Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. prosince 2021 18:45
Čas čtení 2:49
Ilona Hobzová

PŘEHLEDNĚ: Jaké léky na covid-19 existují, pro koho jsou dostupné a jakou mají účinnost

PŘEHLEDNĚ: Jaké léky na covid-19 existují, pro koho jsou dostupné a jakou mají účinnost
Zdroj: Picnio/ Bicanski/volně k užití
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Do České republiky míří první lék, který lze brát doma.

Internet a sociální sítě jsou plné tipů, jaké léky užívat v případě, že se nakazíš koronavirem. REFRESHER ti přináší souhrn schválených léků včetně informací o nich nebo o tom, zda jsou či nejsou volně dostupné a jak se k nim staví zdravotnické organizace.

Mononukleární protilátky

Monoklonální protilátka je protilátka (typ proteinu), která byla navržena tak, aby rozpoznávala a připojovala se ke specifické struktuře (nazývané antigen). 

Léčba pomocí mononukleárních látek je určena pro:

- dospělé a děti od 12 let vážící alespoň 40 kg,
- podání do 10 dnů od začátku příznaků,
- pouze pro osoby s vybranými rizikovými faktory
- pro léčbu mírného až středně závažného onemocnění

Nevýhody:

- cena – dávka pro jedno podání stojí kolem 40 tisíc korun

- podávají se v infuzích, pacient za nimi musí do nemocnice

- nutné podat jen v počátcích nemoci 

Patří sem:

  • Bamlanivimab a etesevimab

Byly navrženy tak, aby se navázaly na S-protein (neboli spike protein) na povrchu viru SARS-CoV-2. Navázání protilátky na S-protein brání vstupu koronaviru do lidských buněk a může tak bránit dalšímu rozvoji nemoci. Bamlanivimab v kombinaci s etesevimabem jsou určeny pro dospělé pacienty a děti starší 12 let, pokud váží více než 40 kg. Jsou určeny k léčbě mírného až středně závažného onemocnění COVID-19 u rizikových pacientů. Kdo je rizikový pacient? Například ten, kdo je starší 65 let, nebo je starší 55 let a má chronické plicní onemocnění, hypertenzi nebo kardiovaskulární onemocnění. Kompletní seznam kritérií pro podání bamlanivimabu a etesevimabu vydalo Ministerstvo zdravotnictví. 

  • REGN-COV2

Lék je kombinací monoklonálních protilátek casirivimab a imdevimab, což jsou proteiny, které mají bránit vstupu viru do lidských buněk. Je určen pacientům s rizikem vážného průběhu onemocnění covid-19. Podání je nutné hned na počátku nemoci a při přítomnosti maximálně mírných nebo středně závažných příznaků, které netrvají déle než 7 dní. Je možné ho podávat i pacientům bezpříznakovým, pokud splňují výše zmiňovaná indikační kritéria.

Léky

  • Lagevrio (molnupiravir)

Jedná se o nový lék proti koronaviru, který mohou pacienti brát doma. Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir jsou hnědé tobolky, které které se polykají. Podle Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) snižují schopnost viru SARS-CoV-2 množit se v těle. Lék je pouze na předpis a jen pro dospělé rizikové pacienty s mírným průběhem. Zpráva Ministerstva zdravotnictví dále uvádí, že lék nemůže pacientovi předepsat praktik, ale pouze lékař se
specializovanou způsobilostí a vydat jej může jedině nemocnice. Lék se užívá pět dnů, každých 12 hodin si pacient vezme čtyři tabletky. Mezi běžné vedlejší účinky patří průjem, nevolnost, závratě a bolest hlavy. Lék také nesmí užívat těhotné ženy.

Domů
Sdílet
Diskuse