Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2020 8:11
Čas čtení 1:08
Adam Smeták

Za drobnou krádež až 8 let natvrdo. Nouzový stav znamená přísnější tresty

ZAJÍMAVOSTI KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Ruka zákona podstatně tvrději než za běžných okolností dopadne na lichváře, podvodníky, zloděje nebo šiřitele poplašných zpráv.

V České republice byl ve čtvrtek 12.3. vyhlášen nouzový stav. Ten krom vyšších pravomocí vládě zároveň automaticky znamená přitěžující okolnost pro pachatele trestných činů. Upozornil na to nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. 

Například za krádež zboží v hodnotě 500,- Kč za momentálního stavu hrozí odnětí svobody až na 8 let. Pokud by se člověk dopustil vloupání do stánku s potravinami a odcizil by zboží v této hodnotě před vyhlášení stavu nouze, mohl by dostat maximálně dva roky za mřížemi. Pokud se obdobného jednání dopustí v současné době, tedy během vyhlášeného nouzového stavu, hrozí mu trest odnětí svobody v sazbě 2 léta až 8 let.

Doporučeno
Česká republika vyhlásila stav nouze jen pětkrát v historii. Které situace si jej vyžádaly? Česká republika vyhlásila stav nouze jen pětkrát v historii. Které situace si jej vyžádaly? 12. března 2020 18:00
X Trestný čin Běžná sazba Sazba za nouzového stavu
1. Šíření nakažlivé lidské nemoci 6 měsíců až 3 roky 2–8 let
2.  Šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti až 1 rok 6 měsíců až 3 roky
3. Ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty až 2 roky 2–8 let
4. Ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti až 6 měsíců až 2 roky
5. Krádež až 2 roky 2–8 let
6. Zpronevěra až 2 roky 2–8 let
7. Podvod až 2 roky 2–8 let
8. Šíření poplašné zprávy až 2 roky 2–8 let
8. Lichva až 2 roky 3–8 let

Zdroj: zakonyprolidi.cz

Za šíření nakažlivé lidské nemoci je sazba za nouzového stavu 2–8 let. Pokud člověk svým jednáním s prokázaným úmyslem způsobí smrt nejméně dvou osob, hrozí mu až 12 let za mřížemi. Za šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti (třeba v případě opuštění karantény) může člověk jít až na 10 let za mříže, a to pokud jeho jednání zapříčiní smrt nejméně dvou osob.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Faktem je, že i případné opuštění karantény, během níž by dotyčný nikoho nenakazil, může být posuzováno jako trestný čin ve fázi přípravy. Hrozí za to také finanční trest, a to až ve výši 3 milionů korun.

Ruka zákona také podstatně tvrději než za běžných okolností dopadne na lichváře, podvodníky, zloděje nebo šiřitele poplašných zpráv. 

Doporučeno
Akademie věd ČR uvedla 9 rad, jak si během pandemie koronaviru udržet dobré psychické zdraví Akademie věd ČR uvedla 9 rad, jak si během pandemie koronaviru udržet dobré psychické zdraví 14. března 2020 12:45
Domů
Sdílet
Diskuse