Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. října 2021 18:34
Čas čtení 0:53
Radim Šlechta

Soud zrušil povinnou samoizolaci po návratu ze zemí s vysokým rizikem nákazy

Soud zrušil povinnou samoizolaci po návratu ze zemí s vysokým rizikem nákazy
Zdroj: Unsplash/Gabriel Crismariu/volně k užití
NEWS CESTOVÁNÍ BĚHEM KORONAVIRU KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Podle soudu je institut samoizolace v rozporu se základními lidskými svobodami.

Soud s odkladem zrušil povinnost samoizolace po návratu ze zemí s vysokým rizikem nákazy. Institut samoizolace prý české zákony neznají a hraničí s domácím vězením. Ministerstvo zdravotnictví má do 1. listopadu čas návrh změnit. Soud informace zveřejnil na své úřední desce. 

V současnosti se lidé po návratu musí podrobit testu PCR testu nejdříve pátý a nejpozději čtrnáctý den po návratu ze zemí s vysokým stupněm rizika nákazy. Do doby, než jim přijde výsledek budou muset čekat v samoizolaci. Institut samoizolace ale české zákony neznají a ministerstvo zdravotnictví musí nařízení upravit tak, aby nezasahovalo do základních lidských práv a svobod.

Doporučeno
Změna v nošení respirátorů v práci: Kdy si jej budeš moci sundat? Změna v nošení respirátorů v práci: Kdy si jej budeš moci sundat? 22. října 2021 17:27

„Je nepochybné, že institut samoizolace, jak jej definuje napadené ochranné opatření, představuje zcela zásadní zásah do svobody pohybu, když se jedná o omezení volného pohybu na nezbytně nutné minimum, a to nikoliv na krátkou chvíli (přinejmenším pět dnů),“ uvedl soud. 

Domů
Sdílet
Diskuse