Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. srpna 2021 14:30
Čas čtení 6:22
Katarína Danková

Aktivistkou za rovnost a práva žen už v 11 letech, slibná herecká kariéra nebo příbuznost se Shakespearem. Meghan Markle slaví

Aktivistkou za rovnost a práva žen už v 11 letech, slibná herecká kariéra nebo příbuznost se Shakespearem. Meghan Markle slaví
Zdroj: Getty Images/Chris Jackson
OSOBNOSTI
Uložit Uložené

37 let jako Meghan Markle, 2 roky jako královská výsost vévodkyně ze Sussexu a už rok dobrovolně bez titulu. Jaký byl a je život jedné z nejsledovanějších členek britské královské rodiny, která dnes slaví čtyřicítku?

O životě po boku krásného prince na královském zámku sní asi každé děvčátko, ale pouze několika ženám se to splní. Právě dnešní oslavenkyně — americká herečka Meghan Markle — je příkladem toho, jak se z „obyčejného děvčete“ stala vévodkyně ze Sussexu.

V tomto článku si přečteš:
  • Co dokázala už jako 11letá.
  • Co se jí v životě zdálo jako příliš velké klišé.
  • Jakou práci musela dělat, aby zaplatila účty.
  • Proč se našla v seriálové postavě Rachel ze Suits.
  • Pro kterou módní značku navrhla kolekci šatů.
  • S kým a kdy měla svatbu před princem Harrym.
  • Co v dopise adresovaném Harrymu před svatbou napsal její nevlastní bratr.
  • Co způsobila bulvární média v Meghanině životě.
  • Se kterými známými osobnostmi je Meghan Markle příbuzná.
  • Proč si Meghan zrušila své osobní účty na sociálních sítích.
  • Kde jsou Meghan a Harry teď a čemu se věnují.

V dětství dokázala změnit poselství reklamy

Rachel Meghan Markle se narodila 4. srpna 1981 v Los Angeles v Kalifornii. Jako dcera klinické terapeutky a instruktorky jógy Dorie Ragland a ředitele televizního osvětlení a fotografie Thomase Marka si malá Meghan vybudovala vztah k józe i k herectví. Když jí bylo 6 let, její rodiče se rozvedli. 

Už jako 11letá měla cit pro spravedlnost, korektnost a rovnost pohlaví. Díky její aktivistické povaze změnila reklama na čistící prostředek jedno důležité slovo. Ze spojení Women all over America na People all over America. „Nemyslím si, že je pro děti správné vyrůstat s takovými myšlenkami — že máma udělá všechno,“ uvádí ve videu mladá Meghan.

Díky své odvaze napsala dopis firmě, která prostředek vyráběla a reklamu natočila. Podobný dopis poslala například i tehdejší první dámě Hillary Clinton. Meghan se podařila pro někoho možná malá věc, ale pro dnešní vévodkyni ze Sussexu první krok v budování spravedlivějšího světa.

Politika nebo herectví?

Pro Meghan bylo ideální, že vyrůstala v Los Angeles. Měla tak zázemí k tomu, aby se stala herečkou. Její otec totiž pracoval ve filmovém studiu.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Meghan Markle 🔵 (@meghanmarkle_official)

„Chtěla jsem víc a vždy jsem milovala politiku, tak jsem nakonec skončila s dvojitou specializací — divadlo a mezinárodní vztahy,“ řekla Meghan v interview pro Marie Claire. Meghan během školy stážovala na ambasádě v Buenos Aires a později tam i několik měsíců pracovala. 

Herectví ji ovšem stále lákalo. Asi jako většina hereček začínala v různých TV show a relacích. Přiznala, že taková práce byla pro ni jednou z těch, které dělat musela, aby zaplatila účty. Takové bylo i účinkování v TV show Deal or No Deal, kde byla jednou z dívek, které otevíraly kufřík pro soutěžící. „Byla jsem to nešťastné číslo 24, které si z nějakého důvodu nikdo nevybíral. Trčela jsem tam, vždy stála a čekala v těch nepohodlných a levných 12cm lodičkách, dokud si někdo vybral moje číslo a já si mohla jít sednout.“

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa DKODING (@dkodingmedia)

V seriálové postavě se našla

Kromě své nejlepší seriálové role v Suits hrála ve filmech When Sparks Fly, Dater’s Handbook, Remember Me a v komediích Get Him to the Greek či Horrible Bosses.

Do seriálového kolotoče Suits nastoupila v červenci 2011 jako koncipientka Rachel Zane. V jednom rozhovoru přiznala, že se v roli Rachel našla. „Vnímám Rachel jako takovou dobrou kamarádku, a když hraješ postavu, kterou miluješ, je to mnohem jednodušší. (...) Rachel je jako nejlepší kamarádka, která má skříň, ze které si vždy ráda půjčím věci v osobním životě.“

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Elia🦋 (@ilovesuits_)

Důkazem, že se Meghan a Rachel stylově i osobnostně téměř shodovaly, může být i fakt, že během natáčení seriálu nosila Meghan šperky, které zdědila po své babičce.

Od kaligrafie přes blog až po návrhářství

Ještě během střední školy si Meghan udělala kurz kaligrafie. Přišlo jí to vhod, protože si tak později i vydělávala. Tvořila různá oznámení pro slavné osobnosti, například svatební pozvánku pro zpěváka Robina Thicka a herečku Paulu Patton.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa chicago calligrapher | dana (@theblondescribe)

Ve volném čase vedla svůj blog s názvem The Tig, na kterém se věnovala lifestylu, módě, jídlu, kosmetice i cestování. Blog pojmenovala po víně Tignanello. Konec konců, Meghan je, jak sama přiznala, velká gurmánka, ráda vaří a ochutnává nová jídla a chutě.

V roce 2015 se Meghan stala ambasadorkou kanadské módní značky Reitmans. O rok později se podílela na tvorbě kapslové kolekce šatů, kterou i nafotila.

Spolu s designéry značky navrhla modely čtyř šatů inspirované jejím životem, tvorbou a seriálovou postavou Rachel Zane. Po spuštění prodeje se celá kolekce okamžitě vyprodala.

Meghan už jednu svatbu měla

V září 2011 se Meghan provdala za amerického herce a producenta Trevora Engelsona. Po 6ročním randění se v roce 2010 zasnoubili. Svatbu měli na Jamajce a údajně se jí zúčastnilo 107 rodinných příslušníků a přátel. Manželství vydrželo pouze dva roky — exmanželé to svedli na nesmiřitelné rozdíly a na vzdálenost. V té době totiž Meghan natáčela seriál Suits v Torontu, zatímco Trevor pracoval v Los Angeles.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Meghan Markle (@meghanmarkleupdates)

Skandály doprovázené svatebním dnem

V předvečer svatby Meghan s Harrym se členové Meghaniny rodiny stali předmětem bulvárních článků. Thomas Markle mladší poslal rukou napsaný dopis Harrymu a varoval ho, aby si Meghan nebral, protože udělá největší chybu svého života.

V dopise svou sestru popsal jako „unavenou, povrchní a namyšlenou ženu, která si z tebe a z královského rodinného dědictví udělá legraci“. Na veřejnost se dostaly i zinscenované paparazzi fotky jejího otce z přípravy na svatbu. Později přiznal, že si fotografie sám objednal, aby si zlepšil obraz v očích veřejnosti, a omluvil se za to.

Nejvyhledávanější herečka na Googlu

V roce 2016 se Meghan stala nejvyhledávanější herečkou na Googlu nejen díky své průlomové roli Rachel, ale i proto, že v ten rok začala randit s princem Harrym. Meghan prozradila, že se Harryho přítelkyně ptala na jeho povahu. „Protože jsem ze Spojených států, o královské rodině jsem moc nevěděla.“

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Meghan Markle 🔵 (@meghanmarkle_official)

Oba si hned sedli a z prvního rande na drinku bylo několik dalších. O pár týdnů později pozval Harry Meghan na výlet do Botswany, kde se ještě více sblížili.

Královské zásnuby a život ve zlaté kleci

Po čtyřech měsících tajného randění novináři dvojici odhalili a v médiích to začalo vřít. O rok později se Meghan a Harry zasnoubili. Co ale doprovázelo jejich vztah, nikdo nečekal. Na internetu se vůči Meghan spustila vlna nenávisti. Trollové naráželi převážně na její barvu pleti, pronásledovali její rodinu, přátele i bývalého manžela.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Meghan Markle 🔵 (@meghanmarkle_official)

V oficiálním prohlášení královské rodiny stálo: „Princ Harry se obává o bezpečnost slečny Markle a je hluboce zklamán, že ji nedokázal ochránit. Není správné, aby byla několik měsíců ve vztahu s ním vystavena takové bouři.“ I když bylo její jméno veřejnosti známé již déle díky její hereckým výkonům, Meghan se v rozhovoru pro BBC přiznala, že nikdy nebyla součástí bulvární kultury a že do té doby žila klidným životem. 

Jejich vztah ale vzkvétal a společně trávili veškerý volný čas. Ani klepy je nedokázaly rozdělit a podporu dostali i od samotné královny Alžběty II. Dlouho očekávaná svatba se konala v květnu 2018.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Eugenia Garavani (@eugeniagaravani)

Začátkem roku 2020 jeden z nejsledovanějších královských párů ohlásil, že se svých funkcí členy královské rodiny dobrovolně vzdává a že chce pracovat na své finanční nezávislosti. Z vévody a vévodkyně ze Sussexu se stali pouze Harry a Meghan

Začátkem června se jim narodilo druhé dítě, holčička Lilibet Diana Mountbatten–Windsor. Dva roky předtím se jim narodil chlapeček Archie Harrison. V červenci 2021 Meghan s Harrym veřejně prohlásili, že kvůli ochraně klimatu budou mít pouze dvě děti.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Eugenia Garavani (@eugeniagaravani)

Skandály neobcházejí ani královskou rodinu. V rozhovoru s Oprah Winfrey Meghan odhalila temné stránky šlechtického rodu. Zmínila konverzaci o barvě pleti jejich syna Archieho. Bývalá vévodkyně řekla i to, že během soužití s královskou rodinou měla deprese a sebevražedné myšlenky.

Meghan předurčená být Britkou

Po zprávách o zásnubách s princem Harrym se genealogický portál myheritage.com podíval na rodokmen herečky a zjistil velmi zajímavé souvislosti. Meghan je z otcovy strany vzdálenou příbuznou Williama Shakespeara a Winstona Churchilla

„Nejsme si jisti, zda si paní Markle uvědomuje své spojení s těmito významnými Brity, zdá se však, že byla vždy předurčena být Britkou,“ poznamenal mluvčí portálu myheritage.com.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Meghan Markle 🔵 (@meghanmarkle_official)

Práva, povinnosti, příkazy, zákazy

Po začlenění se do královské rodiny čekala Meghan nemilá překvapení. S celým seznamem zodpovědností přišly i příkazy a zákazy. Musela se vzdát slibné herecké kariéry, jakéhokoliv politického názoru či slávy na sociálních sítích, i když její dnes už zrušený instagramový účet dosahoval rekordů. 

V rozhovoru pro Fortune otevřeně vyprávěla, proč si sociální sítě vymazala. „Bylo to mé osobní rozhodnutí, nemít žádný účet na sociálních sítích. Nevím, co tam je, a ve více ohledech je to pro mě užitečné.“

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Meghan Markle 🔵 (@meghanmarkle_official)

Vyhrála soudní spor s novinami

Meghan po svatbě napsala srdceryvný dopis svému otci. Údajně se týkal jeho neúčasti na její svatbě, což herečku zarmoutilo. Společnost Associated Newspapers, která dopis dostala od Thomase Markla staršího a zveřejnila ho, podle Meghan porušila zákon o autorských právech, a proto ji zažalovala. Spor vyhrála a společnost musí herečce vyplatit 500 tisíc eur (téměř 13 milionů korun), soudní proces ale ještě není ukončen.

Kde je Meghan teď?

Spolu s Harrym se přestěhovali do Los Angeles. Začínají tam svůj nezávislý život. Rozvázali spolupráci se čtyřmi bulvárními magazíny v Británii a drží se v pozadí. Objektivy fotografů je přesto sledují na každém kroku.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Meghan Markle 🔵 (@meghanmarkle_official)

Nyní se věnuje své čerstvě narozené dcerce, ale svou aktivistickou povahu jen tak nezapře. V minulosti podporovala různé organizace bojující za rovnost pohlaví a práva žen. Vydala kuchařku a výtěžek z jejího prodeje věnovala na podporu muslimské komunitní kuchyně v západním Londýně, která vznikla po ničivém požáru věže Grenfell Tower.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal)

Nejnovější zprávy hovoří o podpisu smlouvy s americkým vydavatelstvím Penguin Random House. Jejich celková výplata za plánované čtyři knihy se údajně pohybuje na úrovni 20 milionů dolarů. Na jedné knize dokonce pracují Meghan a Harry spolu a má se týkat tématu vůdcovství a filantropie.

Z redakce Refresheru přejeme všechno nejlepší k narozeninám.

Doporučeno
8 zajímavostí, které jsi o značce Tommy Hilfiger (možná) nevěděl 8 zajímavostí, které jsi o značce Tommy Hilfiger (možná) nevěděl 24. března 2021 14:30
Domů
Sdílet
Diskuse