Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2021 8:36
Čas čtení 4:33
Tímea Krauszová

Recenze: Přátelé jsou zase spolu a celý svět je miluje. V nové speciální epizodě dojali diváky až k slzám

Recenze: Přátelé jsou zase spolu a celý svět je miluje. V nové speciální epizodě dojali diváky až k slzám
Zdroj: HBO GO/Priatelia: Zase spolu
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Herci z našich oblíbených Přátel se po letech znovu setkali.

Přátelé jsou po 17 letech zpět. Sice pouze na necelé dvě hodiny, ale opět jsme se ocitli ve zřejmě nejslavnějším obýváku všech dob, a přestože jsme to mohli už na základě traileru tušit, setkání hlavních postav v nás vyvolalo pocit nostalgie. Přesně tak, jak se to od reunion epizody vlastně očekávalo.

O možné speciální epizodě, filmu, pokračování nebo spin—off sérii se debatovalo dlouhá léta. Každou možnost producenti Kevin Bright, Marta Kauffman a David Crane zarytě odmítali, protože příběhy hlavních postav zakončili tak, jak chtěli, a otevírat je nově by bylo riskantní. Nakonec ale našli elegantní způsob, jak to udělat jinak. Nezabránila tomu už ani pandemie.

Premiéra speciální epizody Přátelé: Zase spolu (Friends: The Reunion) byla 27. května 2021. Článek jednoznačně obsahuje spoilery. Pokud Přátele miluješ a chystáš se díl zhlédnout právě teď, připrav se na záplavu emocí.

Priatelia, Friends, reunion
Zdroj: HBO GO/Priatelia: Zase spolu

Jennifer Aniston, Courtney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry a David Schwimmer se vracejí do studia Stage 24, jednoho ze studií společnosti Warner Bros. v kalifornském Burbanku, ve kterém se ikonický komediální seriál původně natáčel. Poprvé je hvězdná šestka opět spolu a my jsme se nemohli dočkat, až se na speciální epizodu podíváme. Seriál Přátelé nejenže odstartoval jejich kariéry, ale podle jejich vlastních slov položil základy pevného přátelství, které jim vydrželo dodnes.

Speciální epizoda trvá jednu hodinu a 40 minut, během kterých se střídá několik věci. V první řadě je to improvizované setkání herců, kteří se vítají, vzpomínají na staré dobré časy, a když sedí na Moničině gauči, divák má při sledování dojem, že je ve známé obýváku spolu s nimi.

Během klevetění zazněly i dosud neznámé pikantnosti o schovaných scénářích, vykloubených ramenou či nezdravé potřebě rozesmát diváky. Dozvěděli jsme se i o románcích, které mohly mezi některými herci vzplanout, ale nestalo se tak.

Doporučeno
Recenze: Orgie na polských internátech, dilda a ženský orgasmus — jaký je nový seriál Sexify na Netflixu? Recenze: Orgie na polských internátech, dilda a ženský orgasmus — jaký je nový seriál Sexify na Netflixu? 21. května 2021 14:35

Další vsuvkou je natáčení s živým publikem. Podobá se to spíše talkshow a moderátorem není nikdo jiný než James Corden, jeden z nejznámějších fanoušků seriálu Přátelé. Přesně podle tohoto titulu se i chová: klade otázky, směje se s hercům a padá mu čelist, když při sledování zřejmě spadne i tobě.

V publiku se nachází také několik herců a hereček ze seriálu, mezi nejsilnější momenty však určitě patří záběr na Elliotta Goulda a Christinu Pickles, kteří ztvárnili Gellerovi, rodiče Rosse a Monicy.

Přiznali se, že na šestici herců v době natáčení opravdu pohlíželi jako na děti, báli se o ně, měli je rádi a jsou šťastní z jejich úspěchu. Toto vyznání samozřejmě dojalo herce, diváky v publiku a zřejmě i diváky doma. Postavy z Přátel se objeví i přímo na place; mezi snad nejpamátnější chvíle patří příchod nasupeného souseda pana Hecklese nebo hledání Joeyho dvojníka. Tedy dvojníka jeho dlaně (z epizody v Las Vegas). Vrátil se i Richard, přes Zoom se připojili Gunther nebo Janice, od které konečně zjistíš, proč má ten znepokojivý smích.

Ústředním děním je také kvíz (z epizody Sázka do loterie ze čtvrté série). Jsou v něm samozřejmě nové otázky, které prověří, jak dobře herci Přátele znají, ale prozradí nám i něco víc o procesu natáčení a jejich vztazích na place (a mimo něj).

Priatelia, Friends, reunion
Zdroj: HBO GO/Priatelia: Zase spolu

Nechyběly ani u fanoušků oblíbené nepovedené záběry. Některé z nich jsme už viděli v minulosti (tzv. bloopers reel vycházely po každé sérii), ale některé byly úplně nové. Viděli jsme nové úhly pohledu na finální scénu nebo záběry ze zákulisí, které prohloubily nejen náš pocit, že se se šesti přáteli známe, ale i pocit nostalgie.

Tyto scény herci nanovo komentují, vzpomínají si na drobné detaily a i během improvizovaného natáčení si ze sebe utahují, navzájem se dobírají, objímají a vyznávají si přátelství. Nejzvláštnější je, jak se jim některé epizody trvale vryly do paměti a na jiné prakticky zapomněli a nedokázali si vzpomenout ani s pomocí svých kolegů.

Místy jsme byli dojatí, místy jsme se nemohli přestat smát. Paradoxně nás znovu rozesmáli i staré známé scény, které jsme viděli snad stokrát. Nejen proto, že Přátelé (zvláště pokud je sleduješ v původním znění) měli opravdu brutální scénáristy a na vtipech pracovali i podle odezvy živého publika, ale také proto, že atmosféra, kterou se ve speciální epizodě podařilo navodit, tě naprosto vtáhne zpět do děje, a přestože vtipy znáš, neočekáváš ho a zasměješ se znovu.

Priatelia, Friends, reunion
Zdroj: HBO GO/Priatelia: Zase spolu

V relaci se ukázaly i známé tváře jako Lady Gaga, Justin Bieber či Cara Delevigne. Mezi věrné fanoušky se zařadili i Kit Harington, David Beckham, členové kapely BTS nebo Malala Yousafzai. Na střídačku s neznámými fanoušky z celého světa nám prozradili, co pro ně seriál znamenal a proč ho mají tak rádi.

Mezi nimi se objevil i mladý muž ze Slovenska jménem Attila, kterého jsme mezitím našli a oslovili s několika otázkami. Prozradí nám, jak probíhal výběr a co si o speciální epizodě myslí.

Přátelé se dotkli mnoha lidí a přinášeli smích a pocit bezpečí i lidem v nelehkých situacích. Dodnes dosáhli na všech platformách dohromady již více než 100 miliard streamů a bezpochyby patří mezi ikonické seriály své doby.

Priatelia, Friends, reunion
Zdroj: HBO GO/Priatelia: Zase spolu

Nová epizoda je vlastně takový krátký návrat domů. Znáš ty hlasy, ty obličeje, ty situace a i obývací pokoje. Zazpíváš si Smelly cat, shodneš se s herci na tom, že Ross a Rachel měli opravdu pauzu, a šeptem budeš doplňovat repliky, které už znáš. Matt LeBlanc tě dostane do kolen a při pohledu na Lisu Kudrow si budeš říkat, že by nikdo jiný Phoebe nedokázal zahrát tak jako ona.

Obecně je to příjemný divácký zážitek. Místy je ale trochu divně sestříhaný. Reakce herců jsou zřejmě většinou autentické, ale občas to střih pokazil, protože na nějakou otázku nebo poznámku nepřijde odpověď a vypadá to, že se surově ignorovali. Nejvíce patrné je to právě během kvízu. Trochu na sílu byl i soundtrack — ačkoli je písnička od The Rembrandts kultovním hitem, zněla příliš často. Tvůrci však sáhli i po původní znělce a do posledního detailu dotáhli nejen oba byty nebo kavárnu Central Perk, ale také fontánu z úvodní znělky.

Doporučeno
Lize je čtyřicet, ale žije život dvacátnice. Komediální seriál Younger si zamiluješ pro jeho bláznivý příběh Lize je čtyřicet, ale žije život dvacátnice. Komediální seriál Younger si zamiluješ pro jeho bláznivý příběh 27. května 2021 15:00

Zejména závěrečná čtvrthodinka nám nemilosrdně připomněla, že ne náhodou jsme původní seriál viděli opakovaně. Postavy nám přirostly k srdci a nebylo snadné nerozplakat se (pomůže, když se podíváš film na veřejném místě jako my během práce).

Ne, není to další epizoda Přátel. Nedozvíme se, kam se postavy posunuly. Ale to vlastně nikdo ani nechtěl. Ani producenti, ani scénáristé a ani samotní herci.

Všech šest hlavních postav bylo ve finální epizodě šťastných a dočkali jsme se happyendu. Na to, aby vznikla zajímavá zápletka, bychom museli tyto šťastné konce zauzlovat, zkomplikovat a zašpinit, jinak by vzniklo něco nudného.

Priatelia, Friends, reunion
Zdroj: HBO GO/Priatelia: Zase spolu

Přátelé: Zase spolu je výjimečná šance, kterou fanoušci jiných seriálů nebo knižních světů běžně nedostanou. Je ale přesně tím, po čem touží, když mají chuť na nové zážitky po 17 letech, ale nechtějí porušit integritu původního příběhu. Velmi moudře se zde rozhodli nesledovat osudy jejich dětí, jako tomu bylo například u Prokletého dítěte z kouzelnického světa Harryho Pottera, a místo toho jen usadit původní herce a dovolit jim vzpomínat na práci, která jim změnila životy.

V něčem se to Prokletému dítěti přece jen podobá. Od první minuty tě při sledování zaplaví pocit silné nostalgie. Akorát Přátele nikdo nepokazil nesprávným cestováním v čase.

Domů
Sdílet
Diskuse