Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. října 2021 14:17
Čas čtení 0:50
Radim Šlechta

Respirátory všude a restaurace jen pro očkované. Vláda uvažuje o zpřísnění opatření

Respirátory všude a restaurace jen pro očkované. Vláda uvažuje o zpřísnění opatření
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová komentovala možné scénáře vývoje pandemie.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová nevyloučila zpřísnění restrikcí, které se týkají šíření pandemie nemoci Covid-19. V dohledné době se zkrátí platnost testů i doba karantény. Antigenní testy budou platit 24 hodin, PCR testy 72 hodin. Informovalo o tom CNN Prima News.

„V interiérech nemáme všichni respirátor nebo roušku, pořád jsou místa, kde je nosit nemusíme. Může tak dojít k tomu, že je budeme muset nosit všude,“ řekla Svrčinová. Další stupeň možného řešení je podle ní i to, že do restaurací budou moci jen lidé s očkováním nebo ti, kteří nemoc již prodělali. Pro taková opatření by se ale podle ní musela pandemická situace výrazně zhoršit.

Na stole je také řešení, kdy se budou uznávat jen PCR testy a ty antigenní by měly vymizet. Důležité je podle Svrčinové motivovat lidi k očkování, a to jak pozitivním, tak i negativním způsobem.

„Probíhají diskuse i na úrovni evropského společenství. Za plně chráněného občana bude například pro účely cestování považován jen ten, který má tři dávky vakcíny. Nebo pokud podstoupil jednodávkové schéma, tak přeočkování. I tam se zvažuje cesta,“ uvedla hygienička.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Jako pozitivní způsob motivace vnímá zřízení mobilních očkovacích týmů, které by hygiena vyslala do méně proočkovaných oblastí. V současnosti je plně naočkovaných více než 6 milionů lidí. Přes 26 000 obyvatel již sáhlo po třetí posilující dávce. 

Domů
Sdílet
Diskuse