Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. dubna 2021 15:11
Čas čtení 0:56
Adam Smeták

Manželství homosexuálních párů prošlo prvním čtením ve Sněmovně

Manželství homosexuálních párů prošlo prvním čtením ve Sněmovně
Zdroj: Getty Images/Ollie Millington
NEWS
Uložit Uložené

Po 1 052 dnech prošla novela o manželství prvním kolem čtení v Poslanecké sněmovny.

Poslanecká sněmovna České republika postoupila schvalování novely zákona o manželství do dalšího čtení. Novela zákona, která umožní stejnopohlavním párům vstupovat do svazku manželského, je ve Sněmovně už 1 052 dní od jejího předložení. Návrh nyní prvním čtením prošel a byl přikázán ústavněprávnímu výboru a výboru pro sociální politiku k dalšímu projednání.

Zároveň bylo rozhodnuto o prodloužení lhůty ve 2. čtení na 80 dní. Není jisté, zda zákonodárci stihnou o novele rozhodnout do voleb.

Pro zamítnutí novely zákona hlasovalo (z přítomných) 

12 poslanců ANO
7 poslanců ODS
9 poslanců SPD
1 poslanec KSČM
5 poslanců KDU-ČSL
1 poslanec TOP 09
6 nezařazených

Zákon nyní musí posoudit výbory a pak musí v Poslanecké sněmovně projít druhým a třetím čtením. Následně bude potenciálně postoupen Senátu, který může návrh novely zákona přepracovat a vrátit poslancům. Pokud tak neučiní, návrh poputuje prezidentu republiky k podpisu. Ten jej může buď podepsat a tudíž uvést v platnost, nebo vrátit Poslanecké sněmovně, která by o něm musela hlasovat znovu. 

Doporučeno
Spolužák na mě křičel, že by mě měli vzít do Osvětimi, říká 14letý transgender chlapec Michael Spolužák na mě křičel, že by mě měli vzít do Osvětimi, říká 14letý transgender chlapec Michael 25. dubna 2021 9:30

Zákon začne platit až se stane součástí Sbírky zákonů. K samotnému umožnění manželství stejnopohlavních párů tedy vede ještě poměrně dlouhá legislativní cesta.

Domů
Sdílet
Diskuse