Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2021 11:40
Čas čtení 1:11
Kamila Šebestová

Maďarská vláda může dětem na školách zakázat číst Shakespeara, jeho díla totiž zobrazují homosexualitu

Maďarská vláda může dětem na školách zakázat číst Shakespeara, jeho díla totiž zobrazují homosexualitu
Zdroj: Pexels/Sharon McCutcheon/volně k užití a Wikimedia/volně k užití
NEWS LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Maďarská literární obec se obává, že vláda zakáže i knihy od Thomase Manna, Arthura Rimbauda nebo Marcela Prousta.

V Maďarsku nedávno schválili kontroverzní zákon, který má sloužit k ochraně proti pedofilii. Na poslední chvíli ho však rozšířili o zákaz „osvěty v oblasti sexuálních menšin na školách“.

Zákon zakazuje, aby ve filmech či v reklamách určených pro děti byla zobrazována jiná než heterosexuální orientace. V praxi to znamená, že děti by se ve škole neměly vůbec dozvědět o LGBT+ komunitě z filmů, knih či přímo od vyučujících. 

Doporučeno
Orbán chce v Maďarsku zakázat šíření filmů a textů o homosexualitě či změně pohlaví Orbán chce v Maďarsku zakázat šíření filmů a textů o homosexualitě či změně pohlaví 11. června 2021 16:37

Podle Asociace maďarských nakladatelů a knihkupců to znamená, že budou z osnov pravděpodobně vyloučeny například části děl Williama Shakespeara nebo díla spisovatele Thomase Manna či Arthura Rimbauda. 

„V žádném případě nesouhlasíme se zakrýváním pedofilie, která je zločinem, a ani sexuální orientace, která je základním lidským právem,“ ohrazuje se Asociace maďarských nakladatelů a knihkupců. 

„Zákaz se může dotknout i několika mistrovských děl světové a maďarské literatury včetně autorů, kteří jsou součástí učebního plánu na středních školách,“ dodává literární obec.

Doporučeno
Němci chtějí v zápase proti Maďarsku osvětlit stadion v barvách duhy. Reagují tak na Orbánův anti LGBT+ zákon Němci chtějí v zápase proti Maďarsku osvětlit stadion v barvách duhy. Reagují tak na Orbánův anti LGBT+ zákon 20. června 2021 17:01

Proti konzervativní novele zákona protestují i zástupci školských odborů, kteří upozorňují na to, že není dostatečně konkrétní. Podle nich může v důsledku takové cenzury dojít k šikaně žáků, kteří mají jinou než heterosexuální orientaci. 

Před schválením zákona proti němu na Kossuthově náměstí v Budapešti protestovalo více než 10 000 Maďarek a Maďarů. Podle organizátorů protestu se „vláda snaží spojovat pachatele neodpustitelných hříchů vůči dětem s členy komunity LGBT+”.

Doporučeno
Orbánův europoslanec z gay párty dostal do maďarské ústavy větu, že manželství je výhradně svazek muže a ženy Orbánův europoslanec z gay párty dostal do maďarské ústavy větu, že manželství je výhradně svazek muže a ženy 2. prosince 2020 19:23

Kritizují ho Lidskoprávní aktivisté, LGBT+ komunita, ale i Evropská komise. Její předsedkyně Ursula von der Leyen ho označila za znepokojující. „Nikdo nesmí být diskriminován na základě sexuální orientace,“ uvedla.  

Podle mnohých obyvatel Maďarska je zákon homofobní. Přirovnávají ho k zákazu „LGBTI propagandy“, který už několik let platí v Rusku. Vzhledem k němu se podle mnohých politologů posílila nenávist vůči sexuálním menšinám a zhoršila se situace se šikanou mladých lidí s homosexuální orientací. Progresivní část maďarské společnosti se obává, jaký vliv bude mít tato novela zákona na tamní LGBT+ komunitu.

Doporučeno
FOTO: „Dostávám výhrůžky smrtí, protože jsem gay,“ říká organizátor LGBT demonstrace v Praze. Maďarský zákon vyvolal vlnu odporu FOTO: „Dostávám výhrůžky smrtí, protože jsem gay,“ říká organizátor LGBT demonstrace v Praze. Maďarský zákon vyvolal vlnu odporu 19. června 2021 10:37
Domů
Sdílet
Diskuse