Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. prosince 2021 18:30
Čas čtení 5:00
Richard Balog

Vlastní heliport, soukromá mola a milionové cenovky. Vybrali jsme bydlení Čechů a Slováků, která jsou jako vystřižená z filmů

Vlastní heliport, soukromá mola a milionové cenovky. Vybrali jsme bydlení Čechů a Slováků, která jsou jako vystřižená z filmů
Zdroj: se svolením Petra Poláka
KULTURA
Uložit Uložené

Toto je 10 nejzajímavějších projektů zpod rukou domácích architektů a interiérových designérů za rok 2021.

Architektura a interiérový design na světové úrovni z domácího prostředí. Takto bychom ve stručnosti popsali obsah dnešního článku, ve kterém se podíváme na nejzajímavější nemovitosti z Česka a ze Slovenska.

Vlastní heliport, soukromá mola, kryté bazény, výhledy na přírodní krásy či zařízení vyrobené podle představ majitelů. Tím vším se mohou pyšnit domy a byty, jejichž cena se v několika případech pohybuje nad milionem eur a získají si i ty nejnáročnější fanoušky designu a architektury.

Doporučeno
Vila z filmu House of Gucci se dostala do nabídky Airbnb. Dostupná však bude jen na jednu noc Vila z filmu House of Gucci se dostala do nabídky Airbnb. Dostupná však bude jen na jednu noc 27. listopadu 2021 7:47

Vila Vlastibořice SIAL architekti a inženýři

BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice

Realizace jednotlivých plánů architektů ve spolupráci s majiteli nemovitosti trvala téměř čtyři roky, nicméně finální výsledek rozhodně stojí za pozornost. Vila Vlastibořice se nachází na okraji nádherné krajiny Českého ráje a má 680 čtverečních metrů.

Hlavním požadavkem klientů bylo vytvoření jednoduchých a vizuálně čistých prostor s maximálním využitím přírodních materiálů. Tandem architektů ve složení Michal Hušek a Magda Sobotková zvládl uvedené zadání dokonale a jako hlavní stavební materiál použili kámen.

Kromě ložnic a prostorné obývací místnosti v domě nechybí ani vnitřní bazén, respektive soukromé wellness. Zahrada s vlastním heliportem se rozprostírá na ploše 16 200 čtverečních metrů, přičemž nově vysazená zeleň plně respektuje původní druhy rostlin a stromů ve svém okolí.

BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice
BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice

Bratislava  ZEIT architects

Subpixel
Zdroj: Subpixel

V průběhu března nám odhalil vizualizace svého nového bydlení Michal Yaksha Novotný. Hlava labelu F*CK THEM se po letech života na Miletičově ulici rozhodla pro změnu a míří do největšího apartmánu v novém rezidenčním projektu Vajnorská 21, který navrhl ateliér CAKOV + PARTNERS.

O návrh interiéru o výměře 173,6 metrů čtverečních se postaral tým ZEIT architects. Hlavním požadavkem na architekty bylo vytvoření čistého designu, který se bude nést v asijském stylu. Všem místnostem dominují přírodní materiály v tlumených tónech, jejichž krásu podtrhují výrazné barevné akcenty, jako například ostrůvek v kuchyňské části.

Yaksha plánuje dvoupodlažní prostor využívat k bydlení, které příležitostně přemění i na galerii se soukromými vernisážemi. K bytu patří také obrovská terasa s výměrou 43,1 metrů čtverečních a výhledem na několik krás Bratislavy, včetně Koliby.

Subpixel
Zdroj: Subpixel
Subpixel
Zdroj: Subpixel

Nový Jičín  Marek Jan Štěpán

BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice

Z Bratislavy se přesuneme do Nového Jičína, kde stojí stavba roku 2021 v České republice. Jedná se o nadčasovou dvoupodlažní vilu od architekta Marka Jana Štěpána, která vznikala dlouhých osm let.

Vila má tři výškové platformy. V úrovni ulice je vstupní betonové podlaží, kde se nachází zázemí. Hlavní obytná část se společenskými prostory je vyvýšená o necelé podlaží nad úrovní ulice, zatímco oddechová (noční) zóna je o dalšího půl metru výše. Obě úrovně jsou ze dřeva a přímo navazují na travnaté atrium, které je jádrem celého bydlení. Na atrium se váže i objekt sauny s ochlazovacím bazénem.

Interiér s podlahovou plochou na úrovni 350 čtverečních metrů se nese na stejných vlnách jako exteriér, přičemž dominantními prvky jsou dřevo, beton a sklo. Za pozornost jistě stojí i vnější průhledy z jednotlivých pokojů či designérské kusy nábytku.

BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice
BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice

Byt HLB  Kuklica-Smerek & Juraj Hubinský

Matej Hakár
Zdroj: Matej Hakár

Velkometrážní byt ze slovenského hlavního města podruhé, tentokrát na Holubyho ulici ve Starém Městě. V tomto případě jde o práci architektů Kuklica-Smerek a Juraje Hubinského, kteří odvedli skvělou práci a díky rekonstrukci změnili starou nemovitost na bydlení snů.

Stále však má atmosféru staré Bratislavy, což bylo požadavkem klienta. Základem návrhu při rekonstrukci 150 čtverečních metrů podlahové plochy bylo vytvoření spojeného společenského prostoru, který funguje jak pro všechny členy rodiny, tak pro jednotlivce.

Dobový charakter nemovitosti architekti získali také díky materiálům, které mu dávají vyniknout v plné kráse. Obdobná bydlení jsou pro nás velkým zdrojem inspirace.

Matej Hakár
Zdroj: Matej Hakár
Matej Hakár
Zdroj: Matej Hakár

Krkonoše  Fránek architects

v
Zdroj: Petr Polák

Chráněné území Krkonoš a dům v nadčasovém designu pro mladou rodinu s hrubou podlahovou plochou na úrovni 470 čtverečních metrů. Přibližně takto bychom charakterizovali projekt z portfolia českého ateliéru Fránek architects, do kterého jsme se zamilovali na první pohled.

Bydlení zasazené do panenského prostředí je příkladem harmonie mezi člověkem a přírodou. Zatímco z vnějšího pohledu je celý dům včetně střechy obložený lepenými smrkovými deskami, uvnitř je středem pozornosti bílá barva, kterou najdeš všude, kam se podíváš.

Podle slov architektů obdobně čisté a minimalistické domy požadují silné osobnosti, které mají jasnou představu o svém směřování, místě na tomto světě i o hodnotách.

v
Zdroj: Petr Polák
v
Zdroj: Petr Polák

Šajdíkove Humence  nabídka realitní kanceláře Svoboda & Williams 

Svoboda & Williams
Zdroj: Svoboda & Williams

Koncem září jsme v nabídce realitní kanceláře Svoboda & Williams našli tuto nemovitost u jezera v resortu Penati Golf s cenovkou 1 260 000 eur. Mimochodem, stále je na prodej.

Čtyřpokojový rodinný dům s vlastním molem se nachází jen přibližně hodinu cesty autem od Bratislavy a rozprostírá se na parcele o výměře 900 čtverečních metrů. Prodává se kompletně zařízený a v areálu vyhledávaného resortu je možné kromě golfu také jízda na kole, ježdění na loďce či rybolov. K dispozici jsou také venkovní tenisové kurty.

Samotná stavba má rovných 200 čtverečních metrů podlahové plochy a nabízí nadstandardní zařízení, včetně inteligentní technologie od firmy Loxone, kterou lze ovládat celou domácnost.

Svoboda & Williams
Zdroj: Svoboda & Williams
Svoboda & Williams
Zdroj: Svoboda & Williams

Kostelec nad Ohří – ADR 

BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice

Dům, jaký jsi ještě neviděl. Když jsme poprvé viděli tento projekt z portfolia architektů ADR, spadla nám čelist. Nemovitost, která má 1 000 čtverečních metrů a pozemek o výměře 82 500 čtverečních metrů, se nachází v areálu staré cihelny.

Majitel se do pozemku zamiloval, když nad ním letěl ve vrtulníku, a ihned ho koupil. Zadáním pro architekty následně bylo vytvořit obytný komplex pro celou rodinu, včetně budovy pro správce areálu. Součástí požadavků byly kromě samotného domu také vinice se sklepem na výrobu vlastního vína, sportoviště, stáj pro koně, hangár a přistávací plocha pro vrtulník.

Hlavní nemovitost je stavba monolitické formy o délce více než 100 metrů, soustředěná na detailní vyznění použitých materiálů. Charakteristickými prvky jsou atmosféra interiéru, intenzivní propojení s exteriérem, jednoduchost a přirozenost, jakož i pokora ke kontextu místa a náročným potřebám majitele.

BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice
BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice

Dům u Bratislavy  Rado Rick designers 

Jak změnit nevýrazný dům z 80. let minulého století na moderní bydlení s puncem luxusu, nám ukázal tým Rado Rick designers, a to nejen prostřednictvím fotografií, ale také videa.

Majitelé původně plánovali jen jemnou úpravu denní části, která by jim umožnila dům o několik let později dobře prodat. Během tvorby návrhů se však uvolnil malý domek přilepený o hlavní stěnu a nápad spojení obou bydlení přišel naprosto přirozeně. Už nešlo jen o kosmetická vylepšení, ale o zásahy do kostry stavby.

Celá rekonstrukce probíhala na etapy a trvala 6 let, během nichž rodina většinu času bydlela v domě. Majitelé konstatovali, že renovace tohoto formátu byla jedním z nejlepších rozhodnutí, která kdy udělali, a při pohledu na video a fotografie nemůžeme nesouhlasit.

 Rado Rick designers
Zdroj: Rado Rick designers
 Rado Rick designers
Zdroj: Rado Rick designers
 Rado Rick designers
Zdroj: Rado Rick designers

Zlín  Petr Janda

BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice

Dům jako vystřižený z filmu. To byla první slova, která nám přišla na mysl, když jsme poprvé viděli projekt s názvem Lazy House od architekta Petra Jandy. Futuristická stavba se nachází ve Zlíně a je výjimečná ze všech stránek.

Samotný dům má užitnou plochu 345 čtverečních metrů a architekt jej navrhl jako kompaktní solitérní objem na čtvercovém půdorysu s pootočením dispozice uvnitř pláště. Kompozice je vytvořená do svahu díky zapuštěnému spodnímu podlaží. Rotace dispozice umožnila rozmístění obytných místností po obvodu tak, že si udržují vlastní intimitu i výhledovou logiku.

K dispozici je i vyhřívaný bazén, samostatný vinný sklípek a překryté venkovní sezení ze dřeva, které nám vyrazilo dech a nic krásnějšího jsme dodnes neviděli.

BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice
BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice

Praha  Perspektiv

Arkhe
Zdroj: Arkhe

Dynamická část Prahy jako na dlani a přibližně 200 čtverečních metrů obytné plochy, kterým dominují prémiové materiály a vestavné zařízení v kombinaci s luxusním designem od architektů ze studia Perspektiv. Přesně taková je poslední nemovitost v dnešním článku z Karlína.

Byt se nachází v novém rezidenčním komplexu a architekti dostali při jeho navrhování volnou ruku, a to díky tomu, že nemovitost byla dispozičně nepopsaným dopisem. Prostoru dominují velké formy, vkusná estetika a minimalismus, díky čemuž vynikají detaily v nejvyšší kvalitě provedení i již zmíněné materiály.

Celá nemovitost je lemovaná terasami.

Arkhe
Zdroj: Arkhe
Arkhe
Zdroj: Arkhe
Domů
Sdílet
Diskuse