Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. června 2021 10:30
Čas čtení 2:18
Tímea Krauszová

Podařilo se ti dostat během pandemie do formy? Jak změnil naše těla a motivaci cvičit rok strávený doma?

Podařilo se ti dostat během pandemie do formy? Jak změnil naše těla a motivaci cvičit rok strávený doma?
Zdroj: Pexels/Andres Ayrton
REFRESHER
Uložit Uložené

Budeme vůbec po koroně cvičit? V dalším ze série článků o tom, jaký bude náš nový normál, zjišťujeme, jak bude vypadat fitness kultura.

Nikdy v životě bych neřekla, že mi bude chybět fitko.

Takovou větu jsem si do deníku zapsala začátkem druhé vlny koronaviru. Jistou část pandemie se mi dařilo cvičit venku i v dobách, kdy byla fitka zavřená. Trenér „mě odcvičil“ s rouškou, s odstupem, ale se stejným entuziasmem (No pojďme, makej, ještě deset sekund!). Dokonce jsem párkrát zvládla kompletní workout i doma.

Ale nebylo to ono. Jakmile se tedy fitness centra opět otevřela, nahrnula jsem se do nich namotivovaná instagramovými příspěvky. Vypadá to tak, že jsem o svůj návyk cvičit navzdory komplikacím nepřišla.

Odborníci se však shodují, že pokud někdo necvičil před koronou, po ní to bude mít ještě horší.

Jak se blížíme ke konci druhé vlny, zamýšlíme se nad tím, co můžeme očekávat po konci pandemie. V sérii textů s názvem Co bude po koroně najdeš pohled na budoucnost kultury, sportu či randění po více než rok trvající pandemii.
cvičenie, workout, postava, fitness, doma
Zdroj: Pexels/Tim Samuel

Odcvičíš mě?

„Role trenéra je nezastupitelná a myslím si, že lidé budou vyhledávat trenéra, možná i výživového poradce,“ řekl pro Refresher docent Milan Sedlák z Fakulty tělesné výchovy a sportu UK. Z vlastní zkušenosti vím, že nebýt osobního trenéra, tak se pokusů o zdravější životosprávu vzdám mnohem dříve.

Během korony mi chybělo všechno, co dělá fitko fitkem. Mentální odpočinek, protože na cvičení mi stačí myslet až tam a zároveň během tréninku na jiné věci nemyslím. Nenahraditelná atmosféra, kterou si doma nenasimuluješ. Nepřetržitý posun vpřed – malými kroky, které si sama z týdne na týden ani neuvědomuji, ale když se ohlédnu zpět, vidím vyšší kondičku, větší sílu, méně fňukání a větší sebevědomí.

Ušetřený čas a peníze sice znějí lákavě, ale mně by vůbec nepomohly udržet si návyk cvičit. Jsem ráda, že na esemesky s textem: „Odcvičíš mě?“ Vždy přijde odpověď: „Kdy můžeš?“ A mám chuť v tom pokračovat. Podle Sedláka to tak mají téměř všichni. A to může být problém.

chudnutie, cvičenie, bruško, postava
Zdroj: Pexels/Andres Ayrton
Doporučeno
Vůči smrti jsme otupěli. Po pandemii nebude nic, jako dříve Vůči smrti jsme otupěli. Po pandemii nebude nic, jako dříve 21. května 2021 9:38

Nyní nebo možná raději někdy později

„Mnoho lidí přibralo, to je fakt, který vnímám ze své praxe,“ říká odborník na výživu a sport. Sedlák pracoval v rámci mezinárodního týmu na průzkumu o postoji lidí k silovému cvičení a sledoval právě to, jak se jim daří pokračovat ve své klasické předkoronové tréninkové rutině.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 98965 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se dařilo lidem, kteří cvičili již před koronou.
  • V čem to budou mít lidé, kteří předtím necvičili těžší.
  • Zda pandemie pomohla lidem dostat se do formy.
Domů
Sdílet
Diskuse