Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. září 2021 9:30
Čas čtení 6:38
Martin Mičuda

Vyzkoušeli jsme Audi e-tron GT. Elektrická první liga, která boří předsudky o e-mobilech, je krok před konkurencí

Vyzkoušeli jsme Audi e-tron GT. Elektrická první liga, která boří předsudky o e-mobilech, je krok před konkurencí
Zdroj: Refresher/MARTINZMARTINA
TECH
Uložit Uložené

Vlajková loď mezi elektromobily od Audi si nás získala na plné čáře, i když pár nedostatků jsme našli.

Ať se nám to líbí, nebo ne, s elektrickými vozidly se doslova trhá pytel a v následujících letech tomu nebude jinak. Automobilka Audi je však jedna z mála značek, která má koule na to, aby přišla s elektromobilem, který není jen výplodem excelovské tabulky, ale umí benefity elektromotoru ukázat v nejlepším světle. Drtivá většina výrobců totiž přichází s elektrickými modely, jejichž primárním cílem je snížit flotilové emise, nový e-tron GT však chytá za srdce a bourá předsudky o elektromobilech.

Doporučeno
Známá slovenská influencerka ukázala své nové 700koňové géčko za 7,5 milionu Známá slovenská influencerka ukázala své nové 700koňové géčko za 7,5 milionu 14. května 2021 12:13

Tak bychom mohli ve zkratce charakterizovat elektrické GT-čko z Ingolstadtu, které jsme měli tu čest vyzkoušet v akci a opravdu se utvrdit v tom, že vozidlo na baterky nemusí být vůbec nudné. Při této příležitosti ti proto přinášíme podrobný test vlajkové lodi mezi elektromobily od Audi, která zastupuje elektrickou první ligu nejen na našem trhu. Pojďme však pěkně popořádku.

Audi, e-tron GT,
Zdroj: Refresher/martinzmartina

Láska na první pohled

Při elektromobilech se to nestává příliš často, ale e-tron GT ohromí a padne do oka už na první pohled. A to je opět přesně to, co většině elektrických aut chybí. Koule. Ano, i zde detaily do světa jasně křičí, že aerodynamika je mocný čaroděj, proto i ten výborný aerodynamický koeficient s hodnotou pouze 0,24, ale ve výsledku tato téměř 5 metrová placka nevypadá jako vyschlé mýdlo na kolech. Aktuální, velmi futuristický design Audi k pohonu budoucnosti sedí a dodává mu extrémní vibe.

Doporučeno
Brabus nabízí za 254 tisíc eur Éčkové AMG s výkonem rovných 800 koní a 1 000 Nm Brabus nabízí za 254 tisíc eur Éčkové AMG s výkonem rovných 800 koní a 1 000 Nm 14. května 2021 10:30

Speciální pozornost si dovolíme upřít na hrstku detailů. Za levým blatníkem je schránka na AC a na pravé straně na DC nabíjení. Zvolené 21" disky mají jakési aerodynamické záslepky, které vypadají tak, že by se daly shodit, ale osobně se nám to nepodařilo. Příplatkové HD-Matrix LED světlomety s laserovou technologií dodávají svou grafikou extrémně futuristický nádech a jinak tomu není ani v případě netypicky tvarovaného předního nárazníku.

Ten byl v našem případě dokonce v tříbarevné konfiguraci. Kromě samotného laku karoserie a černého prvku je vpředu třetí odstín a tím je stříbrná maska. Ta může být i černá. E-tron GT je rovněž první model od Audi, který může mít tradiční Singleframe masku zabalenou do odstínu, jakou je lakovaná karoserie.

Audi, e-tron GT,
Zdroj: Refresher/martinzmartina


U testovaného modelu je to Daytona Grey, které sekundují černé prvky a maska se zajímavou strukturou, ale i s nešťastně odhalenou radarovou technikou pod ní. Barevně střídmá konfigurace elektrickému GT-čku obzvlášť svědčí, nakonec, i přes absenci výrazného laku (a zvuku) umí na ulici statečně vykrucovat krky. Vždyť uznejte, takových sexy křivek mezi elektromobily mnoho není, a to ještě nemluvíme o ladných zadních partiích s výsuvným spoilerem.

Doporučeno
Nové EQS je první elektrickou limuzínou na světě. Mercedes-Benz uvádí dojezd až 770 km Nové EQS je první elektrickou limuzínou na světě. Mercedes-Benz uvádí dojezd až 770 km 16. dubna 2021 11:10

Nám osobně nejvíce imponuje právě zadní svalnatá část, kde se pěkně ukazuje pomalu klesající linie střechy a vystupující blatníky. Kapitolou samou o sobě jsou propojené LED světla s úžasnou 3D grafikou, ale to je už taková ohraná deska v případě novinek Audi.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 101063 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse