Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. srpna 2021 20:25
Čas čtení 6:27
Daniel Mikolášik Jakub Paulík

Rytmus: Emoce ze setkání s Černákem jsem musel pár dní zpracovávat. Byla to beseda, ne nějaká kávička

Rytmus: Emoce ze setkání s Černákem jsem musel pár dní zpracovávat. Byla to beseda, ne nějaká kávička
Zdroj: se svolením Matúše Zeťáka
ZAJÍMAVOSTI RYTMUS
Uložit Uložené

„Působil na mě pokorně, jinak na besedě ani nemohl,“ prozrazuje raper o setkání s bývalým bossem slovenské mafie.

„Emoce, které tam visí ve vzduchu, jsem musel pár dny zpracovávat. Ale v momentě, když jsem sedal do auta za branami věznice, jsem si uvědomil, že je super žít svobodný život s vybudovanou kariérou a klidným spánkem,“ prozrazuje Rytmus o setkání s největšími kriminálníky ve vězení v Leopoldově.

Na sociálních sítích se včera objevila fotografie z tohoto setkání, na níž se nacházejí raper Rytmus a MMA zápasník Attila Végh obklopeni trestanci odsouzenými na doživotí. Mezi nimi i Mikuláš Černák, který je považován za bývalého bosse slovenské mafie.

Kontroverzní snímek vyvolal na sociálních sítích vlnu kritiky. Některé lidi totiž pobouřil fakt, že se raper a MMA zápasník fotí s vrahy a usmívají se přitom. S Rytmusem jsme si proto povídali o tomto setkání s nejobávanějším zločincem v historii Slovenska, o jeho emocích z návštěvy, ale také o tom, zda to považuje za podporování glorifikace vrahů.

V tomto článku si přečteš:
  • Jaký průběh mělo setkání Rytmuse a Attily Végha s nejobávanějšími zločinci v leopoldovské věznici.
  • Jak se Rytmus setkal s Mikulášem Černákem a jak na něj působil.
  • Proč zážitek z vězení zpracovával ještě týden.
  • O čem si ve vězení povídali.
  • Zda se od té doby ještě někdy setkal s Černákem a ostatními trestanci.
  • Zda mu posílá dopisy.
  • Proč podle něj nepodporuje glorifikaci vrahů a mafiánů.
  • Co si myslí o Egových návštěvách věznic s cílem modlení se za odsouzené.

Kvůli čemu se setkali?

Rytmus upozorňuje, že nešlo o žádné mafiánské setkání „na kávičku“, ale o sportovně–motivační besedu s odsouzenými. Fotografie vznikla 12. března 2019. Pro Refresher to potvrdil i Alexander Balucha ze Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). 

Doporučeno
Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio 1. února 2024 14:27

Kromě Rytmuse a Attily Végha se jí zúčastnili i trenéři bojového klubu Spartakus Fight Gym Trnava. „Uvedená návštěva byla uspořádána a provedena v rámci kulturně–osvětové činnosti jako jednoho z prostředků zacházení s vězněnými osobami,“ tvrdí Balucha.

Podle jeho slov se aktivity jako besedy či kulturní, vzdělávací a zábavní akce standardně pořádají v každém ústavu. Rytmus nebyl na podobné besedě poprvé. V minulosti s podobným cílem navštívil trestance v Ilavě, Leopoldově, Banské Bystrici či Hrnčiarovcích. Na besedy si ho zvou samotné věznice.

Popřel tak domněnky, že by setkání inicioval sám. „Pozvala mě věznice, tak jako na ostatní besedy. Zbytečně bych to necílil na Mikuláše Černáak, protože on je jedním z mnoha vězňů, kteří tam jsou. Byla to beseda pro všechny bez rozdílů,“ objasnil člen Kontrafaktu.

Mikuláš Černák, bývalý mafiánský boss

Mikuláš Černák patří mezi nejznámější slovenské doživotně odsouzené vězně. V mládí se živil jako řidič autobusu a lesní dělník, ale později přešel na dráhu zločinu. Jeho mafiánská skupina stála například za vraždou politika HZDS Vladimíra Bachleda, kterému Černák osobně vpálil kulku do hlavy.

Podobným způsobem zavraždil i polského podnikatele Grzegorze Szymaneka. Podle jednoho ze svědků vraždy mu vložil pistoli do úst, a předtím než vystřelil, řekl: „Sejdeme se v pekle.“

Nechvalně známou je i vražda expolicisty Gustáva Slivenského, kterého Černák v dubnu 1997 pobodal nožem do zad. Jeho kumpán Michal Csémy si následně od mafiánského bosse vyžádal nůž a Slivenskému zaživa uřízl hlavu. Profil Mikuláše Černáka najdeš v tomto článku.
Doporučeno
Četl jsem, že Reichel byl v místnosti, když Černák někomu řezal hlavu, řekl slovenský premiér. Zřejmě citoval náš článek Četl jsem, že Reichel byl v místnosti, když Černák někomu řezal hlavu, řekl slovenský premiér. Zřejmě citoval náš článek 16. února 2020 13:20

Zážitek prý zpracovával ještě týden

Rytmus přišel společně s Véghem a trenéry na návštěvu do věznice s nejpřísnější ostrahou. Vzhledem k tomu, že to nebyla jeho první beseda, uměl odhadnout, jak se budou vězni chovat.

„Na takovou besedu může jít pouze ten, kdo se umí chovat. Myslím chování vězňů. Takže všichni tam sedí jako žáci, kteří neskáčou do řeči a chovají se velmi slušně. Mikuláš Černák na mě působil tak, jaká byla situace. Tam není žádný prostor na ukazování se a myslím, že to tam nikoho ani nezajímá,“ říká Rytmus pro Refresher.

Černák podle jeho slov vystupoval tak, jak se očekává ve slušné třídě, kde jsou autoritami bachaři, ředitel věznice a vychovatel. „Slušně, kultivovaně a pokorně. Vždyť seděl na besedě, takže jinak se ani působit nedalo. Řeč těla jsem nezkoumal, protože tam ani není čas na nějaké individuální zkoumání vězňů,“ tvrdí.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 102708 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co si Rytmus uvědomil, když odešel z návštěvy vězňů.
  • Kdo je autorem kontroverzní fotky.
  • Co si o fotce myslí Michal Libant, který pracoval ve vězení přes 20 let.
  • Proč administrátor policejního Facebooku tvrdí, že je to „fotka zla“.
  • Jak působil Černák na Ega, který se chodí za trestance do věznic modlit.
  • Jaký má vztah s Černákem Attila Végh.
  • Co spáchal odsouzený Viliam Hauser, který je na fotce také.
Domů
Sdílet
Diskuse