Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. prosince 2021 v 18:47
Čas čtení 1:04
Vojtěch Vanda

Sněmovna schválila kompenzační bonus, krizové ošetřovné a příspěvek pro lidi v karanténě

Sněmovna schválila kompenzační bonus, krizové ošetřovné a příspěvek pro lidi v karanténě
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky
NEWS
Uložit Uložené

Středeční jednání poslanců bylo plodné. Návrhy vlády v demisi na covidovou podporu byly schváleny.

Poslanci schválil návrhy vlády v demisi na covidovou podporu. Ve středu rozhodli, že znovu vzejde v platnost krizové ošetřovné, podnikatelé a společníci společností s ručeným omezeným si budou moci požádat o kompenzační bonus a lidé v karanténě zase dostávat k náhradě mzdy příspěvek až 370 korun. Premiér Petr Fiala (ODS) nicméně oznámil, že poslanci předlohy dosluhující vlády upraví, informuje ČT.

Doporučeno
Vánoční prázdniny se prodlužovat nebudou, uvedl Robert Plaga Vánoční prázdniny se prodlužovat nebudou, uvedl Robert Plaga 1. prosince 2021 v 17:59

Předlohy, jež končící kabinet Andreje Babiše (ANO) podal, se ve Sněmovně projednaly zrychleně ve stavu legislativní nouze. Výsledkem bylo v první řadě schválení krizového ošetřovného, jež bude činit ne 60, jak to bylo v časech mimo krizi, ale 80 procent základu výdělku. Tedy podobně jako již dříve během pandemie.

Stát by jej měl vyplácet celou dobu, co budou školy nebo třídy zavřeny. Předlohu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident, pokud projde, mohla by se vyplácet zpětně až od listopadu nejpozději do konce února.

Druhým bodem byly příspěvky pro lidi v karanténě, jež dosluhující vláda prosadila, k náhradě mzdy ve výši 370 korun na den, aby se lidé izolaci nevyhýbali. Na návrh pětikoalice bude ale doba vyplácení kratší, místo navrhovaného konce června se bude vyplácet izolovaným od konce listopadu do února.

Poslanci schválili také finanční kompenzace pro OSVČ a společníky společností s ručením omezeným. Měl by činit až 1000 korun denně, pro osoby pracující na dohody až 500 korun. Podpora by se měla týkat podnikatelů, kterým v rozhodném období klesly tržby o 30 procent. Bonus by se měl vyplácet zpětně od 22. listopadu.

Nastupující vládní koalice také navrhla, aby podnikatelé mohli souběžně čerpat ze státních podpůrných programů jako Covid 21 nebo Covid Nepokryté náklady spolu s bonusem, což bylo také schváleno. 

Domů
Sdílet
Diskuse