Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. října 2021 16:30
Čas čtení 3:55
Tereza Šnajdrová

Čeká vysokoškolské studenty distanční výuka? Zeptali jsme se 7 největších českých univerzit

Čeká vysokoškolské studenty distanční výuka? Zeptali jsme se 7 největších českých univerzit
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Jak se české univerzity připravují na další vlnu koronaviru? A mají se studenti připravit na distanční výuku? Známe odpovědi.

Pandemie koronaviru nabírá na obrátkách. Jen za pondělí přibylo 4 262 nakažených. Vláda zpřísňuje opatření proti šíření nebezpečného viru, ale prioritou podle dosluhujícího ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) je, aby žáci zůstali ve školách. Jak je to ale se studenty vysokých škol? Připravují se univerzity na určitá opatření? Zeptali jsme se jich.

Doporučeno
Do práce jen s testem nebo očkováním, zvažuje Hamáček Do práce jen s testem nebo očkováním, zvažuje Hamáček 25. října 2021 15:05

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně prý přechod na distanční výuku zatím neplánuje

V současné době stále platí při vstupu do všech našich univerzitních budov prokazování bezinfekčnosti. Situaci bedlivě sledujeme a dodržujeme aktuálně platná nařízení KHS a MZ. Prozatím nemáme v plánu přecházet na distanční výuku,“ řekla tisková mluvčí Petra Svěráková.

Ani Univerzita Karlova s distanční výukou nepočítá. Pokud se však vláda rozhodne na ní přejít, univerzita bude připravená

MŠMT, NAÚ a i vedení UK jednoznačně počítají s výukou prezenční a budou se řídit dle aktuálních a platných ochranných pravidel a omezení. Aktuálně má však probíhat zasedání krizového štábu UK v souvislosti s vývojem – čekáme však na nařízení Vlády ČR, kterými se pochopitelně pak budeme řídit – konkrétnější být nyní nelze- děkuji za pochopení,“ uvedl mluvčí Václav Hájek s tím, že vše se bude odvíjet od aktuální situace.

Současně probíhá analýza předchozího období a garantům studijních programů je povoleno využít dle úvahy některé prvky z předchozí distanční výuky, pokud spadají do konceptu výuky prezenční,“ doplnil.

Provoz Vysoké školy ekonomické v Praze není nijak omezen. Distanční výuku by muselo určit ministerstvo zdravotnictví

V současné době není provoz na VŠE nijak omezen (kromě obecných nařízení Ministerstva zdravotnictví). Výuka probíhá prezenčně. O změně zatím neuvažujeme. S ohledem na platná opatření Ministerstva zdravotnictví a pokyny Hygienické stanice hlavního města Prahy VŠE monitoruje situaci prostřednictvím hlášení obdržených do emailové schránky [email protected], kam mají studenti a zaměstnanci potenciálně hlásit pozitivní výsledek testování. Pokud by počet nakažených výrazně stoupnul, bude VŠE reagovat v souladu s případnými pokyny či doporučeními výše uvedených úřadů,“ popsala fungování VŠE mluvčí Martina Mlynářová.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Přechod na distanční výuku zatím neplánujeme. K tomuto kroku bychom přistoupili v případě, že by takové opatření a pokyny vydalo Min. zdravotnictví nebo školství či Hygiena, nebo v případě dramatické zhoršení situace na VŠE – nárůst nakažených studentů/zaměstnanců. Pokud by se situace dramaticky zhoršila, přejde – stejně jako v minulém roce – celá VŠE na výuku online.Výuka v současné době probíhá prezenčně. Výjimku může udělit pouze děkan, například v případě kurzů hostujících profesorů,“ dodala na závěr.

Univerzita Palackého v Olomouci je připravena přejít k hybridní či online výuce. Přechod se bude odvíjet od aktuální situace

Výuka probíhá od počátku semestru na všech fakultách prezenčně ovšem s tím dovětkem, že jsme v případě zhoršení situace v souvislosti s pandemií připraveni přejít k hybridní a online výuce. Fakulty si o tomto postupu rozhodují samostatně a víme, že některé velké přednášky už probíhají kombinovaně prezenční i online formou, aby se snížil počet studentů v posluchárnách,“ řekl Egon Havrlant, tiskový mluvčí univerzity.

Nad rámec platných vládních opatření doporučil pan rektor ochranu dýchacích cest ve všech vnitřních prostorách univerzity, a to i po celou dobu výuky či zkoušek. Další doporučení se pak týkají například příjezdů studentů a zaměstnanců ze zahraničí. V reakci na aktuální covidovou situaci v České republice se nyní na úrovni vedení Univerzity Palackého v Olomouci jedná o dalším zpřísnění těchto opatření, k němuž by mohlo dojít právě po dohodě a ve spolupráci s vedením jednotlivých fakult,“ doplnil.

Masarykova univerzita v Brně přechází na zelený semafor. Univerzita funguje takřka bez omezení

Budovy MU zůstanou otevřené pro studenty, zaměstnance i pro veřejnost, platí ale povinnost nosit ochranné prostředky dýchacích cest. Respirátor nemusí mít studenti, pedagogové a zaměstnanci nasazen pokud jsou v místnosti bez přítomnosti jiné osoby, nemusí ho používat ani přednášející, řečníci a studenti cvičící, zpívající či usazení při výuce za podmínky, že se v učebně nachází nejvýše 30 osob a tyto dají jednoznačný, jednomyslný, výslovný a bezvýhradný souhlas k tomu, že použití ochrany dýchacích cest není nutné,“ uvedla mluvčí Michaela Pokorná.

Doporučeno
Děti sport potřebují. Chtějí mít pohyb, kontakt a zažít pocit úspěchu, říká Tomáš Perič z FTVS Děti sport potřebují. Chtějí mít pohyb, kontakt a zažít pocit úspěchu, říká Tomáš Perič z FTVS 15. října 2022 6:00

Vedení MUNI spoléhá na očkování a během listopadu se studenti budou moci nechat očkovat přímo v prostorách univerzity. „K dispozici budou vakcíny od firem Janssen (jednodávková) a BioNTech/Pfizer (dvoudávková). Na očkování je možné přijít bez registrace a rezervace času, s sebou musí mít zájemce průkaz pojištěnce a doklad totožnosti, případně platební kartu, pokud jeho pojištění nepokrývá očkování,“ popsala novinku.

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem se zavedením distanční výuky nepočítá

UJEP se aktuálně řídí Stanoviskem Národního akreditačního úřadu ze dne 15. 7. 2021 k využívání on-line výukových metod v prezenční a kombinované formě studia. Zásadní je pro UJEP zajištění kvality výuky, při kterém má osobní přímé setkávání studenta s učitelem a mezi studenty navzájem nenahraditelný a dlouhodobě ověřený význam. Z uvedeného důvodu realizujeme výuku plně v souladu s udělenou akreditací a nad její rámec distanční výuku nezařazujeme. V nejbližší době také neplánujeme žádné změny a se zavedením distanční výuky nepočítáme,“ řekla pro REFRESHER tisková mluvčí Jana Kasaničová.
 
UJEP bude reagovat zejména na aktuální vývoj epidemické situace v Ústeckém kraji a bude přitom reflektovat opatření a doporučení vydaná ze strany vlády ČR, MZ ČR a MŠMT ČR. Za situace, kdy MŠMT vydá rozhodnutí o možnosti využití zvláštních oprávnění vysokých škol při mimořádné situaci, nepochybně k zavedení distanční výuky v některých studijních programech a studijních předmětech přistoupíme,“ uzavřela s tím, že univerzita s distanční výukou nepočítá, ale pokud to bude nutné, přistoupí k ní.

Mendelova univerzita v Brně je zelená. Opatření proti šíření koronaviru zpřísnuje

Aktuální opatření pro studenty i zaměstnance znamená nosit respirátor ve všech prostorách univerzity, a to i pří výuce a zkouškách. Výjimka platí pro menzy při usazení u stolu při stravování a pro pracoviště, kdy je přítomen v místnosti pouze jeden zaměstnanec. Samozřejmostí je povinnost používat dezinfekční prostředky,“ popisuje změnu na semaforu tiskový mluvčí Filip Vrána.

Doporučeno
Problémy s dodávkami jídla, dennodenní testování a křik z oken. Proč Šanghaj nezvládla lockdown a co to může předznamenat? Problémy s dodávkami jídla, dennodenní testování a křik z oken. Proč Šanghaj nezvládla lockdown a co to může předznamenat? 5. května 2022 9:30

Na MENDELU pokračuje v současné době prezenční výuka, která začala na první z fakult 13. září. Na tom se v současné době nic nemění. Škola má také rozpracované metody tzv. blended learning, které už nyní využívá. V případě potřeby je univerzita připravena plně realizovat například přednášky online,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse