Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
14. listopadu 2021 13:30
Čas čtení 2:31
Dominik Vetrák

Remaster GTA trilogie je k smíchu. Postavy vypadají jako z hororu, hry jsou nestabilní a grafické vylepšení je poloviční

Remaster GTA trilogie je k smíchu. Postavy vypadají jako z hororu, hry jsou nestabilní a grafické vylepšení je poloviční
Zdroj: Rockstar Games
TECH
Uložit Uložené

Rockstar Games vydalo remaster svých 3 ikonických her ze série GTA. Vyplatí se to koupit?

Rockstar Games znovu vydalo kolekci GTA „3D ságy“. Hry GTA III, Vice City a San Andreas jsou legendární sérií, kterou milují desítky milionů hráčů. Jedna kolekce s názvem Trilogy už v minulosti vyšla, ale tentokrát si Rockstar připravilo remaster s názvem Definitive Edition. Tentokrát jim to ale moc nevyšlo a studio Rockstar chce asi jen vyždímat z hráčů co nejvíce peněz.

Doporučeno
PS5 vs Xbox Series X/S po prvním roce: která konzole má lepší exkluzivní hry, služby a kterou se vyplatí koupit víc? PS5 vs Xbox Series X/S po prvním roce: která konzole má lepší exkluzivní hry, služby a kterou se vyplatí koupit víc? 10. listopadu 2021 14:30

Slibovali nám vylepšenou grafickou stránku, lepší dohlednost v herním světě, lepší textury, kvalitněji vypracované modely postav, lepší nasvícení prostředí a podobně.

Toto udělá s atmosférou San Andreas odstranění mlhy a zlepšení vidění do dálky

GTA SA
Zdroj: Rockstar Games

Kromě toho nám Rockstar slibovalo i vylepšenou hratelnost včetně střelby ve stylu GTA V. Co z toho nakonec splnilo?

Otřesná optimalizace a odfláknutý remaster

Hned při spuštění je vidět, že něco skutečně vylepšilo. Hry mají mnohem kvalitnější textury, zvýšené rozlišení, přepsané nápisy na budovách (i když se to někdy nepodařilo a zdá se, že je přepisovala umělá inteligence) a obraz působí celkově ostřeji. Vidíš dál, rychleji se načítá hra a těšit se můžeš i na 60 snímků za vteřinu. Plynulost hry je ovšem nestabilní.

Tady se stalo... co?

Ako sa hrá remaster GTA: San Andreas? Postačí nostalgia, alebo sa tieto staršie hry už nedajú hrať?
Zdroj: Rockstar Games

Remastery mají dvě možnosti zobrazení. Performance a Fidelity. Jinými slovy, tyto hry si nezahraješ ve 4K a se 60fps. Vybrat si můžeš jen jedno. Jedná se přitom o 20leté hry z PS2.

Takto se ničí vtipy na billboardech

GTA SA
Zdroj: Rockstar Games

Několik příkladů změněných detailů postav:

GTA SA
Zdroj: Rockstar Games
GTA SA
Zdroj: Rockstar Games
GTA SA
Zdroj: Rockstar Games

Bugy a chybné animace

Přítomny jsou i technické chyby. Trilogie je plná bugů, od propadávání přes textury, přes neexistující světla na autech a zkažené animace postav s překroucenými končetinami. Zajímavé je, že se do remasteru nedostaly, nebo se zhoršily některé původní animace postav, jako například plavání.

Déšť je zpracovaný asi nejhůře v historii herního průmyslu. Připadá nám spíše jako husté sněžení, přes které se nedá orientovat. Navíc se déšť vyhýbá oceánu.

Před začátkem hraní je třeba snížit kontrast, protože je hra jinak příliš tmavá až tak, že nelze rozeznat tváře postav. Někdy jsou barvy a světlo hezky vyladěné, jindy nevíš, co se to ve hře děje.

Jakoby tvůrci remaster dokončili jen z poloviny a tu druhou polovinu buď dokončit zapomněli, nebo na to neměli dostatek času. Studio Rockstar Games mohlo na vývojáře remasteru tlačit, aby se stihlo listopadové vydání. Vizuální úpravy jsou tak extrémně nekonzistentní, že si někdy řekneš, jak pěkně vypadající ulice, budovy a auta, no a jindy jen od znechucení kroutíš očima.

Výsledkem je pravý opak definitivní edice. Remastery jsou rozbité, s tragickou optimalizací, chybějícími skladbami ze soundtracku a se zvláštní prezentací vizuálních vylepšení. Některé modely postav a jejich tváře vypadají jako ze špatného snu. Občas tě potrápí i doskakování objektů a aut na silnici. Z ničeho nic se před tebou na cestě objeví auto a ty nemáš šanci vyhnout se mu.

Takové technické nedostatky jsou ukázkou toho, že Rockstaru nezáleželo na tom, aby tyto legendární hry vylepšilo. Pravděpodobně proto před vydáním neukázalo záběry z hraní a nerozeslalo včas kódy pro recenzenty.

Žádná střelba jako v GTA V se nekoná

Co se týče vylepšené střelby ve stylu GTA V, zapomeň na nějaké velké změny. Novinkou je jen to, že si můžeš akorát otevřít přehledný kruh se všemi zbraněmi, weapon wheel. Jemně upravili i míření. Všechny tři hry se ale hrají převážně stejně jako jejich předchozí verze.

Definitive Edition celé GTA trilogie nelze nazvat nijak jinak než absolutním bordelem. Studio Rockstar dokázalo, že není tou firmou, které záleží na kvalitě a spokojenosti hráčů. Podle všeho to potvrdí i za několik měsíců, kdy vyjde remaster GTA V na současné konzole. To hráči také kritizují za téměř nulová vylepšení.

Update: Hry se v současnosti na PC ani nedají hrát. Rockstar je stáhl z Rockstar Launcher, takže pokud sis je tam koupil, musíš čekat, až upraví jistá data v hrách a následně ti dovolí spustit je.

Domů
Sdílet
Diskuse