Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2021 18:18
Čas čtení 4:14
Tereza Šnajdrová

Vše, co potřebuješ vědět o dotacích pro Agrofert. Audit EK jsme rozebrali s analytikem z Transparency International

Vše, co potřebuješ vědět o dotacích pro Agrofert. Audit EK jsme rozebrali s analytikem z Transparency International
Zdroj: Úřad vlády ČR
POLITIKA
Uložit Uložené

Evropská komise uveřejnila audit, podle kterého nemusí Česko Bruselu vracet žádné peníze. Odkud tedy Agrofert dotace čerpal?

Jen před pár dny Evropská komise zveřejnila závěrečný audit, podle kterého je premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů a Agrofert od 9. února 2017 nemá nárok na žádné dotace. To znamená, že by Česko všechny unijní dotace v řádu stovek milionů korun, o které Agrofert žádal, muselo urychleně vracet

Jelikož však od února 2017 začala platit novela českého zákona o střetu zájmů, Agrofert od Bruselu žádné peníze nedostal. České úřady o ně totiž nikdy nepožádaly. Odkud tedy Andrej Babiš (ANO) dotace čerpal? A kolik peněz bylo Agrofertu vyplaceno?

Abys tuto problematiku lépe pochopil, oslovili jsme vedoucího analytika Milana Eibla z organizace Transparency International, který nám odpověděl na všechny otázky, jež se ti pravděpodobně honí hlavou.  

Doporučeno
Česko nebude Bruselu v souvislosti s dotacemi Agrofertu vracet peníze. Žádné totiž nedostalo Česko nebude Bruselu v souvislosti s dotacemi Agrofertu vracet peníze. Žádné totiž nedostalo 26. dubna 2021 17:28

Česko nemusí v souvislosti s Agrofertem Evropské unii vracet žádné peníze. Odkud je tedy firma dostala?

Z českého rozpočtu. Podobné dotace jsou totiž předfinancované státním rozpočtem, tedy, že členský stát zašle peníze uchazeči, který se svým projektem uspěl, a teprve následně zažádá u Evropské komise o proplacení. Právě tato procedura umožňuje, aby projekty, které jsou nějakým způsobem problematické (třeba v minulosti případ Čapího hnízda), byly vyňaty z evropských programů, takže se z nich stanou fakticky státem placené projekty, které mohou být následně vymáhány zpět do státního rozpočtu. 

V tuto chvíli tedy, když vláda s veselým tónem tvrdí, že se nic EU vracet nebude, tak neříká druhou část příběhu, a to, že se tyto prostředky, pokud byly už vyplaceny ze státního rozpočtu, budou muset vymoci zpět po firmách Agrofertu. Pokud by tak stát neučinil, jednalo by se o nedovolenou veřejnou podporu, u které už by vznikala i trestněprávní odpovědnost.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97731 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse