Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Obsah vznikl ve spolupráci se společností Diageo.
19. dubna 2021 17:06
Čas čtení 1:59
Tereza Šnajdrová

Zvyšuje pití alkoholu pravděpodobnost nákazy koronavirem?

Zvyšuje pití alkoholu pravděpodobnost nákazy koronavirem?
Zdroj: Unsplash/Fred Moon
ZDRAVÍ ALKOHOL KORONAVIRUS ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Alkohol sice může oslabit imunitní systém nebo zatemnit úsudek, ale riziko nákazy nezvyšuje.

Máš kolem sebe někoho, kdo ti doporučuje přepít covid vodkou nebo jinou lihovinou? Pravděpodobně tě napadne, že taková teorie je nesmyslná, ale měl bys vědět, že ačkoliv pití alkoholu může oslabit imunitní systém a často odstraňuje zábrany, nezvyšuje riziko nákazy koronavirem. Jak dobře znáš alkohol si mimo jiné můžeš otestovat i v našem DrinkIQ kvízu

Doporučeno
KVÍZ: Vše, co jsi chtěl vědět o alkoholu a jeho účincích KVÍZ: Vše, co jsi chtěl vědět o alkoholu a jeho účincích 30. března 2021 14:07

Rád se jednou za čas napiješ a štve tě, že nejen vláda v České republice zakázala konzumaci alkoholu na veřejnosti? Přinášíme ti několik důvodů, proč by ses na vedení naší země neměl zlobit. Ačkoliv vědecké důkazy nenaznačují, že by pití alkoholu vedlo k nákaze koronavirem, existuje pár faktorů, které toto riziko mohou zvýšit.

Pití alkoholu nezvyšuje riziko nákazy koronavirem, ale..

Jedním z nich je například naše chování po požití většího množství alkoholu, kdy nabydeme dojmu, že jsme nesmrtelní a začneme se chovat rizikově. Zahodíme roušky, komunikujeme s více lidmi, chceme se scházet s kamarády, sbližujeme se, a navíc tolik nekontrolujeme naši mluvu, což může vést k většímu přenosu malých kapiček slin. 

Ačkoliv vědci stále zkoumají, zda opravdu neexistuje přímá spojitost mezi pitím alkoholu a nákazou koronavirem, vše nasvědčuje tomu, že taková spekulace není pravdivá. I u jiných infekčních onemocnění platí, že pokud piješ střídmě a řídíš se doporučenými pravidly, nevystavíš se většímu riziku nákazy než někdo, kdo abstinuje. Zároveň neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly, že pití alkoholu samo o sobě zvyšuje riziko infekce covidu, pokud dodržuješ bezpečnostní doporučení. 

Doporučeno
Může pití alkoholu přispět ke vzniku rakoviny? Může pití alkoholu přispět ke vzniku rakoviny? 8. dubna 2021 18:02

Nadměrné a časté pití alkoholu není dobré pro tělo, ani pro duši

Dalším důvodem, proč si dobře rozmyslet nadměrné a časté pití alkoholu je fakt, že oslabuje imunitní systém. Považuješ se za milovníka alkoholu? Pak určitě zvládneš odpovědět na všechny otázky v našem DrinkIQ kvízu a nezapomínej, že ani experti na alkoholické nápoje nevypijí flašku vodky denně. Pokud si tedy čas od času dáš skleničku svého oblíbeného drinku, nemusíš se bát, že by sis poničil celý imunitní systém. 

Problémy mohou nastat až u nadměrného a častého pití alkoholu, které může nejen narušit tvoji imunitu, ale také účinnost léčby infekce. Mysli na svoje zdraví a pokud víš, že bez skleničky vína už ani neusneš, vyhledej pomoc odborníka. Nadměrné pití alkoholu totiž škodí nejen tvému fyzickému zdraví, ale také tomu duševnímu. Může způsobit depresi, úzkost, zhoršení vztahu s lidmi kolem nás a narušit spánkový režim.

Ochrání mě alkohol přes nákazou? A neovlivní účinek očkování?

Máme odpovědi i na tyto dvě otázky, které si možná někteří z vás kladou. klinické studie ukazují, že mírné pití alkoholu nesnižuje účinnost vakcíny a ne, alkohol tě skutečně neochrání před nákazou koronavirem. Čistý alkohol se sice používá k dezinfekci povrchů či rukou, aby se předešlo šíření nákazy, avšak pivo, víno a další lihoviny obsahují mnohem menší množství alkoholu a jejich pití tak neposkytuje žádnou ochranu před infekcí.

A ať tě ani nenapadne vypít čistý alkohol! Ten je totiž pro tělo toxický a můžeš vážně onemocnět, nebo dokonce zemřít

Doporučeno
Lidé během pandemie berou méně drog, ale více pijí alkohol, ukazuje studie Lidé během pandemie berou méně drog, ale více pijí alkohol, ukazuje studie 19. listopadu 2020 16:31

Pokud tedy máš chuť na sklenku alkoholu, nemusíš si jí odepírat, neboť alkohol přímo nezvyšuje riziko nákazy koronavirem a nesnižuje účinnost očkování. Jen nezapomínej na bezpečnostní pravidla a pokud cítíš, že se napiješ častěji, než je obvyklé, nestyď se vyhledat odborníka. 

Domů
Sdílet
Diskuse