Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. dubna 2021 8:12
Čas čtení 1:00
Adam Novosad

Ukrajina je připravena na válku s Ruskem, bojovat bude do posledního muže, prohlásil prezident Zelenskyj

Ukrajina je připravena na válku s Ruskem, bojovat bude do posledního muže, prohlásil prezident Zelenskyj
Zdroj: TASR/AP
NEWS
Uložit Uložené

Ukrajina je připravena na válečný konflikt s Ruskou federací, pokud napětí neutichne.

Situace na ukrajinsko-ruské hranici se vyostřuje. Ruská federace u hranic v posledních týdnech shromažďuje desítky tisíc vojáků, ale nikdo zatím netuší, zda vzájemné provokace přerostou do otevřeného konfliktu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale prohlásil, že Ukrajina je na válku s Ruskem připravena a bojovat bude do posledního muže, informuje Newsweek.

Zelenskyj ve svém projevu reagoval na zvyšující se napětí na hranicích, které v posledních týdnech přerostlo do občasného ostřelování mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. „Chce Ukrajina válku? Ne. Je na ni připravena? Ano,“ konstatoval Zelenskyj.

Doporučeno
Zelenskyj pozval Putina na setkání v Donbasu. Rusko mezitím stupňuje vojenské cvičení Zelenskyj pozval Putina na setkání v Donbasu. Rusko mezitím stupňuje vojenské cvičení 21. dubna 2021 8:51
Ukrajina Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj
Zdroj: TASR/AP

Krátce předtím přitom vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby se oba lídři setkali v okupovaném ukrajinském regionu Donbasu a zažehnali napětí i obavy z války. „Náš princip je jednoduchý: ‚Ukrajina nezačne válku první, ale Ukrajina vždy bojuje do posledního muže,‘“ vysvětlil ukrajinský prezident.

S Putinem je podle vlastních slov ochoten se setkat kdekoli na Ukrajině, kde zuří válečný konflikt, aby společně lidem ukázali, že mír se nedosahuje na tanku. Zatím ale není jasné, zda ruský prezident projeví o setkání zájem. Ve svém projevu prezident Ruské federace začátkem týdne prohlásil, že Rusko si samo určuje, kdy jakákoli země překročí červenou čáru a on bude muset zareagovat.

Doporučeno
Putin udělil agentům za útok ve Vrběticích řád Hrdiny Ruska, myslí si investigativní novinář Bellingcatu Putin udělil agentům za útok ve Vrběticích řád Hrdiny Ruska, myslí si investigativní novinář Bellingcatu 17. dubna 2021 22:19

Rusko podle dostupných informací shromáždilo na hranicích s Ukrajinou největší množství vojenského personálu a techniky od roku 2014, přičemž některé zdroje odhadují, že počet vojáků na hranicích a na Krymu dohromady dosahuje přibližně 10 procent celkové velikosti ruské armády. Na druhé straně, Spojené státy americké a NATO poslaly do Černého moře svá plavidla, aby tak reagovaly na eskalující napětí v regionu, což Rusko označilo za provokace.

Domů
Sdílet
Diskuse