Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. ledna 2022 19:15
Čas čtení 1:14
Tereza Šnajdrová

Američanka získala vysokoškolský titul v pouhých 12 letech. Nyní se chystá na další

Američanka získala vysokoškolský titul v pouhých 12 letech. Nyní se chystá na další
Zdroj: Unsplash/MD Duran/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Sawsan Ahmed bude na floridské univerzitě studovat programování.

Sawsan Ahmed z Floridy je velmi výjimečná a talentovaná dívka. V pouhých 9 letech úspěšně dokončila střední školu, ve 12 získala vysokoškolský titul a na jaře se chystá nastoupit na Floridskou univerzitu, kde bude studovat programování. Svým vrstevníkům radí, aby se nepodceňovali a šli si za svými sny, informuje zpravodaj ABC News.

Doporučeno
Ministerstvo zdravotnictví plánuje kvůli omikronu další omezení. Dotknout by se měla hromadných akcí i kultury Ministerstvo zdravotnictví plánuje kvůli omikronu další omezení. Dotknout by se měla hromadných akcí i kultury 7. ledna 2022 17:53

Jejich kurzy programování v Pythonu a biologie mě opravdu zaujaly. Je skvělé, že jsem byla přijata na toto úžasné místo a moc se těším na příští semestr, až budu moci nastoupit,“ radovala se Sawsan z přijetí na Floridskou univerzitu.

Rodina mladé dívky si jejího talentu všimla už v raném věku, kdy ji vzdělávala doma. Sawsan měla učební plán zvládnout neuvěřitelnou rychlostí a rodiče tedy souhlasili s tím, aby takto mladá nastoupila na vysokou školu. „Když nějaké naše dítě projeví o něco zájem, tak ho v tom podpoříme a snažíme se dělat vše proto, aby se děti mohly věnovat tomu, čemu chtějí,“ řekla matka talentované dívky. 

Hodně jsme se Sawsan mluvili o vývoji, pouštěli jsme jí NPR (americký veřejnoprávní rozhlas, pozn. redakce) a četli jsme si s ní o nových vědeckých objevech,“ dodala Jeena Santos Ahmed.

Po úspěšné maturitě začala Sawsan docházet na Broward College, kde získala první vysokoškolský titul a mnohé tamní studenty svojí přítomností šokovala. „Na úplném začátku mě všichni oslovovali ‚zlatíčko‘ a podobně. Ke konci semestru mě však už žádali o pomoc s úkoly a testy,“ vzpomíná dvanáctiletá dívka, která se také ráda občas koukne na filmy od Disneyho nebo si zahraje videohry. 

Největší inspirací jsou pro Sawsan další úspěšné ženy, jako je třeba biomedicínská inženýrka Andrey Gellatly nebo její otec. „Lékaři jako je můj otec zachraňují životy, jeden po druhém. Ráda bych vynalezla technologii, pomocí které bych mohla zachránit život mnoha lidem najednou,“ říká Swansan. „Všem bych chtěla poradit, aby se nepodceňovali a šli za svými sny. Právě tato idea mě dovedla až sem,“ dodala pak.

Domů
Sdílet
Diskuse