Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
25. dubna 2021 14:30
Čas čtení 6:57
Jakub Paulík

K hrobu mafiána někdo přinesl čokoládového zajíce. Podívali jsme se na to, jak dnes vypadají hroby bratislavského podsvětí

K hrobu mafiána někdo přinesl čokoládového zajíce. Podívali jsme se na to, jak dnes vypadají hroby bratislavského podsvětí
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Některé pomníky vypadaly úplně nenápadně, jiné jednoznačně vyčnívaly z davu.

Části jeho těla se rozletěly na všechny světové strany. Zabiják, který nastražil několik kilogramů trhaviny, se postaral o pekelně krvavé divadlo. Na místě, kde před chvílí kráčel mafián Eduard Dinič, zůstal jen obrovský kráter. Kusy roztrhaného gangsterova těla museli policisté sbírat z nedalekých tenisových kurtů na Zlatých pieskoch.

Od jeho zavraždění uběhlo téměř 23 let, po kterých jsme se vydali do urnového háje při krematoriu v Záhorské Bystrici. Právě tam pohřbili Eduarda Diniče i jeho mladšího bratra Róberta. Toho mafiáni rozstříleli devatenácti dobře mířenými ranami o několik měsíců později. Zanechal po sobě tři dcery.

Doporučeno
Mafián Peter Čongrády: Neměl rád odpor. To, co řekl, bral jako hotovou věc, tvrdí vydíraný podnikatel Mafián Peter Čongrády: Neměl rád odpor. To, co řekl, bral jako hotovou věc, tvrdí vydíraný podnikatel 29. března 2021 9:30
V tomto článku si přečteš:
  • Které dva hroby bratislavských mafiánů působí nejhonosněji.
  • Čím nás překvapil hrob Vladimíra Daniše alias Tutiho.
  • Za který z mafiánských hrobů jako za jediný není zaplacen nájem.
  • Na kterých hrobech jsme našli čerstvé květiny.
  • Jaká historka se spojuje se zdrogovaným mafiánem, který nutil podnikatele dřepět u hrobu.

Urnový háj v Záhorské Bystrici určitě patří mezi nejimpozantnější hřbitovy v Bratislavě. Z místa při krematoriu je cítit důstojnost a harmonii. Na svazích, po kterých vedou schody, se nacházejí malé, velmi decentní a skromné pomníky se jmény zesnulých, daty jejich úmrtí a krátkými větami typu Zde odpočívá náš milovaný. Na většině z nich jsme dokonce nenašli ani fotografie.

Diničovci
Zdroj: REFRESHER/Paulína Ščepková

V sekci tři tvoří výjimku hroby dvou mužů, jejichž tváře jsou vyryty na pomníku. Jeden z nich měl podle vyobrazení vyholenou hlavu, druhý krátký sestřih „na ježka“. I kdyby na hrobech nebyla napsána jména, každý si snadno domyslí, že jsou tu pohřbeni bratři. Starší z dvojice Eduard se narodil v roce 1965, dva roky nato přišel na svět Róbert. Oba ovšem zavraždili v roce 1998.

Jde o mafiány Diničovce, kteří začínali v Bratislavě jako vyhazovači. Jejich zločinecká kariéra se naplno rozběhla v období malé privatizace, během níž získali i Hotel Junior při Štrkoveckom jezeře. Ze světa je snesl konkurenční gang sýkorovců v čele s Robertem Lališem. Eduarda Diniče 9. května 1998 roztrhala nastražená výbušnina a mladšího Roberta o několik měsíců nato zastřelili v jeho autě.

Eduard Dinič
Zdroj: REFRESHER/Paulína Ščepková

Přestože zemřeli před více než dvaceti lety, o jejich hroby je dobře postaráno. Kromě umělé výzdoby Eduardovi někdo přinesl k pomníku i živou kytku, zřejmě rododendron.

Cestou z urnového háje jsme na jeho začátku po pravé straně našli hrob Jozefa Surovčíka, vlivného bratislavského podnikatele z 90. let, jehož jméno se spojovalo s podsvětím. V rámci byznysu spolupracoval zejména s gangem takáčovců; představoval jakéhosi mistra financí skupiny.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97382 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kde jsme našli čokoládového zajíce.
  • Který z mrtvých mafiánů balil nezletilé dívky.
  • Jakou bizarnost u hrobu požadoval zdrogovaný mafián od uneseného podnikatele.
  • Který hrob vypadá opuštěně.
  • Ke koho hrobu vede vlastní chodník.
Domů
Sdílet
Diskuse