Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2021 20:07
Čas čtení 0:37
Ondřej Jarůšek

Babiš: Existuje důvodné podezření ze zapojení Ruska do výbuchů ve Vrběticích

Babiš: Existuje důvodné podezření ze zapojení Ruska do výbuchů ve Vrběticích
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ANDREJ BABIŠ
Uložit Uložené

Hamáček (ČSSD) vyhostil 18 diplomatů.

Premiér Andrej Babiš uvedl, že existuje důvodné podezření ze zapojení důstojníků ruské tajné služby GRU do výbuchů skladů munice ve Vrběticích na Zlínsku. Informovaly o tom Novinky.

„Byli jsme v pátek večer informováni o závažných skutečnostech týkajících se bezpečnosti naší země. Informovali jsme dnes prezidenta Zemana o tomto případu a o navrhovaném postupu a prezident nám vyjádřil absolutní podporu. Na základě jednoznačných důkazů získaných vyšetřováním našich bezpečnostních složek musím konstatovat, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské GRU, jednotky 291155 do výbuchu muničního areálu skladu Vrbětice v roce 2014,“ řekl Babiš na tiskové konferenci.

Doporučeno
„Teroristický útok na území ČR. Reakce musí být tvrdá.“ Politici reagují na zapojení Ruska do výbuchu ve Vrběticích „Teroristický útok na území ČR. Reakce musí být tvrdá.“ Politici reagují na zapojení Ruska do výbuchu ve Vrběticích 17. dubna 2021 20:25

V této souvislosti vyhostil ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) 18 osob. Jednat se má o diplomaty, kteří byli identifikováni jako příslušníci ruských tajných služeb GRU a SVR. Českou republiky mají opustit do 48 hodin.

K výbuchům došlo v roce 2014. K prvnímu z nich došlo v říjnu a zemřeli při něm dva lidé. K dalšímu výbuchu došlo v prosinci. 

Národní centrála proti organizovanému zločinu SKPV zároveň žádá o pomoc při pátrání po dvou osobách.  

Doporučeno
Do výbuchu muničního skladu byli zapojeni ruští agenti, kteří otrávili Skripala, píše Respekt Do výbuchu muničního skladu byli zapojeni ruští agenti, kteří otrávili Skripala, píše Respekt 17. dubna 2021 20:43
Domů
Sdílet
Diskuse