Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. dubna 2021 8:56
Čas čtení 1:28
Adam Smeták

Babiš je ve střetu zájmů. Česko musí vrátit dotace pro Agrofert, uvádí závěrečná zpráva Evropské komise

Babiš je ve střetu zájmů. Česko musí vrátit dotace pro Agrofert, uvádí závěrečná zpráva Evropské komise
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS
Uložit Uložené

Premiér Babiš audit Evropské komise obratem označil za účelový a zmanipulovaný.

Premiér České republiky Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů, protože ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek. S tímto závěrem přichází finální zpráva z auditu souvisejícího s dotacemi pro Agrofert. V pátek večer ji zveřejnila Evropská komise. Celou si ji můžeš prostudovat zde.

Zpráva potvrzuje dříve zveřejněná zjištění a jasně říká, že Babiš ovládá svěřenské fondy a jejich prostřednictvím Agrofert. Dotace, které firmy z holdingu dostaly od 9. února 2017 byly tedy dle auditorů uděleny neoprávněně.

Doporučeno
Babiš: Česko chce vymáhat miliardu za škody způsobené útokem na Vrbětice Babiš: Česko chce vymáhat miliardu za škody způsobené útokem na Vrbětice 19. dubna 2021 19:03

Podle zprávy je podstatné především to, že premiér Babiš je tím, kdy jmenoval všechny činitele fondů a zároveň tím, kdo je může odvolat. „Pan Babiš tudíž oba svěřenské fondy ovládá a prostřednictvím těchto svěřenských fondů ovládá také skupinu Agrofert," konstatuje zpráva Evropské komise. Z toho důvodu by Česká republika měla pod auditorů vrátit dotace, které Agrofert neoprávněně získal z Evropského fondu pro rozvoj venkova a Evropského sociálního fondu.

Domů
Sdílet
Diskuse