Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2021 22:08
Čas čtení 0:56
Kamila Šebestová

Alexej Navalnyj opět promluvil z vězení: Hrozí mi samotka, podmínky se podobají mučení

Alexej Navalnyj opět promluvil z vězení: Hrozí mi samotka, podmínky se podobají mučení
Zdroj: Mikhail Svetlov/Getty Images
NEWS VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Z trestanecké kolonie Číslo dva opět posílá vzkaz ruským demonstrantům.

Ruského opozičního lídra koncem února v utajení převezli do takzvané trestanecké kolonie Číslo 2. Prostřednictvím jeho týmu se mu daří s lidmi komunikovat na sociálních sítích a sdílet tak informace o životě v kolonii. Tentokrát se podle slovenského Denníku N zmínil o tom, že mu hrozí samotka, kde se podmínky podobají mučení.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Алексей Навальный (@navalny)

Podle Washington Post nazval Navalnyj svůj nový domov „náš přátelský koncentrační tábor“.

„Tři věci mě nikdy nepřestanou překvapovat,“ napsal ve vzkazu na sociální síti Putinův kritik poté, co mu po příchodu do kolonie oholili hlavu. „Nebe plné hvězd nad námi, kategorický imperativ v nás a neuvěřitelný pocit, když se dotkneš rukou čerstvě oholené lebky.“

Doporučeno
Palác pro Vladimira Putina za miliardu eur? Je to jako stát ve státě, říká Alexej Navalnyj a vysvětluje, kdo prý stavbu zaplatil Palác pro Vladimira Putina za miliardu eur? Je to jako stát ve státě, říká Alexej Navalnyj a vysvětluje, kdo prý stavbu zaplatil 23. ledna 2021 12:24

Převoz do kolonie vyvolal v Rusku obavy. V trestaneckých věznicích podle několika svědectví bývalých vězňů dozorci prosazují praktiky mučení či šikany.

„Víme o celé řadě problémů, na které poukazují ruské občanské společnosti i samotní vězni. V minulosti tam docházelo k mučení, znásilňování, porušování lidských práv či práva na advokáta,“ řekl pro Refresher odborník na ruskou politiku Pavel Havlíček.

Ruské trestanecké kolonie se liší na základě závažnosti trestného činu, kterého se vězeň dopustí. Liší se i podmínky, v jakých vězni žijí, v některých však mohou být velmi drsné. O koloniích se často mluví jako o novodobých ruských gulazích.

Alexej Navalnyj si během svého politického působení vytvořil širokospektrální bázi fanoušků – podporují ho ruští intelektuálové i pravicoví extremisté. Do ulic dokázal dostat tisíce Rusů demonstrujících za společnou věc – svobodnou demokratickou zemi a jeho propuštění.

Domů
Sdílet
Diskuse