Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. září 2021 17:07
Čas čtení 1:35
Adam Smeták

FOTOREPORT: „Dochází nám čas!” Studenti po celém Česku vyrazili do ulic stávkovat za klima

NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

Stovky studentů a studentek v pátek místo školy vyrazily do ulic stávkovat kvůli klimatické změně.

Studenti a studentky po celém světě vyrazili v pátek do ulic. Rozhodli se sabotovat školní docházku a místo toho v ulicích protestovat za lepší klima. „K čemu nám je škola, když nemáme budoucnost,“  vysvětlil nám jeden z nich na protestu, který proběhl i v Praze. Zúčastnilo se jej na dva tisíce převážně mladých lidí. Protest podpořili například Tomáš Klus, první ministr životního prostředí Bedřich Moldan nebo chartistka Anna Šabatová. REFRESHER byl na místě.

Studentská stávka v Praze začala na Malostranském náměstí. Její spuštění bylo naplánováno na 11:59, tedy na symbolických „za minutu dvanáct“. Protestovalo se ale také v Brně, Ostravě, Teplicích, Slavičíne a Frýdlantu. Studenti chtěli časem zahájení akce a protestem samotným upozornit na klimatickou krizi, které nepopiratelně čelíme a jejíž řešení je, dle jejich názoru, třeba urychlit. 

„Musíme snížit množství vypouštěných skleníkových plynů natolik, abychom dlouhodobě předešli industrializaci. Následující čtyři roky budou pro řešení klimatu zásadní. V příštím volebním období potřebujeme činy, ne jen prázdné sliby,“ řekla ve svém projevu řečnice Klára Bělíčková z Fridays for Future.

FfFFfFFfFFfF
Zobrazit galerii
(17)

Tři základní cíle hnutí

Mluvčí hnutí Fridays For Future Stela Joudal a Klára Bělíčková se rovněž dostali k představení požadavků celého hnutí a dle jejich tvrzení také celé jejich generace. „Máme tři základní cíle podpořené dalšími požadavky. Těmi jsou. Za prvé držet globální oteplení pod 1,5 ° C v porovnání s teplotami před průmyslovou revoluci; Od HDP ke spokojenému životu v planetárních mezích a tvořit klimaticky i sociálně spravedlivou společnost,“ uvedla Bělíčková.

Doporučeno
Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? 23. března 2024 14:30

Mladí demonstranti rovněž požadují konec uhlí do doku 2030, vytvoření postu nadstranické ministryně pro klima a chtějí, aby ochrana klimatu byla prioritou příští vlády.

Na pódiu vystoupili také například předseda Milionu chvilek pro demokracii Benjamin Roll, ministr životního prostředí Bedřich Moldan nebo bývalá ombudsmanka a chartistka Anna Šabatová.

Mezi diváckým obecenstvem byli členové různých organizací, které podporují boj proti klimatické změně, jako například Greenpeace, Hnutí Duha, Doctors for Future nebo Klimatická koalice. Z politických představitelů byla mezi diváky spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis, která se zúčastnila i následného pochodu. Ta ve vyjádření pro REFRESHER ocenila odhodlání mladé generace řešit klimatickou změnu.

Pochod trval zhruba hodinu. Začal i skončil na Malostranském náměstí a doprovázela jej celá řada hesel. „Uhlí, ropa, plyn, patří do dějin!“ volali studenti a studentky. „Omladina do ulic, aby v zimě nebyl hic!“ přidávali se další a sborově pak volali, že planeta je jen jedna a musíme konat okamžitě. Protest proběhl klidně a spořádaně, nedošlo k žádnému incidentu ani narušení.

Domů
Sdílet
Diskuse