Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. dubna 2021 14:30
Čas čtení 6:57
Jakub Paulík

K hrobu mafiána někdo přinesl čokoládového zajíce. Podívali jsme se na to, jak dnes vypadají hroby bratislavského podsvětí

K hrobu mafiána někdo přinesl čokoládového zajíce. Podívali jsme se na to, jak dnes vypadají hroby bratislavského podsvětí
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Některé pomníky vypadaly úplně nenápadně, jiné jednoznačně vyčnívaly z davu.

Části jeho těla se rozletěly na všechny světové strany. Zabiják, který nastražil několik kilogramů trhaviny, se postaral o pekelně krvavé divadlo. Na místě, kde před chvílí kráčel mafián Eduard Dinič, zůstal jen obrovský kráter. Kusy roztrhaného gangsterova těla museli policisté sbírat z nedalekých tenisových kurtů na Zlatých pieskoch.

Od jeho zavraždění uběhlo téměř 23 let, po kterých jsme se vydali do urnového háje při krematoriu v Záhorské Bystrici. Právě tam pohřbili Eduarda Diniče i jeho mladšího bratra Róberta. Toho mafiáni rozstříleli devatenácti dobře mířenými ranami o několik měsíců později. Zanechal po sobě tři dcery.

Doporučeno
Mafián Peter Čongrády: Neměl rád odpor. To, co řekl, bral jako hotovou věc, tvrdí vydíraný podnikatel Mafián Peter Čongrády: Neměl rád odpor. To, co řekl, bral jako hotovou věc, tvrdí vydíraný podnikatel 29. března 2021 9:30
V tomto článku si přečteš:
  • Které dva hroby bratislavských mafiánů působí nejhonosněji.
  • Čím nás překvapil hrob Vladimíra Daniše alias Tutiho.
  • Za který z mafiánských hrobů jako za jediný není zaplacen nájem.
  • Na kterých hrobech jsme našli čerstvé květiny.
  • Jaká historka se spojuje se zdrogovaným mafiánem, který nutil podnikatele dřepět u hrobu.

Urnový háj v Záhorské Bystrici určitě patří mezi nejimpozantnější hřbitovy v Bratislavě. Z místa při krematoriu je cítit důstojnost a harmonii. Na svazích, po kterých vedou schody, se nacházejí malé, velmi decentní a skromné pomníky se jmény zesnulých, daty jejich úmrtí a krátkými větami typu Zde odpočívá náš milovaný. Na většině z nich jsme dokonce nenašli ani fotografie.

Diničovci
Zdroj: REFRESHER/Paulína Ščepková

V sekci tři tvoří výjimku hroby dvou mužů, jejichž tváře jsou vyryty na pomníku. Jeden z nich měl podle vyobrazení vyholenou hlavu, druhý krátký sestřih „na ježka“. I kdyby na hrobech nebyla napsána jména, každý si snadno domyslí, že jsou tu pohřbeni bratři. Starší z dvojice Eduard se narodil v roce 1965, dva roky nato přišel na svět Róbert. Oba ovšem zavraždili v roce 1998.

Jde o mafiány Diničovce, kteří začínali v Bratislavě jako vyhazovači. Jejich zločinecká kariéra se naplno rozběhla v období malé privatizace, během níž získali i Hotel Junior při Štrkoveckom jezeře. Ze světa je snesl konkurenční gang sýkorovců v čele s Robertem Lališem. Eduarda Diniče 9. května 1998 roztrhala nastražená výbušnina a mladšího Roberta o několik měsíců nato zastřelili v jeho autě.

Eduard Dinič
Zdroj: REFRESHER/Paulína Ščepková

Přestože zemřeli před více než dvaceti lety, o jejich hroby je dobře postaráno. Kromě umělé výzdoby Eduardovi někdo přinesl k pomníku i živou kytku, zřejmě rododendron.

Cestou z urnového háje jsme na jeho začátku po pravé straně našli hrob Jozefa Surovčíka, vlivného bratislavského podnikatele z 90. let, jehož jméno se spojovalo s podsvětím. V rámci byznysu spolupracoval zejména s gangem takáčovců; představoval jakéhosi mistra financí skupiny.

Známá je i fotografie z baru, na níž se sklenkou vína v ruce pózuje s tehdejším poslancem SDKÚ Pavlom Kubovičem. Jozefa Surovčíka zastřelili v září roku 2003 při Slnečných jezerech, když byl na procházce se psem. Teorie o motivu vraždy se různí a identitu vraha do dnešního dne neznáme.

Pohřbili ho do velmi skromného rodinného hrobu, který se od okolních hrobových míst prakticky v ničem neliší. Kdybys kráčel po urnovém háji, ani si nevšimneš, že se zde nachází pomník svého času velmi vlivného člena podsvětí, který vlastnil spoustu lukrativních podniků.

Jozef Surovčík
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Z krematoria jsme se vydali na hřbitov v Slávičom údolí. Ten na nás pro svou obrovskou rozlohu, počet hrobů a jejich nevhodné rozmístění působil mírně chaotickým dojmem. Tyto pocity v nás zakrátko utvrdila starší paní, která si stěžovala, že nemůže najít hrob své příbuzné. Vypadala celkem ztracena. Chtěli jsme jí pomoci, ale v tu chvíli jsme se nedokázali zorientovat ani my.

I když se na hřbitově nachází interaktivní tabule, pomocí které můžeš vyhledat hrob zesnulého, pátrání po samotném pomníku je větší oříšek. Navíc hroby jsou místy v tak těsném sousedství, že se vedle nich těžko prochází. V osmnáctém sektoru jsme se nakonec dostali k poměrně opuštěnému hrobu Jozefa Daniše a dvou dalších členů jeho rodiny.

Jozef Daniš
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Několik prázdných svícnů a jediná umělá květina naznačují, že o hrob se zřejmě už mnoho lidí nestará. Pobavila nás malá čokoládová sladkost na pomníku, jakou jistě znáš jako běžnou součást velikonoční výslužky. Zajíčka sem pravděpodobně někdo přinesl během svátků.

Jozef Daniš s přezdívkou Papas a jeho bratr Vladimír alias Tuti patřili mezi první, kteří v Bratislavě vybírali výpalné. Mafiánské praktiky dvojice bratrů bývají označovány za nejméně sofistikované. Často se prý chovali jako hulváti, v podnicích odmítali platit a kradli si pro sebe místní ženy. Svým agresivním chováním na sebe přitahovali pozornost veřejnosti i mafie.

Jozef Daniš
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

A tak se jednou stalo, že mladší z bratrů Tuti naštval bosse bossů Mikuláše Černáka, který rozhodl, že ho oddělají. Za explozí auta z roku 1995, ve kterém se nacházeli oba bratři, údajně stáli sýkorovci. Těm v daném období ještě vládl obávaný gangster Miroslav Sýkora, považovaný za jednoho z nejmocnějších slovenských mafiánů 90. let, čemuž v Slávičom údolí odpovídá i jeho honosný hrob, ke kterému vede vlastní chodník.

Miroslav Sýkora
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Zepředu a zleva ho lemuje dvojice záhonů. U hrobu je žulová lavička s úložným prostorem na klíček, kam si zřejmě pozůstalí odkládají věci na čištění hrobu. Na hrobě kromě spousty svícnů a kytic umělých květin byly i živé květiny, které někdo přinesl během posledních dvou týdnů.

Miroslav Sýkora
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Miroslav Sýkora, kterému rodina dala na pomník vyrýt zdrobnělinu jeho jména, byl obávaným bossem z Bratislavy. Podsvětí ho podle pamětníků vedle Mikuláše Černáka považovalo svého času za nejvlivnějšího šéfa tehdejší mafie. Osudným se mu stal konflikt s jedním z členů jeho gangu, který se prý postaral o jeho popravu. Sýkoru v roce 1997 zastřelili před hotelem Holiday Inn, ale soud s jeho údajnými vrahy se táhne do dnešních dnů.

Po návštěvě místa posledního odpočinku Miroslava Sýkory jsme se přesunuli na bratislavský Martinský hřbitov, na kterém jsou pohřbeni další dva mafiáni. Jedním z nich je Ján Takáč, který úzce spolupracoval s výše zmíněným Jozefom Surovčíkom.

Doporučeno
Policista a vrah: Ve vězení kreslil mučení žen a popisoval jejich vraždy. Připisují mu přes 30 obětí Policista a vrah: Ve vězení kreslil mučení žen a popisoval jejich vraždy. Připisují mu přes 30 obětí 15. ledna 2021 14:30

Takáč začínal v Bratislavě stejně jako bratři Diničovci jako ochranka na jedné z diskoték. Později se dal na fakturační podvody a prostřednictvím své SBS vypaloval místní podniky. Takáčovci byli na přelomu tisíciletí v Bratislavě známí pro konflikty s albánskými gangy. Za smrtí Jána Takáče však nakonec stála slovenská mafie. V létě roku 2003 ho zastřelil Luboš Zelman z organizované kriminální skupiny piťovců.

Ján Takáč
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Takáčův pomník se nijak neodlišuje od svého okolí – bez problémů zapadá mezi ostatní hroby. Nelze tvrdit ani to, že by oproti jiným nebyl udržován. Našli jsme na něm květiny, nové kahance, věnec nebo srdce vytvarované ze dřeva. Od opuštěného hrobu má tedy na míle daleko.

Asi pět set metrů od Takáčova hrobu je pohřben Vladimír Daniš, jehož bratr Jozef má pomník v Slávičom údolí. Právě Vladimír, přezdívaný Tuti, v roce 1995 údajně vyvolal konflikt s Mikulášem Černákem, který směřoval k explozi auta Danišovců.

Na setkání mafiánů v restauraci Aušpitz prý nazval údajného bosse Popradu Milana Reichela steroidovou loutkou, vysmíval se gangsterům pocházejícím z jiných míst než z Prahy a bavil se na účet bratra Mikuláše Černáka, jehož porazil v přetlačování.

Vladimír Daniš
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Na pomníku bys jméno Vladimíra Daniše hledal těžko, je na něm vyryto pouze rodinné příjmení. Portál virtuálních hřbitovů však uvádí, že na tomto místě byl pohřben i mafián Tuti. Nájem za hrob je momentálně nezaplacený a už při prvním pohledu na poloprázdný pomník je jasné, že k němu moc návštěvníků nechodí.

Nejvíce nás na něm zaujaly rostliny vyrůstající z hrobu ve tvaru kříže, ve kterých se skrývá malý andílek. Tento symbol křesťanství je ve značném kontrastu s životem násilníka Tutiho, který na křesťanské hodnoty vůbec nedbal.

Po odchodu z Martinského hřbitova jsme si v autě nastavili v navigaci GPS souřadnice hřbitova ve Vrakuni, kde jsme hroby našli poměrně snadno. Pomohla nám interaktivní tabule i přehledné rozmístění hrobů nacházejících se v úsecích tvarovaných do kruhů. Přesně uprostřed mezi trojicí prvních kruhů jsme spatřili nepřehlédnutelný hrob významného sýkorovce Petra Čongrádyho a hrob jeho bratra Luboše.

Peter Čongrády
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Podle napadaného jehličí a listí, je více než jasné, že pozůstalí na mafiána přezdívaného Čongy nezapomněli. Na pomník, před kterým je umístěna lavička, mu někdo přinesl kočičky, narcisy a tulipány, které byly maximálně několik dní staré. Na hrobě je množství dekorací: ptáček připevněn ve věnci, více andělíčků nebo louskáček.

Peter Čongrády se v médiích v posledních letech zmiňuje i v souvislosti s kauzou Fatima. Údajně vydíral podnikatele Ondreja Janíčka a připravil ho o bar. Vrahové si mafiána pohřbeného ve Vrakuni vyhlédli v září 2004 u vchodu před pizzerií v Petržalce, kde ho zastřelili po vystoupení z auta. Smrt Čongrádyho si údajně objednal jeho mafiánský sok Sergej Miňajlenko.

Doporučeno
Zkoumal černou magii, ale ani ta ho nezachránila. Smrt slovenského mafiána stála 500 000 slovenských korun Zkoumal černou magii, ale ani ta ho nezachránila. Smrt slovenského mafiána stála 500 000 slovenských korun 19. října 2020 9:30

Petrov bratr Luboš Čongrády prý na místě činu pořádně zuřil a vulgárně nadával novinářům i fotografům. Sedm let po vraždě Petra Čongrádyho přišel na řadu i on. Na dovolené v Dominikánské republice údajně vypadl z okna. Jeho pomník se tyčí po levé straně hrobu Petra Čongrádyho. Je přeplněný andílky a výzdobou, na kterou si zjevně někdo z blízkých pozůstalých dvojice bratrů potrpí.

Ľuboš Čongrády
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Ani na Luboše Čongrádyho nemá podnikatel Janíček nejlepší vzpomínky. V jednu noc ho údajně pod vlivem drog vzal na hrob mrtvého gangstera Jozefa Kucmerky alias Oša, kde ho prý se zbraní nutili klečet na zemi a odpřísáhnout mafiánům věrnost.

„Odchytil si mě před toaletou a vytáhl mě ven bez bundy. Byla zima, myslím, že začátek prosince. Následně mě zatáhl do auta a odvlekl na neznámé místo. Teprve když jsme přišli na hřbitov, řekl, že jdeme k hrobu Oša. Bylo krátce před půlnocí. Hodil mě na kolena a nakázal mi zapálit cigarety a dát je na hrob. Byl jsem vystrašený, protože měl u sebe zbraň a byl zjevně zdrogovaný.

Musel jsem u hrobu říkat různé nesmysly, mimo jiné i to, že neprozradím jejich vypalování a jiné činnosti. Dělal to i kvůli mé manželce, která ostře vystupovala proti praktikám mafie. Nakonec jsem musel přislíbit věrnost a to, že je neudám policii. Netřeba zapomenout, že v té době dělalo pro policii mnoho mafiánů,“ řekl pro REFRESHER Ondrej Janíček, který má již v současnosti od bratrů Čongrádyovců klid.

Na závěr jsme se vydali na maličký hřbitov v Petržalce, kde se téměř hned u vchodu nachází pomník Petra Steinhübela, známého také pod přezdívkou Žalud. Hrob mafiánského podnikatele zdobily kahance, věnce s částečně zežloutlým jehličím, malá soška anděla nebo kytice s umělými květinami.

Peter Steinhübel
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

O místo bylo zjevně dobře postaráno. V okolí pomníku bylo napadané listí, ale samotný hrob byl čistý, jako kdyby ho někdo těsně před naším příchodem očistil metličkou. Na vkusně upraveném čele pomníku chyběla fotografie zesnulého. Místo ní je na něm reliéf Marie s Ježíšem. Po jejich tvářích krátce před focením stékaly malé kapky deště.

Peter Steinhübel si v 90. letech nejprve vydělával jako vekslák a v době malé privatizace se napakoval na padělaných dražbách. Tak se například dostal i k televizi VTV. Žalud, známý svou zálibou v mladých dívkách, stál mimo jiné za objednávkou vraždy Vladimíra Bachledy z HZDS, jehož zastřelil Mikuláš Černák. Nájemní vrazi ovšem šli neustále po krku i Steinhübelovi. Nakonec ho dostali v roce 1999 při vystupování z auta před budovou Bratislavských mrazíren, kde mu neznámý střelec ranou z pušky Sauer roztrhal vnitřnosti.

Peter Steinhübel
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
Domů
Sdílet
Diskuse