Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. března 2021 16:40
Čas čtení 0:57
Vojtěch Vanda

Při současném tempu bude dávkou naočkován dostatek Čechů až na Štědrý den

Při současném tempu bude dávkou naočkován dostatek Čechů až na Štědrý den
Zdroj: TASR - Jakub Kotian
NEWS ČESKO VÁNOCE
Uložit Uložené

Kdyby to tak šlo dál, 70 % naočkovaných obyvatel jednou dávkou dovršíme týden před koncem letošního roku.

Se zajímavou hodnotou okolo očkování v České republice přišel twitterový účet Očkujeme v ČR. Podle jejich propočtů bychom potřebného proočkování obyvatel, pokud by pokračovalo stejnou rychlostí jako v minulém týdnu, dovršili přesně o Vánocích. Data, se kterými účet pracuje, jsou veřejné statistiky ministerstva zdravotnictví.

Doporučeno
Česko v očkování proti koronaviru stále pokulhává za průměrem Evropské unie Česko v očkování proti koronaviru stále pokulhává za průměrem Evropské unie 23. března 2021 18:19

Premiér České republiky Andrej Babiš (ANO) přitom hovoří o čase po Velikonocích, po nichž by se mohlo začít uvažovat o datech, kdy by se mohlo začít rozvolňovat a lidé by mohli teoreticky jet na dovolenou do zahraničí.

Jejich hodnoty demonstruje twitterový účet Očkujeme v ČR, podle nějž máme do totální proočkovanosti ještě co dělat. Pokud by byla rychlost očkování taková jako v posledním týdnu, hotovo, mluvíme-li o 70% naočkovanosti obyvatelstva minimálně jednou dávkou, bychom měli až za 274 dní – tedy přesně na Vánoce. 

Trend posledních dní je nastaven tak, že se naočkuje zhruba 0,1 % lidí za den, tudíž celková proočkovanost od začátku vakcinace činí 3,74 %. Lze ale mluvit o posunu, pomineme-li víkendy, během nichž se stále očkuje málo, ještě v minulém pracovním týdnu se očkovaly pouze nižší desítky tisíc obyvatel první dávkou, a vyšší jednotky tisíc druhou, což dohromady nestačilo ani na jednu desetinu procenta z potřebného množství.

Doporučeno
Přehledně: Jakou rychlostí se očkuje ve tvém kraji Přehledně: Jakou rychlostí se očkuje ve tvém kraji 24. března 2021 17:47

Jak uvedl iROZHLAS.cz, ministr Blatný uvedl, že lidé nad 65 let se budou moci přihlašovat k očkování již po Velikonocích. Zároveň ujišťoval, že vakcín bude pro všechny dostatek.

Domů
Sdílet
Diskuse