Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2021 17:29
Čas čtení 2:39
Vojtěch Vanda

Derby je naše! Češi rozdrtili Slováky 7:3

Derby je naše! Češi rozdrtili Slováky 7:3
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít
SPORT MS V HOKEJI 2021
Uložit Uložené

Česká republika zvládla generálku na čtvrtfinále skvěle.

Nástup jako hrom a pak si to jen pohlídat. Čeští hokejisté dokázali poměrně bez problémů porazit Slovensko 7:3, zápas však ukázal na chyby v nedůslednosti, kterých se budou muset před čtvrtfinále vyvarovat.

První třetinu otevřeli góly Filip Zadina a Michal Špaček. Ve druhé třetině trestal českou hrubku Sukeľ, nicméně Lukáš Radil a Libor Šulák znovu navýšili náskok na 1:4. Ve třetí třetině se prosadil prvním gólem v turnaji Matěj Stránský, po něm si první skalp připsal i Matěj Blümel. Skóre poté pouze korigovali Martin Bučko a Kristian Pospíšil, do prázdné slovenské branky se totiž trefil i Libor Hájek

Doporučeno
MS v hokeji 2021: Dostaneme ve čtvrtfinále USA, nebo Finsko? Toto rozhodne MS v hokeji 2021: Dostaneme ve čtvrtfinále USA, nebo Finsko? Toto rozhodne 1. června 2021 11:38

Trenéři české reprezentace dali v 68. federálním derby volno kapitánu Janu Kovářovi, Jakubu Vránovi, Dominiku Kubalíkovi, Jiřímu Sekáčovi a jedničce v brance Šimonu Hrubcovi, kteří šetřili síly na čtvrteční čtvrtfinále. Podobnou taktiku zvolili i Slováci, jíž nechali sedět například Marky Hrivíka s Ďalogou. To ale neznamenalo, že by derby postrádalo švih.

Bezvadný start

Čeští hokejisté ale snad poprvé na turnaji přistoupili k zápasu svědomitě a ujali se vedení hned z druhé akce utkání. Po půl minutě poslal Česko do vedení Filip Zadina, který si udělal před nerozchytaným Hudáčkem prostor a zkušeně jej propálil. Hokejisté se lvem na prsou prakticky nedali v první třetině svému soupeři kus prostoru a drželi puk svou kombinací spíše v útočném pásmu.


Slováci navíc Čechům nabídli po dvou hrubkách další možnosti ke skórování. První, kterou zavinil rozehrávkou brankář Hudáček, ještě nikdo neproměnil, nicméně rozehrávka z rohu Mária Grmana pak už jen namazala Filipu Zadinovi, jenž jak na zlatém podnose naservíroval první gól na turnaji Michalu Špačkovi. První třetina tudíž vyšla parádně.

Dva góly a nedůslednosti

Druhá třetina začala prakticky ve stejném duchu jako první. V čase 22:49 se ke svému prvnímu gólu na turnaji nachomítl Lukáš Radil, jenž tečoval nahození Andreje Šustra, pro nějž to byl také první bod. Někteří hráči soupeře poté začali cítit frustraci jako například Kristian Pospíšil, který následně dostal čtyřminutový trest za zkratovité dloubnutí do slabin Filipa Zadiny. Slováci ale zbraně nepoložili; Češi totiž sami udělali tři chyby v obranném pásmu, z nichž dvě dokázal hasit Roman Will. Poslední nepovedenou rozehrávku Šustra však proměnil Sukeľ.


Slováci začali trestat české chyby častěji, byli čím dál více nebezpečnější, a Češi se do hry dostávali zpátky ztěžka. Do podobné pohody jako při nástupu se chtěli dostat na konci třetiny, nicméně hra se spíše přelévala nahoru a dolů. Hráči preferovali spíše rychlou hru, která důslednou obranu úplně neřešila. Každopádně jako poslední se ve druhé třetině radovali znova Češi, kteří potrestali další prohřešek nešťastníka Pospíšila. Jeho další vyloučení trestal deset sekund před koncem třetiny Libor Šulák.

Doporučeno
MS v hokeji 2021: Popisujeme, co se musí stát, aby Česko postoupilo do čtvrtfinále MS v hokeji 2021: Popisujeme, co se musí stát, aby Česko postoupilo do čtvrtfinále 31. května 2021 12:47

Nečekaně vysoká výhra

Ve třetí třetině se do slovenské branky postavil místo Hudáčka Adam Húska, pro nějž to byl druhý start ve slovenské reprezentaci. Češi však chtěli na začátku třetiny spíše puk kontrolovat než útočit a spíše nepustit Slováky do šance. Pak ale znovu přišla chyba Slováka Pospíšila, který se nechal obehrát Robinem Hanzlem a k puku si sjel Matěj Stránský, jenž zvýšil náskok na 5:1. 


Další chyba Slováků přišla zase od gólmana Húsky, jelikož pustil střelu z velkého úhlu od Matěje Blümela, jenž zpracoval dlouhou přihrávku Matěje Stránského. Češi v čase 45:47 vedli 1:6. Bylo vidět, že v českém týmu panuje velká pohoda, která je před čtvrtfinále dobrým znamením. Do toho ale přišla znova nedůslednost, která dovolila Slovensku korigovat skóre hokejkou Bučka. Nakonec si gól připsal na konci třetiny i Pospíšil, který vymetl roh Willovy branky, nicméně na výhře Česka to nic nezměnilo. Do prázdné slovenské svatyně se totiž trefil ještě Libor Hájek.


Česká republika tak skončila ve skupině A na třetím místě a o postup do semifinále si to rozdá s Finy. Slováci vyzvou Spojené státy.

Domů
Sdílet
Diskuse