Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. srpna 2023 12:00
Čas čtení 13:01
Ondřej Jarůšek

Kontroverzní Jake Paul: Údery do hlavy mu poškodily mozek, chce jít do MMA a legendy UFC posílá na zem ringu

Kontroverzní Jake Paul: Údery do hlavy mu poškodily mozek, chce jít do MMA a legendy UFC posílá na zem ringu
Zdroj: Michael Reaves/Getty Images
SPORT BOJOVÉ SPORTY BOX CONOR MCGREGOR JAKE PAUL UFC
Uložit Uložené

Otřesy mozku, kontroverze, ale i vydělané miliony dolarů. Youtuber a boxer Jake Paul rozvířil hladiny bojových sportů a jeho zápasy jsou hojně diskutovaným tématem.

Jedni ho nenávidí, druzí zbožňují. Jen málokoho nechává chladným. Ať už se to někomu líbí, nebo ne, youtuber Jake Paul v posledních letech hýbe světem bojových sportů a k zápasu vyzývá čím dál větší jména. A spousta velkých jmen naopak vyzývá jej.

Boj s populárním internetovým bavičem s jistotou znamená velké zviditelnění a nemalý finanční výdělek, což je důvod, proč se mnozí profesionální bojovníci staví do řady a hlásí se o slovo. I oni by se totiž s Jakem Paulem rádi utkali. Volání většiny z nich ale zůstane nevyslyšeno.

Youtuber a boxer v jedné osobě mezi šestnácti provazy vydělává miliony dolarů a poráží velká jména. S jeho osobností se však nepojí pouze kariérní úspěchy, ale také kontroverze, jak ostatně může napovědět i jeho přezdívka „The Problem Child“. Známý je totiž svým drzým vystupováním a pro ostré slovo nejde daleko. To je ale zároveň i jeden z důvodů, proč se stal tak sledovaným.

Doporučeno
Legendární MMA bojovník Cro Cop ničil soupeře brutálními kopy do hlavy. „Lámal jsem kosti a trhal svaly,“ prohlásil Legendární MMA bojovník Cro Cop ničil soupeře brutálními kopy do hlavy. „Lámal jsem kosti a trhal svaly,“ prohlásil 12. prosince 2021 7:00
Jake Paul
Zdroj: Getty Images/Al Bello
Základní informace:
Jméno: Jake Joseph Paul
Narození: 17. ledna 1997
Přezdívka: The Problem Child
Skóre: 7:1 (4 KO)

Chtěl se přidat k námořnictvu

Youtubová kariéra Jakea Paula začala v roce 2014, už předtím se ale věnoval nahrávání videí na dnes již zaniklé platformě Vine, kde zaznamenal miliardy zhlédnutí. Zajímavostí je, že dříve se Jake chtěl přidat k americkému námořnictvu, natáčení videí u něj ale nakonec převážilo, a tak se z rodného Ohia přestěhoval do Los Angeles, kde se své vášni začal věnovat naplno.

Kromě růstu na sociálních sítích měl Jake Paul i herecké ambice. V roce 2015 uspěl v castingu pro seriál Bizaardvark na Disney Channelu. Zde si zahrál postavu jménem Dirk. V roce 2017, během natáčení druhé série, jej ale ze seriálu vyhodili. Předcházely tomu zprávy, podle nichž si Jakeovi sousedé stěžovali na rámus a divoké večírky, které youtuber pořádal.

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30

Kromě zábavných videí a různých pranků vydal Jake Paul na svém youtubovém kanále i několik rapových skladeb. Mezi ty zřejmě nejznámější patří singl It's Everyday Bro, v němž hostuje slavný raper Gucci Mane, nebo I Love You Bro, který nahrál společně se svým starším bratrem Loganem Paulem, jenž jej k nahrávání videí přivedl a i on se těší velkému počtu sledujících. Oba dnes mají více než 20 milionů odběratelů na YouTube.

Paulův přerod z youtubera na boxera se začal psát zhruba 4 roky po začátku tvoření videí na YouTube, tedy v roce 2018, kdy nastoupil do svého prvního zápasu, tehdy ještě amatérského. Stalo se tak na akci, na níž měl hlavní zápas Jakeův bratr Logan. Ten se utkal s youtuberem KSI. Jakeovi se postavil Deji Olatunji (sourozenec youtubera KSI), kterého mladší z bratrů Loganových technickým knock-outem ukončil v pátém kole.

Jake Paul  Tyron Woodley
Zdroj: Getty Images/Jason Miller

A další knock-outy na sebe nenechaly dlouho čekat. Ve své premiéře v profesionálním ringu Jake Paul ukončil v prvním kole AnEsonGiba, v dalším roce „uspal“ bývalou hvězdu NBA Natea Robinsona a poté před ním padl bývalý bojovník UFC Ben Askren. Zásadním testem pro Jakea Paula byla následná dvojice zápasů s bývalým šampionem UFC Tyronem Woodleym. V první vzájemné bitvě Jake Paul zvítězil těsně na body, v odvetě MMA zápasníka tvrdě knokautoval.

Doporučeno
10 hororových zranění v MMA: Podívej se, jakou bolest profesionální bojovníci dokáží vydržet 10 hororových zranění v MMA: Podívej se, jakou bolest profesionální bojovníci dokáží vydržet 20. září 2020 14:00

Ztráta paměti, problémy s řečí

Aktivní boxování ale youtuberovi nepřineslo jen radosti z výher, ale jak sám říká, i zdravotní problémy způsobené ránami do hlavy. Jake Paul prozradil, že jej trápí zejména ztráta krátkodobé paměti nebo občasné vady řeči.

„Všiml jsem si toho, když jsem mluvil s přítelkyní nebo kamarády. Najednou jsem si nemohl vzpomenout na věci, které bych si měl pamatovat a které se staly jen před pár dny,“ uvedl youtuber.

jake paul
Zdroj: Getty Images/Mike Ehrmann

„Občas se také stane, že při řeči zadrhávám nebo mám problém vyslovit nějaké slovo, což se dříve nedělo,“ dodal.

Paul tvrdí, že k problémům v řeči či špatné paměti zásadním způsobem přispěly otřesy mozku, kterých měl za život dle vlastních slov už 20 až 30. Ne všechny ovšem pochází z bojových sportů, některé si totiž prý přivodil při hraní amerického fotbalu, když byl ještě dítě. Spoustu otřesů mozku však dle svých slov utrpěl právě poté, co se začal aktivně věnovat boxu.

O rizicích spojených s poškozením mozku v bojových sportech jsme si promluvili s profesionálním cutmanam Bohumilem Vojkůvkou a traumatologem Pavlem Holekou. Ti popsali, po jaké době se poškození mozku začne běžně projevovat, jak vypadají první příznaky a jaká je nejlepší ochrana. Náš článek o prevenci si můžeš přečíst zde.
Doporučeno
Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? 11. května 2022 7:00
Jake Paul  Tyron Woodley
Zdroj: Getty Images/Jason Miller

Youtuber a boxer dodává, že množství otřesů mozku, které už zažil, jej děsí, zatím to však nevypadá, že by měl v úmyslu s bojovými sporty přestat. Právě naopak se staví stále větším výzvám.

Někteří fanoušci se youtuberovo vyjádření pokusili zpochybnit tím, že se boxu nevěnuje tak dlouho a na takové úrovni, aby se u něj podobné problémy, jako je zadrhání v řeči nebo ztráta paměti, začaly projevovat. Podle známého komentátora UFC a odborníka na bojové sporty Joea Rogana to však možné je.

„Paul řekl, že už má problémy s pamětí a zadrháváním v řeči. Pokud někdo hodně spáruje, tak netrvá dlouho, než k tomuto dojde,“ řekl Joe Rogan.

Doporučeno
Platy v UFC: Proč MMA bojovníci vydělávají méně než boxeři a youtubeři? MMA je mladý sport, bude to ještě trvat, říká David Dvořák Platy v UFC: Proč MMA bojovníci vydělávají méně než boxeři a youtubeři? MMA je mladý sport, bude to ještě trvat, říká David Dvořák 14. října 2021 11:30

Domluvené zápasy?

Jiní zase Paula viní z toho, že jeho zápasy jsou předem domluvené. Myslí si, že není možné, aby youtuber knokautoval profesionální bojovníky, kteří se zápasení věnují celý život. Tyto spekulace se rozvířily zejména poté, co Paul tvrdě uspal bývalého šampiona UFC Tyrona Woodleyho. Řada bojovníků se však staví na stranu youtubera, podle nich jsou totiž tato nařčení zcela neoprávněná.

Jakea Paula hájí například šampion bantamové váhy UFC Aljamain Sterling, kterého pobouřila konspirační teorie, podle níž měl youtuber pohybem ruky svému soupeři naznačit, aby spustil kryt dolů.

„Toto vážně nenávidím. Jake Paul není žádný tlustý povaleč, který vysedává někde v baru a nikdy nesportoval. Je to sportovec, a navíc je mnohem větší než Woodley, takže jeho údery jsou daleko tvrdší,“ uvedl Sterling na Twitteru.

K tomuto názoru se přidává i již zmíněný Joe Rogan, podle kterého má Jake Paul talent, ale spousta lidí si to nechce přiznat. „Je vážně dobrý. Lidi se chtějí tvářit, že není, protože natáčí videa na YouTube. Ale tím, jak knokautoval Tyrona Woodleyho, ukázal, že boxovat umí. A navíc má obrovskou sílu. Ale lidi, kteří nikdy neboxovali, si myslí, že to je nahrané. Je to k smíchu,“ řekl slavný komentátor.

Jake Paul
Zdroj: Getty Images/Mike Ehrmann

Bereš steroidy, vzkázal mu šéf UFC 

Podstatně méně vřelá slova měl však na účet youtubera šéf UFC Dana White. „Jsi podvodník a jsem přesvědčen o tom, že užíváš steroidy,“ nebral si servítky prezident organizace. Na to youtuber pohotově zareagoval slovy, že je připraven kdykoliv podstoupit namátkový test na zakázané látky, žádné steroidy prý totiž neužívá.

Svár mezi Danou Whitem a youtuberem se rozhořel poté, co Paul šéfa UFC vyzval, aby začal platit bojovníkům větší výplaty a aby mezi ně na konci roku rozdělil polovinu příjmů organizace. White na to odpověděl slovy, že současný manažer Jakea Paula v minulosti pracoval jako jeho účetní a označil jej za „šmejda“, dál jim vzkázal, aby si založili vlastní organizaci, pokud si myslí, že ji dokážou vést lépe.

Vydělává víc než bojovníci UFC 

Nebylo to však poprvé, co Jake Paul kritizoval šéfa UFC za nízké platy zápasníků, a není ani jediný, kdo tak učinil. Téma platů bojovníků je v poslední době hojně diskutované a řada zápasníků si na platové podmínky stěžuje.

Doporučeno
MMA vs. sumo, ale i boj muže proti ženě v Rusku: Podívej se na zápasy s obrovskými váhovými rozdíly MMA vs. sumo, ale i boj muže proti ženě v Rusku: Podívej se na zápasy s obrovskými váhovými rozdíly 5. září 2021 18:05

I to je důvod, proč řada z nich má zájem o to, postavit se jednou do ringu s Jakem Paulem. Kromě velkého zviditelnění totiž bývají zaručeny i velké výdělky plynoucí z prodejů placeného živého přenosu (PPV).

Pro ilustraci – za 16 zápasů v nejprestižnější lize světa, kde se stal i šampionem, si Tyron Woodley dohromady vydělal kolem 4,5 milionu dolarů, za jediný zápas s Jakem Paulem v boxu si dle odhadů odnesl 2 miliony dolarů a minimálně další 1 milion dolarů obdržel za odvetu. Aspoň 2 miliony dolarů za první zápas si měl odnést i Jake Paul, který měl mít navíc za odvetu garantovanou odměnu minimálně 1,5 milionu dolarů. Konečná výše výdělku se však odvíjí od počtu prodaných PPV.

PPV v hodnotě necelých 60 dolarů si na první zápas Paul vs. Woodley zakoupilo kolem 500 tisíc lidí, odveta však údajně v tomto směru tolik úspěšná nebyla. Dle informací novináře Stevena Muehlhausena si PPV na televizní přenos (satelit/kabelovka) na odvetu Paul vs. Woodley 2 koupilo jen zhruba 65 tisíc lidí, což samotný youtuber okomentoval slovy, že se jedná o nesmysl a reálné prodeje byly daleko vyšší.

Jak si tedy po stránce čísel vedla odveta, není jasné, oficiální data o prodejích totiž dostupná nejsou, dle nejmenovaných zdrojů však byla rozhodně méně úspěšná než první zápas. Zmíněných 65 tisíc televizních přenosů navíc nezahrnuje zakoupené internetové streamy, které pravděpodobně tvořily dominantní část prodejů. Jake Paul totiž přitahuje zejména mladé lidi, kteří si platí a sledují streamy primárně na internetu.

jake paul tyron woodley
Zdroj: Getty Images/Mike Ehrmann

I přes rozporuplné prodeje odvety s Woodleym je však patrné, že Jake Paul o potenciální soupeře rozhodně nouzi nemá. V minulosti už jej vyzvala například legenda UFC Nate Diaz, dnes již bývalý šampion welterové váhy Kamaru Usman, ale střetu by se nebránila dokonce ani „lvice“ Amanda Nunes nebo boxerská šampionka Claressa Shields a mnoho dalších. Do debaty se v neposlední řadě přidala i hvězda UFC Jorge Masvidal.

Poněkud zvláštní kapitolou pak byly domluvené zápasy s Tommym Furym, nevlastním bratrem světového šampiona Tysona Furyho. S tím měl Paul boxovat už v prosinci 2021, ale Fury z boje kvůli zranění odstoupil a narychlo se domluvila zmíněná odveta s Woodlym.

Později se pro zápas Furyho s Paulem našel nový termín, tentokrát ale nevlastní bratr světového šampiona zrušil zápas kvůli problémům s cestováním. Furyho tak měl nahradit Hasim Rahman Jr., profesionální americký boxer. Jeho zápas s Paulem naplánovaný na léto 2022 byl ale zrušen poté, co Rahman Jr. nesplnil smluvený váhový limit.

Kontroverze a obvinění

Bouřlivé vystupování a silné řeči pomáhají youtuberovi v přilákání pozornosti ke všemu, co dělá, zároveň se však kvůli tomu stává i terčem kritiky. To například kvůli bujarému večírku, který v roce 2020 uspořádal ve svém domě v Kalifornii navzdory tomu, že v té době platila bezpečnostní opatření proti nemoci COVID-19. A aby toho nebylo málo, o samotné pandemii prohlásil, že se jedná o hoax a „98 % zpráv na toto téma je podvrh“.

Youtuber vyvolal pobouření také poté, co v roce 2020 během protestů po smrti George Floyda vešel přes zákaz do nákupního centra, kde probíhalo rabování, a natáčel tam video. Jake Paul se později omluvil a uvedl, že pouze dokumentoval aktuální dění a do rabování se nijak nezapojoval. Pořízené video následně smazal.

V dubnu 2021 obvinila Jakea Paula ze sexuálního útoku tiktokerka Justine Paradise. Ta řekla, že ji youtuber chytl a přinutil ji, aby na něm vykonala orální sex. Podle ní mělo k útoku dojít v roce 2019. Jake Paul na obvinění reagoval slovy, že jakékoliv formy sexuálního násilí odmítá a tvrzení tiktokerky je lživé. Podle Paula ženě někdo za tato nařčení zaplatil, aby jej poškodil pár dní před zápasem s Benem Askrenem.

Jake Paul
Zdroj: Getty Images/Harry How

Chce do ringu Conora McGregora 

Sám youtuber říká, že jeho cílem je v ringu dříve nebo později zvítězit nad bývalým dvojitým šampionem UFC Conorem McGregorem. I ten je stejně jako Jake Paul známý svým divokým vystupováním. „Zasvěcuji svůj život tomu, abych v boxu porazil Conora McGregora. Už teď jsem jedním z nejhodnotnějších zápasníků planety, ale zbývá mi ještě odškrtnout si pár dalších jmen,“ řekl Paul před pár lety.

Doporučeno
Profesionální MMA cutman: Jaké nejhorší zranění v oktagonu viděl a měly by se podle něj zavést dopingové kontroly? (Rozhovor) Profesionální MMA cutman: Jaké nejhorší zranění v oktagonu viděl a měly by se podle něj zavést dopingové kontroly? (Rozhovor) 14. srpna 2021 12:26

Conor McGregor zatím na Paulovy výzvy vážněji nereagoval, ale youtuber trvá na tom, že k tomuto boji jednou dojde. Irův trenér John Kavanagh však spekulace tohoto typu dosud vyvracel. „Pokud jde o zápas Conor vs. Jake, tak o ničem takovém s námi nikdo nemluvil. Už jsem slyšel dost šílených věcí, ale toto nikdo nenavrhoval,“ řekl v minulosti Kavanagh pro britský Mirror.

Ti, co se tedy případně těšili na souboj největší hvězdy MMA světa s mladým kontroverzním youtuberem, mají zřejmě smůlu. Alespoň prozatím. Ale i přesto, že se jejich vzájemný souboj v současné době nechystá a nejspíš ani v dohledné době nebude na obzoru, se oba borci vzájemně na sociálních sítích osočují.

Conor McGregor na sociálních sítích uvedl, že Jake Paul je „nikdo“, a nazval jej „propadákem“. To si youtuber nenechal líbit. „Conore, Conore, Conore. Jsi víc aktivní na Twitteru než v oktagonu,“ vzkázal Paul, a navíc UFC hvězdu obvinil z užívání trenbolonu (anabolický steroid). „Věnuješ se víc podvádění své ženy než bojování. Máš pomíchané priority. Polož láhev whisky a vrať se k zápasení. Nevyhrál jsi jediný zápas za pět let,“ rozčertil se Paul (Conor ve skutečnosti naposledy vyhrál v roce 2020). 

Jake Paul je nicméně přesvědčen, že jeho zápas s Conorem McGregorem by každému z nich vydělal 75 až 100 milionů dolarů. Uspořádání tohoto money fightu však zatím není na pořadu dne. Conor McGregor se v posledních měsících vrátil k tréninkům po zlomenině nohy a očekává se, že jeho comeback bude opět v MMA, ne v boxu. Boxer Floyd Mayweather navíc uvedl, že na příští rok plánuje s Conorem odvetu a jednání jsou již v poslední fázi.

conor mcgregor
Zdroj: Getty Images/Steve Marcus

Porazil jednoho z nejlepších bojovníků historie

Spíš než na potenciální zápas s Conorem McGregorem ale 25letý youtuber obrátil pozornost na do té doby největší výzvu své kariéry. V boxerském ringu se totiž utkal s Andersonem Silvou, legendou UFC a bývalým šampionem střední váhy. Silva tou dobou oslavil už 47 let a mnohými je označován za jednoho z nejlepších bojovníků, který kdy žil.

Anderson „The Spider“ Silva má za sebou dlouhou kariéru v UFC, kde se v době své největší výkonnosti zdál být neporazitelným. To se pak ale změnilo a v posledních letech v UFC nasbíral dlouhou sérii porážek. V roce 2020 nakonec UFC opustil a vrátil se zpět k boxu, kterému se věnoval v dávné minulosti.

Doporučeno
Brokovnicí chtěl zabít trenéra a pracoval v McDonald's. Anderson Silva se nakonec stal jedním z nejlepších bojovníků všech dob Brokovnicí chtěl zabít trenéra a pracoval v McDonald's. Anderson Silva se nakonec stal jedním z nejlepších bojovníků všech dob 22. srpna 2022 11:00

Brazilský bojovník měl svůj úplně první profesionální zápas v boxu v roce 1998, kdy prohrál. Další zápas v boxu měl v roce 2005, tentokrát vítězný, a znovu se do ringu vrátil až po opuštění největší MMA organizace světa. Od té doby stihl dva zápasy. V jednom porazil na body bývalého světového šampiona v boxu Julia Césara Cháveze Jr. a poté knokautoval UFC legendu Tita Ortize.

Anderson Silva
Zdroj: Getty Images/Steve Marcus

Předešlí soupeři Jakea Paula byli kritizováni za to, že se jednalo primárně o zemaře a s bojem v postoji neměli tolik zkušeností. Se Silvou tomu ale bylo jinak a Paula čekal křest ohněm. Anderson Silva je totiž extrémně nebezpečný postojář a vyznačuje se velmi nepředvídatelným, těžko čitelným stylem. A ačkoliv byl mezi soupeři věkový rozdíl čítající více než dvě dekády, pro Paula šlo o největší zkoušku, kterou do té doby zažil.

Poměrně unikátní skutečností na zápase bylo také to, že mu nepředcházel až tak tvrdý trashtalk, na jaký jsou fanoušci u Jakea Paula zvyklí. Youtuber totiž pro hrubé slovo nechodí daleko a své předešlé soupeře často sprostě urážel, dle svých slov ale Silvu respektuje. 

O svých pocitech ze svého soupeře promluvil po vzájemném staredownu. „Je mu vidět na očích, že v sobě má pořád vraha. Bylo to zvláštní, ale měl jsem pocit, jako by se to mělo stát. Byl to surreální moment. Nikdy bych si nepomyslel, že budu tady a že budu bojovat proti jednomu ze svých idolů,“ prohlásil Paul. Sám přitom přiznal, že tento zápas bude jeho nejtěžší v dosavadní kariéře.

Trochu překvapivé je i to, že při vypsání kurzů pro nadcházející boj byl u amerických sázkových kanceláří mírným favoritem právě Jake Paul. Jeho největší výhodou oproti soupeři bude bezesporu právě věk, dravost a zřejmě i výdrž. Někteří právě proto youtubera favorizovali.

Jinak to však viděla UFC legenda Chuck Liddell, který věřil v úspěch Brazilce Silvy. „Anderson je silný, pořád je ostrý jako břitva a je to striker. (...) V poslední zápasech vypadal skvěle. Myslím si, že vyhraje a knokautuje ho,“ řekl Liddell. Na straně Silvy byly zejména jeho nesmírně bohaté zkušenosti.

Jake Paul a Anderson Silva se v ringu utkali 29. října 2022 v Desert Diamond Areně v Arizoně. Bojovalo se osm kol po třech minutách v profesionálních 10uncových rukavicích. Boj do arény přilákal přes 14 tisíc lidí a prodalo se 200 tisíc až 300 tisíc PPV, což je méně, než se očekávalo. 

jake paul anderson silva
Zdroj: Getty Images/Christian Petersen

V zápase Paul znovu svým pochybovačům ukázal, že jej není radno podceňovat. Po osmi kolech zvítězil jednohlasně 3:0 na body, a v posledním kole dokonce poslal Andersona Silvu na podlahu ringu. Silva mu ale výhru nedal zadarmo a i ve svém věku prokázal bojovnost a přesnost.

První prohra

Ani po této výhře se Jake Paul nerozhodl zpomalit tempo. Právě naopak. Zuby si totiž brousil na svou Nemesis Tommyho Furyho, se kterým se měl utkat už dvakrát v minulosti, ale boj byl pokaždé zrušen.

Den D přišel 26. února 2023, kdy se youtuber konečně střetl v ringu s mladším bratrem světového šampiona Tysona Furyho, který Tommymu vzkázal, že pokud prohraje, bude si muset změnit jméno.

Teď už nikdo nemohl říct, že si Paul vybírá buď zemaře, nebo jen příliš staré soupeře. 24letý Tommy Fury je totiž profesionálním boxerem, který stejně jako do té doby Paul nikdy nepoznal přemožitele.

Od Furyho se proto očekávala jasná dominance, výsledek ale mnohé mohl překvapit. Ačkoliv sice Tommy Fury po osmi kolech zvítězil, o poznání méně zkušeného Paula neknokautoval a podle rozhodčích vyhrál „pouze“ nejednohlasně 2:1 na body. Pro Paula šlo o první porážku, ale i tak ukázal, že v ringu dokáže měřit síly s mladým, dravým boxerem.

PPV na zápas s Furym si zakoupilo přes 800 tisíc lidí, tedy násobně více než na Paulův předchozí duel.

jake paul tommy fury
Zdroj: Getty Images/Francois Nel

Poslal k zemi další legendu UFC

Žádný dlouhý odpočinek po prohře si Paul nedopřál. Brzy nato totiž oficiálně oznámil, že jeho příštím soupeřem v ringu se stane další legenda UFC –⁠ Nate Diaz, který v největší MMA organizaci v roce 2022 skončil. Diaz na půdě UFC působil 17 let a mimo jiné zde porazil i Conora McGregora. Jeho dominantou sice byly submise, ale i tak se pro Paula jednalo o další pořádnou zkoušku.

Dalo se očekávat, že mezi oběma bojovníky to bude před zápasem pořádně vřít, což se taky potvrdilo. Diaz stejně jako Paul nechodí pro ostré slovo daleko a kromě úspěchů přitahuje i kontroverzi, a to ať už svými výroky, nebo svéráznou povahou. Nenávist mezi oběma byla cítit na tiskové konferenci i staredownu před zápasem, kdy se do sebe málem pustili, dokud je neroztrhla ochranka.

Paul před hojně sledovaným duelem sliboval, že svého soupeře knokautuje. To se mu nakonec nepovedlo, ale nebyl od toho daleko. Tváří v tvář v ringu stanuli 5. srpna a v boji hned od začátku jasně dominoval Paul. V pátém kole youtuber dokonce poslal Diaze na podlahu ringu a po deseti kolech vyhrál nad UFC legendou jednohlasně 3:0 na body.

Diaz si však na chvíli očividně spletl sport. Před koncem desátého kola totiž nasadil Paulovi techniku škrcení známou jako gilotina. K bojovníkům musel přispěchat rozhodčí, aby je od sebe odtrhl. Asi by to ale nebyl Diaz, kdyby se v boxerském zápase nepokusil o škrcení. 

diaz paul
Zdroj: Sam Hodde/Getty Images

Přechod do MMA

Nehledě na předešlou nenávist Paul vzdal Diazovi hold. „Je to válečník. V prvním kole jsem ho měl, ale pořád šel dopředu. Nikdo ještě neustál tolik ran,“ řekl po boji Paul. Youtuber následně prohlásil, že Diaze vyzývá k odvetě podle pravidel MMA. Diaz pro ESPN řekl, že má o odvetu zájem, ať už v MMA, či boxu.

Paulův přechod do MMA je něco, o čem se mluví již delší dobu, a pravděpodobně by opět přilákal obrovské množství diváků a divaček. Jak informuje server MMA Fighting, už v roce 2022 sdílel Paul video z tréninku brazilského džiu-džitsu, čímž spekulace o blížícím se MMA debutu ještě zesílily.

Je tedy dost možné, že se MMA odvety s Natem Diazem v dohledné budoucnosti skutečně dočkáme. Jaké by byly Paulovy šance? Téměř nulové. Paul sice opakovaně prokázal, že dokáže překvapit, ale elitní zápasník světové kvality jako Diaz by se musel dopustit opravdu velké chyby, aby jej na poli MMA mohl Paul porazit.

Tak jako tak by se jednalo o další obrovskou událost ve světě bojových sportů, ve které by Paul za jeden zápas vydělal více než většina bojovníků UFC za celou svoji kariéru.

Domů
Sdílet
Diskuse