Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. dubna 2021 17:40
Čas čtení 0:48
Viktor Kniš

Spojené státy zvedají varovný prst pro Rusko. Žádají, aby Moskva přestala „zastrašovat“ Ukrajinu

Spojené státy zvedají varovný prst pro Rusko. Žádají, aby Moskva přestala „zastrašovat“ Ukrajinu
Zdroj: Drew Angerer/Getty Images
NEWS
Uložit Uložené

Ministerstvo zahraničí USA považuje Ukrajinu za svou partnerskou zemi a žádá Rusko, aby přestalo zastrašovat Kyjev.

Americký prezident Joe Biden telefonoval s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským, aby mu vyjádřil podporu a nabídl pomoc v souvislosti s informacemi o přítomnosti vojsk z Ruska nedaleko ukrajinských hranic. Informují o tom zahraniční agentury i list Financial Times.

Spojené státy ještě předtím vyzvaly Rusko, aby nezastrašovalo Kyjev, který přišel s informací, že Moskva shromažďuje na hranici svá vojska. „Napínání svalů formou vojenských cvičení a možné provokace v příhraničních oblastech jsou tradiční ruské hry,“ uvedl Zelenskyj v prohlášení.

Doporučeno
Vladimir Putin je nejvíce sexy mužem Ruska, rozhodli občané Vladimir Putin je nejvíce sexy mužem Ruska, rozhodli občané 4. dubna 2021 14:07

Původně se za USA ozval resort diplomacie, který odsoudil agresivní a provokativní kroky Ruska na východě Ukrajiny. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí označil Ukrajinu za svou partnerskou zemi. Zároveň proběhlo i jednání ukrajinských ministrů s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem o bezpečnostní situaci.

Konflikt na rusko-ukrajinských hranicích přetrvává od roku 2014, kdy se Rusko zmocnilo Krymského poloostrova a části Donbasu.

Ruská strana shromažďování vojáků nepotvrdila, zároveň Kreml v oficiálním prohlášení důrazně upozorňuje na své právo přesouvat vlastní vojáky v rámci svého území podle vlastního uvážení.

Současný vztah USA a Ruska je nepřehledný. Po volbách se Joe Biden opakovaně pokoušel kontaktovat prezidenta Vladimira Putina, následně souhlasil s vyjádřením, že ruský prezident je „vrah“. Putin sice s rozhovorem s hlavou Spojených států souhlasil, měl však podmínku, aby ho média streamovala online.

Domů
Sdílet
Diskuse