Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. července 2021 v 16:56
Čas čtení 1:00
Vojtěch Vanda

Muž, který ukradl vibrátor během nouzového stavu, byl puštěn z vězení

Muž, který ukradl vibrátor během nouzového stavu, byl puštěn z vězení
Zdroj: Pixabay/RJA1988/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nejvyšší soud rozhodl, že trest pro muže, který ukradl sexuální pomůcku, byl nepřiměřený.

Čtyřiatřicetiletému Lubomíru S., který v dubnu 2020 během nouzového stavu ukradl v drogerii v Frenštátě pod Radhoštěm vibrátor za 499 korun, bylo Nejvyšším soudem zrušeno odnětí svobody na dva roky. Soudce se domníval, že rozsudek Krajského soudu v Ostravě byl nepřiměřený. Na muže nebude uvalena ani vazba.

Doporučeno
Za drobnou krádež až 8 let natvrdo. Nouzový stav znamená přísnější tresty Za drobnou krádež až 8 let natvrdo. Nouzový stav znamená přísnější tresty 15. března 2020 v 8:11

O skutečnosti informoval jako první Ekonomický deník. Sogel tehdy ukradl vibrátor v hodnotě 499 korun, za jehož odcizení byl kvůli zpřísnění trestné sazby odsouzen na dva roky do vězení. Dotyčnému také přitížil fakt, že v trestném rejstříku již měl 23 záznamů. 

Nejvyšší soud nyní prošetřoval, jestli obviněný spáchal čin „za stavu události vážně ohrožující život a zdraví lidí veřejný pořádek nebo majetek“, na čemž se shodla komise ostravského soudu. Došel k závěru, že mužův trestný čin nedosahoval takového významu, aby byl posouzen podle mimořádných opatření, ale že se jednalo o obyčejnou krádež. Pokud by byla krádež spojena například s loupením respirátorů, mohlo by se k situaci přistupovat jinak.

„O takovou naznačenou situaci se v dané věci nejednalo, když se jednalo o zcela běžnou krádež v obchodě, nijak nesouvisející s vyhlášeným nouzovým stavem. Lze tedy uzavřít, že dovolání obviněného ve vztahu k použité právní kvalifikaci je důvodné a rozhodnutí spočívá na nesprávné právní kvalifikaci skutku,“ stálo v rozsudku.

Rozsudek byl tedy zrušen. Nyní bude zloděje čekat nové stání v Ostravě, které se však bude muset řídit rozsudkem Nejvyššího soudu. Česko se setkalo ještě s jedním podobným případem – podobně rozhodl Nejvyšší soud i v případě osoby, která během nouzového stavu odcizila pět housek v obchodě, jíž brněnský soud poslal na 18 měsíců do vězení.

Domů
Sdílet
Diskuse