Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. října 2021 14:30
Čas čtení 4:42
Martin Mičuda

Hyundai nás opět překvapil. Nové i20 N je bezkonkurenční sportovní auto ve své cenové hladině

Hyundai nás opět překvapil. Nové i20 N je bezkonkurenční sportovní auto ve své cenové hladině
Zdroj: Refresher/martinzmartina
TECH
Uložit Uložené

Na enormní úspěch i30 N navazuje jeho nový malý sourozenec. Jaký je?

Jistě jsi postřehl, že Hyundai způsobil v nižší střední třídě mezi etablovanými hot–hatchy doslova zemětřesení. Jeho prvotina i30 N totiž zaznamenala obrovský úspěch, čemuž se ani nedá divit, protože korejský výrobce pozitivně překvapil, místy až šokoval. Nyní se chystá obdobným stylem zamíchat kartami i v segmentu malých aut, do kterého vstupuje zcela nový a stejně ambiciózní hráč — i20 N.

Doporučeno
Vyzkoušeli jsme Audi e-tron GT. Elektrická první liga, která boří předsudky o e-mobilech, je krok před konkurencí Vyzkoušeli jsme Audi e-tron GT. Elektrická první liga, která boří předsudky o e-mobilech, je krok před konkurencí 2. září 2021 9:30

Právě tato novinka nám přistála v redakci na test, proto ti přinášíme náš úhel pohledu. Vzhledem k tomu, že je na našem trhu malý pekelník k dispozici výhradně ve vrcholném provedení, bude řeč rovnou o verzi s dodatkem Performance, která disponuje vším, co Hyundai v této kategorii nabízí.

Kompaktní agresor

Přestože se s enkem váže především pověstný odstín performance blue, nám dělala společnost o něco nenápadnější, ale snad ještě atraktivnější konfigurace — lak dragon red s perleťovovínovým nádechem a volitelná černá střecha, respektive celá vrchní část karoserie, čímž je docíleno větší optické šířky i20 N.


Tím ale přicházíš o červené detaily, které se v kombinaci s červeným lakem nedodávají. O co ovšem rozhodně nepřijdeš, jsou 18“ tmavé disky obuté do pneumatik Pirelli P-Zero HN, rozměrná maska se šachovnicovou strukturou obsahující odkaz na motorsport a agresivní vzhled full–LED světlometů.

Doporučeno
Nový Hyundai Tucson je na cestě nepřehlédnutelný, zjišťovali jsme však, jaký je pod povrchem Nový Hyundai Tucson je na cestě nepřehlédnutelný, zjišťovali jsme však, jaký je pod povrchem 10. července 2021 9:30

Pokud však máme být upřímní, světla svým světelným účinkem příliš neoslní, a to doslova, protože v potkávacím režimu svítí i v nejvyšší poloze relativně nízko a obecně na Matrix–LED technologii konkurence (Polo GTI) ztrácejí. Díky tvaru zpětných zrcátek by člověk řekl, že je Biermannův bavorácký rukopis cítit i v designu, nejeden venkovní detail ale nezapře svůj pravý původ.

Hyundai, i20 N,
Zdroj: Refresher/martinzmartina

Jistě nám dáš za pravdu, že hlavně vzadu převládají asijské výstřednější kontury, které reprezentují zejména koncová světla. Ta mají svébytný tvar, jsou značně protáhlá do stran a vzájemně propojená. Střední prvek ale nesvítí. Oku rozhodně neunikne chuligánské křídlo, pozornost musíme upřít i na kratičký zadní převis či hranatější zadní nárazník, který opticky rozšiřuje vozidlo. 

V jeho spodní části je naznačený difuzor, nechybí pověstná centrální mlhovka a koncovka výfuku. Je sice jen jedna, ale, chválabohu, enko není své pověsti nic dlužné. V dané třídě jde o auto s nejlepším zvukem.

Doporučeno
Vyzkoušeli jsme nejrychlejší nové auto za 1 000 000 Kč. Jaký je Leon Sportstourer od Cupry s výkonem 310 koní? Vyzkoušeli jsme nejrychlejší nové auto za 1 000 000 Kč. Jaký je Leon Sportstourer od Cupry s výkonem 310 koní? 25. května 2021 14:30

Filozofii přiblížit i20 N závodnímu WRC speciálu evidujeme nejen v aerodynamických prvcích, ale i v halogenových směrovkách a couvačkách. Vyzdvihnout musíme přední 320milimetrové kotouče, které jsou na svou váhovou kategorii skutečně velkorysé. A velkorysý je také průtok vzduchu přes přední, statečně děravou masku.

Hyundai, i20 N,
Zdroj: Refresher/martinzmartina
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 104432 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse