, tedy nezaměnitelnými, unikátními tokeny (z anglického non-fungible tokens), se v poslední době těší velkému zájmu.

Obvykle ve světě NFT jde o umělecká díla v digitální formě, za která se platí kryptoměnami, ale může jít i o jiné sběratelské kousky. Například první příspěvek na Twitteru od jeho spoluzakladatele Jacka Dorseyho, který publikoval před 15 lety, se prodal jako NFT za téměř tři miliony dolarů. V příspěvku je jen jednoduchý text o tom, že si Dorsey právě založil svůj účet na Twitteru.

Tento dům s názvem Mars House je jedinečným 3D souborem, který jeho majitel může prozkoumat pomocí virtuální reality, v budoucnu i díky rozšířené realitě (AR). Může se projít po svém domě, který má jen skleněné stěny – na co by ti bylo soukromí na Marsu? – nebo se „opalovat“ u bazénu na jednom z průhledných lehátek. 

Návrhářka Krista Kim označuje svůj výtvor za sochu ze světla. Je přesvědčena o tom, že trh s NFT podporuje pozitivní změnu, která přichází přes krypto revoluci. Pro architektonický a designový magazín Dezeen vysvětlila, že podle ní taková revoluce přinese politické změny, které podpoří udržitelnost a zelenou energii.

Doporučeno
Kryptoměny a NFT jsou pro digitálního umělce revoluční, říká 3D umělec Filip Hodas. Nejdražší kus prodal za 2,4 milionu korun Kryptoměny a NFT jsou pro digitálního umělce revoluční, říká 3D umělec Filip Hodas. Nejdražší kus prodal za 2,4 milionu korun 2. března 2022 7:00

„Brzy budeme žít v AR světě skrze naše skutečné okolí, využitím SuperWorld, nové aplikace, která zmapovala celý svět s cílem využití pro AR,“ tvrdí Kim. „Mars House je připraven pro budoucnost, v níž bude moci být promítnut na naše skutečné okolí a budeme si ho moci užívat s jinými lidmi. Časem ho můžeme mít na povrchu Marsu,“ pokračovala s tím, že podle ní tento dům reprezentuje posun v naší definici umění ve světě augmentované či rozšířené reality.

Podívej se, jak vypadá první digitální dům na světě.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Krista Kim (@krista.kim)

Domů
Sdílet
Diskuse