Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. března 2021 15:11
Čas čtení 0:56
Daniel Mikolášik

Do roka budou stávající vakcíny proti koronaviru neúčinné, varují vědci

Do roka budou stávající vakcíny proti koronaviru neúčinné, varují vědci
Zdroj: TASR
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Po roce bude třeba vyvinout nové nebo upravit složení původních vakcín.

Mnozí významní odborníci z řad epidemiologů, virologů a specialistů na infekční choroby varují, že aktuálně používané vakcíny proti koronaviru budou zřejmě za rok neúčinné. Následně bude třeba vyvinout nové nebo upravit složení původních vakcín.

Jak informuje The Guardian, důsledkem má být výskyt nových variant koronaviru, a to převážně v zemích, kde se očkuje pomalu nebo disponují menšími zásobami vakcín. Vědci se shodují na tom, že v takových zemích se do roku mohou objevit nové mutace, které budou odolné vůči vakcínám první generace.

Doporučeno
V Náchodě se začátkem roku šíření koronaviru vymklo kontrole. Situace byla děsivá, souhlasí starosta Jan Birke (Rozhovor) V Náchodě se začátkem roku šíření koronaviru vymklo kontrole. Situace byla děsivá, souhlasí starosta Jan Birke (Rozhovor) 29. března 2021 16:02


Vyplývá to z průzkumu vakcinační aliance People’s Vaccine Alliance, která sdružuje několik mezinárodních organizací včetně Amnesty International či Oxfam. Zúčastnilo se jej 77 epidemiologů, virologů a odborníků na infekční nemoci z 28 zemí světa.

Dvě třetiny z nich tvrdí, že do roku budeme potřebovat druhou generaci vakcín. Zbytek odborníků se domnívá, že je budeme potřebovat už za 9 měsíců nebo dokonce ještě dříve.

Domů
Sdílet
Diskuse