Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. listopadu 2021 8:30
Čas čtení 8:18
Dominik Vetrák

RECENZE: Forza Horizon 5 je nejlepší racingovou hrou, jakou si můžeš zahrát na starých i nových konzolích

RECENZE: Forza Horizon 5 je nejlepší racingovou hrou, jakou si můžeš zahrát na starých i nových konzolích
Zdroj: Playground Games/Xbox Game Studios
TECH
Uložit Uložené

Xbox vydává jednu z nejlepších racingových her posledních let.

Od roku 2011 do roku 2018 se studia Playground Games (Forza Horizon) a Turn 10 Studios (Forza Motorsport) každoročně střídala ve vydávání nových racingových her. Každé dva roky vycházel Motorsport, který se soustřeďoval více na okruhy a seriózní závody ve více „simulátorském“ duchu, ale v letech, kdy měl Motorsport pauzu, zase vycházel Horizon, arkádovější pojetí závodů v otevřeném světě asfaltových, ale i přírodních cest. 

Nový Forza Motorsport prošel velkým restartem a vyjde v příštím roce po 5letém čekání. Do té doby nás zaměstná Forza Horizon 5. Vývojáři si dali po čtyřech letech času navíc, aby mohli vytvořit nejlepší a největší díl v sérii, a my můžeme konstatovat, že se jim to pohodlně povedlo.

Doporučeno
Recenze: Guardians of the Galaxy je herním překvapením roku. Filmové postavy vypadají oproti skvělé hře jako karikatury Recenze: Guardians of the Galaxy je herním překvapením roku. Filmové postavy vypadají oproti skvělé hře jako karikatury 3. listopadu 2021 12:30

Živé a barvami poseté Mexiko tě ohromí

Tentokrát se podíváme do Mexika a jeho různých částí. Projíždět se budeš v menších městech, pouštních oblastech, kopcích, džungli, po dálnicích a asfaltkách, no a zamířit můžeš i na speciální gymkhanu a derby na písečných dunách, ve kterých si můžeš vytvořit vlastní závodní události se speciálními pravidly. 

Obsahu je v této hře požehnaně a ani po několika desítkách hodin si neřekneš, že už nemáš co dělat. Základní struktura kampaně se odehrává na několika Horizon festivalech. Ty jsou rozděleny do 6 různých „biomů“, tedy oblastí s diametrálně odlišnými podmínkami pro závodění.

Obrovský, nádherně vytvořený svět plný stovek možností

Vývojáři z Playground Games vytvořili opravdu robustní, funkčně propojený svět s pestrou strukturou přírody. Chybělo akorát nějaké to sněžné prostředí, ale vzhledem k tomu, že se nacházíme v Mexiku, je pochopitelné, že uvidíš jen sluncem zalité cesty. 

Ve hře je nesmírně mnoho obsahu v podobě stovek závodů, a tak možná trochu zamrzí, že se v žádné sféře/biomu nezdržíš moc dlouho. Vyhráváním závodu získáváš body potřebné k odemčení událostí v dalších částech mapy. Pokud se zaměříš primárně na plnění cílů a otevírání nových turnajů, hru projdeš do 15–20 hodin a v žádné části mapy se dlouho nezdržíš.

Forza Horizon 5
Zdroj: Playground Games/Xbox Game Studios
Forza Horizon 5
Zdroj: Playground Games/Xbox Game Studios

Doporučujeme tedy zvolit pomalejší tempo a zkusit co nejvíce závodů v jedné části mapy, než se přesuneš na další. Mapa není nijak striktně rozdělena, ale její „hranice“ uvidíš spíše formou ikonek reprezentujících různé druhy závodů. Silniční závod se bude odehrávat zejména blízko měst, rally-cross zase v poušti, cross country zase mimo město, kolem džunglí a podobně. 

Pokaždé, když zvládneš potřebné závody a splníš jednoduché podmínky, budeš mít možnost zúčastnit se takzvaných showcase. Jde o naskriptovaný závod, ve kterém soupeříš s monster trucky, letadlem, vodními skútry či vlakem. Jsou to zábavné eventy, které ozvláštňují příběh hry a pokaždé figurují jako velký závod.

Za nimi následuje ještě jeden závod, který uzavírá tvé zápolení v jednotlivých sekcích mapy. A připrav se na to, že některé z nich trvají přes 20 minut.

Hratelnost a intuitivní ovládání

Jeden z nich tě dokonce provede kolem dokola po celé mapě. Může se to zdát hodně, ale nás tento závod bavil. Byla to příjemná změna a slušná výzva oproti klasickým závodům rozmístěným na mapě, které zabraly tak 2—4 minuty. Naštěstí vývojáři z Playground Games už mají gameplay zvládnutý na jedničku. Ovládání vozidel je nesmírně intuitivní a už po pár závodech budeš mít v rukou velký cit v případě zatáček, driftování a brždění.

Domů
Sdílet
Diskuse