Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Caraplasma.
21. října 2021 12:30
Čas čtení 2:52
Sponzorovaný obsah

Uklízení kanálů nebo mytí nohou jako brigáda? K penězům se dá přijít i snadněji

Uklízení kanálů nebo mytí nohou jako brigáda? K penězům se dá přijít i snadněji
Zdroj: Cara Plasma
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Darování krevní plazmy může být i příjemná brigáda.

Zážitky s letními, ale i celoročními brigádami máme každý. Někdo se při nich držel při zemi a pracoval jako číšník nebo roznášel letáky, případně noviny do poštovních schránek. Někteří ale popustili uzdu své fantazie a našli si opravdu netradiční způsob jak při studiu vydělat peníze. 

„Dělal jsem psa a zval lidi do psí pekárny,“ sdělil nám Vítek z naší redakce. Stejně jako nejspíš tebe, nás zaujalo, co psí pekárna vlastně je, a trochu jsme se při tom zhrozili. Pak jsme se ale naštěstí dozvěděli, že pekárna nepekla psy, ale jen pamlsky. Vítek v kostýmu psa venku odchytával lidi a zval je, aby zašli svému mazlíčkovi koupit nějakou dobrotu. 

Dostali jsme také informaci o zajímavé brigádě ochutnavače masa do hamburgerů, vázání plachet na billboardy nebo uklízení kanálů. Obzvlášť nás ale zaujala brigáda, kdy zaměstnanec musel desinfikovat a mýt lidem nohy před rybí pedikúrou.

Uděláš dobrou věc a dostaneš peníze

Vedle brigád si ale peníze můžeš vydělávat i jinou cestou. Řeč je o darování krevní plasmy. Cara Plasma ti dává možnost vydělat až 1 400 za dva odběry a cítit se dobře z toho, že jsi udělal dobrou věc. Odběr trvá 40 až 60 minut a můžeš se mu podrobit každých 14 dní. Abys dostal odměnu, je potřeba podrobit se dvěma odběrům, protože teprve po dvou odběrech se dá plazma efektivně použít.

Další příspěvek můžeš dostat za každého dárce, kterého přivedeš. Když tvůj kamarád absolvuje tři odběry, získáš za něj 500 Kč. Pokud budeš darovat pravidelně, můžeš si ročně přijít i na víc než 18 000 Kč.

cara plasma
Zdroj: Cara Plasma

Vedle těchto peněz si můžeš být naprosto jistý, že tvoje krevní plazma skutečně pomůže. „Krevní plazma je důležitou složkou krve a nenahraditelnou surovinou pro výrobu léků pro lidi se závažným onemocněním krve a imunitního systému. Darování krevní plazmy tak umožňuje léčbu pacientů s poruchami srážlivosti krve, sníženou imunitou nebo onkologickými onemocněními,“ popisuje doktorka Simona Hohlová.

Další řada výhod ve věrnostním programu

Dárcovstvím krevní plazmy si nejen vyděláš peníze, ale můžeš také sbírat body, za které si pak vybíráš zajímavé dárky. Za dochvilnost, pravidelnost odběrů nebo za recenzi na Facebooku dostáváš takové množství bodů. Již po třech odběrech dostaneš třeba lahev vína, poukázku do lékarny nebo mikinu.

caraplasma
Zdroj: Cara Plasma

Když ale vytrváš a body budeš sbírat dál, můžeš si vybrat i velmi hodnotné dárky. Ve výběru se moc mezí neklade a každý si v programu najde to svoje. Za body můžeš dostat třeba kávovar, stan, bazén nebo i chytré hodinky.

Další výhody čerpáš okamžitě po odběru podle toho, s kým Cara Plasma zrovna spolupracuje. Těšit se můžeš na zajímavé slevy v různých obchodech nebo soutěže, které Cara Plasma mezi dárci v průběhu celého roku organizuje.

Jak samotný odběr probíhá?

Samotný odběr trvá 40 až 60 minut, ještě před ním tě ale čeká vyplnění dotazníků a lékařské vyšetření. Lékař ti odebere i krev a podrobí ji několikaminutovému testu, po kterém už tě sestřičky zavolají na sál. 

Narozdíl od dárcovství krve, v případě darování plazmy ti v těle zůstávají krevní tělíska. Plazma se totiž skládá z 90 % z vody, z 8 %  plazmatických bílkovin a poslední 2 % představují minerální látky. Bílé a červené krvinky a krevní destičky se vrací zpátky do těla.
caraplasma
Zdroj: Cara Plasma

Během samotného odběru pohodlně ležíš a můžeš ho strávit třeba učením na zkoušky, čtením nebo posloucháním muziky. V odběrovém centru se pohodlně připojíš na Wi–Fi nebo můžeš sledovat televizi, která na sále běží. Pak už zbývá jenom počkat, než se po odběru trochu zregeneruješ. Na odběrném místě si mezi tím můžeš vypít kávu, čaj nebo si dopřát nějakou svačinu. Celý proces zabere jen něco přes dvě hodiny.

Kdy krevní plazmu darovat nemůžeš?

Jsou i chvíle, kdy se odběru podrobit nelze. Výjimky ale většinou nebývají trvalé a týkají se hlavně současné zdravotní kondice. Darovat krevní plazmu nemůžeš po úrazu, s oparem nebo pokud jsi prodělal infekční nemoc.

caraplasma
Zdroj: Cara Plasma

Darovat nemohou ani těhotné a kojící ženy a není to vhodné ani v době menstruace. S darováním musíš počkat i v případě, že máš čerstvě tetování nebo piercing a pokud ses nedávno dal očkovat některými typy vakcín.

Pokud ale podmínky splňuješ a jsi připravený pomoci lidem při vývoji léků nebo třeba lidem, kteří potřebují pomoc při popáleninách a ještě na tom vydělat, neváhej se přihlásit. Dárci krevní plazmy dlouhodobě čerpají mnoho výhod a pokud stráviš dvě hodiny na klinice, ušetříš alespoň jeden den na brigádě smysluplnou a příjemně zaplacenou činností.

Přihlásit se
Domů
Sdílet
Diskuse