Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2021 12:02
Čas čtení 1:42
Vojtěch Vanda

13 mužů a 1 žena. Obě opoziční koalice povedou do voleb hlavně muži

13 mužů a 1 žena. Obě opoziční koalice povedou do voleb hlavně muži
Zdroj: ODS
POLITIKA
Uložit Uložené

Koalice SPOLU představila program a kandidátky. ODS bude mít devět volebních lídrů, lidovci tři a TOP 09 dva. Jedinou ženou je Markéta Pekarová Adamová.

Středopravicová koalice Spolu představila kandidátky a program pro volby do Poslanecké sněmovny, který pojmenovala „Spolu dáme Česko dohromady“. Spolu s nimi představila i lídry kandidátek, mezi nimiž je pouhá jedna žena, a to předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Doporučeno
„Vládne nám zrádce z Hradu.“ Václavské náměstí zaplnily tisíce odpůrců prezidenta Zemana (Fotoreport) „Vládne nám zrádce z Hradu.“ Václavské náměstí zaplnily tisíce odpůrců prezidenta Zemana (Fotoreport) 30. dubna 2021 7:28

Jak píše iDNES.cz, koalice spolu zveřejnila svůj program a kandidátky v jednotlivých krajích. Nicméně pouze v jednom kraji bude lídrem žena, v dalších třinácti krajích povedou koalici do voleb muži.

I přesto se Spolu netají velkými ambicemi„Podařilo se nám něco, co nikdo nečekal. Vytvořit středopravý blok, který má ambici vyhrát volby,“ tvrdí kandidát Spolu na premiéra a předseda ODS Petr Fiala.

Občanská demokratická strana má v čele kandidátek krajů devět zástupců, křesťanští demokraté tři a TOP 09 dva. Na seznam lídrů se můžeš podívat v tabulce.

Kraj Lídr kandidátky
Praha Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)
Středočeský kraj Jan Skopeček (ODS)
Liberecký kraj Petr Beitl (ODS)
Ústecký kraj Karel Krejza (ODS)
Karlovarský kraj Jan Bureš (ODS)
Plzeňský kraj Martin Baxa (ODS)
Jihočeský kraj Jan Bauer (ODS)
Královehradecký kraj Ivan Adamec (ODS)
Pardubický kraj Pavel Svoboda (TOP 09)
Kraj Vysočina Vít Kaňkovský (KDU-ČSL)
Olomoucký kraj Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Moravskoslezský kraj Zbyněk Stanjura (ODS)
Zlínský kraj Ondřej Benešík (KDU-ČSL)
Jihomoravský kraj Petr Fiala (ODS)

Piráti a STAN mají také pouze jednu lídryni

V koalici, která vede průběžné průzkumy říjnových voleb do Poslanecké sněmovny, Pirátů a Starostů, také figuruje jako lídryně pouze jediná žena. V Praze se právě Pekarové Adamové postaví místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. V rámci strany si Piráti odhlasovali lídryně dvě, ve Středočeském kraji ponese pirátský prapor Klára Kocmanová. Tu však jako koaliční lídr nahradil předseda Starostů Vít Rakušan.

Doporučeno
Vše, co potřebuješ vědět o dotacích pro Agrofert. Audit EK jsme rozebrali s analytikem z Transparency International Vše, co potřebuješ vědět o dotacích pro Agrofert. Audit EK jsme rozebrali s analytikem z Transparency International 28. dubna 2021 18:18

Máme málo ženských vzorů, myslí si Pekarová Adamová

Na otázku proč se tak málo žen angažuje ve vrcholné politice, odpověděla REFRESHERu v rozhovoru předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová. „Ženy v České republice se angažují spíše na úrovni komunální a v zastoupení na obcích, v rolích starostek a místostarostek je žen celkem hodně. Čím vyšší je úroveň politiky, tím nižší je jejich zastoupení, a to z celé řady, i praktických, důvodů,“ uvedla s tím, že nechce být mluvčí všech žen. a že mluví pouze sama za sebe.

„Obecně mohu říci, že za posledních 30 let, resp. od revoluce, máme velmi málo ženských vzorů. Nikdy jsme neměli žádnou premiérku či prezidentku a v posledních prezidentských volbách dokonce nekandidovala ani jedna žena, ke kterém by ostatní mohly vzhlížet a následovat ji,“ dodala.

Domů
Sdílet
Diskuse