Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Evisions.
13. ledna 2022 16:19
Čas čtení 1:28
Sponzorovaný obsah

I vy můžete vlastnit bitcoin: Jak začít obchodovat s kryptoměnami

I vy můžete vlastnit bitcoin: Jak začít obchodovat s kryptoměnami
Zdroj: Pexels/AlphaTradeZone
TECH BITCOIN KRYPTOMĚNY
Uložit Uložené

Kryptoměny zažily v roce 2021 další rekordní rok. Bitcoin pokořil historická maxima a kryptoměny nejen díky tomu opět rostly na popularitě. Obchodování s kryptoměnami je navíc opět o něco dostupnější. Jak s ním začít?

Bitcoin brzy oslaví 13 let, koupit ho je stále snazší

Ačkoliv se to nezdá, bitcoin již má za sebou poměrně dlouhou historii. Jeho vznik se datuje až do roku 2009. Za tu dobu bitcoin i celý svět kryptoměn urazily obrovský kus cesty.

Zatímco na svém počátku byly kryptoměny zcela okrajovou technologií, která poutala zájem pouhé hrstky technologických nadšenců, dnes o nich alespoň slyšel téměř každý. Zprávy o tom, jak hodnoty kryptoměn překonávají historická maxima, plní titulky věhlasných novin, největších internetových serverů i televizního zpravodajství.

Díky růstu popularity se rozvíjí i nové způsoby, jak bitcoin získat. Po roce 2009 nějakou dobu zcela dominovalo přímé obchodování mezi dvěma zájemci. Dnes ke koupi a obchodování kryptoměn slouží nejčastěji kryptoměnová burza či kryptoměnová směnárna.

Je také vhodné zmínit, že svět kryptoměn zdaleka není jen světem bitcoinu. Existují doslova tisíce různých „mincí“ a nové kryptoměnové projekty vznikají na denní bázi.

Máte již zkušenosti s obchodováním jiných aktiv?

Pokud již máte zkušenosti například s obchodováním akcií nebo s klasickými měnami na forexovém trhu, kryptoměny pro vás nebudou představovat z hlediska principu obchodování nic zásadně nového.

Doporučeno
Byl to růst bitcoinu, který nastartoval zcela novou popkulturu Byl to růst bitcoinu, který nastartoval zcela novou popkulturu 15. listopadu 2023 10:42

V internetové či mobilní aplikaci zkrátka vyhledáte kryptoměnu, kterou chcete koupit a zaplatíte za ní jinou kryptoměnou či klasickou fiat měnou (tedy například americkými dolary, eurem či stále častěji i českými korunami). V aplikaci si předem můžete najít aktuální kurz a před realizací obchodu tedy máte přehled o tom, kolik vás kryptoměna bude stát.

Podobně jako například u zmíněných akcií můžete používat inteligentní pokyny, nebo kryptoměny tzv. shortovat. Tedy spekulovat na pokles jejich hodnoty vzhledem k jiné kryptoměně či fiat měně.

Kryptoměny jsou vhodné i pro začátečníky

Díky tomu, že na většině kryptoměnových burz lze obchodovat s kryptoměnami za relativně nízké poplatky, jsou kryptoměny vhodné i pro začátečníky. S nízkým objemem investice se zde mohou naučit podobné aplikace používat, rozvíjet svou finanční gramotnost a postupně proniknout do světla velkého investování.

Nezapomeňte na rizika

Přesto je nezbytné zmínit, že kryptoměny patří k vůbec nejrizikovějším aktivům. Stejně tak jako lze investovanou částku rychle znásobit, není výjimkou, že kvůli znehodnocení změny dojde k téměř absolutní ztrátě hodnoty investice. Platí tedy, že do kryptoměn byste měli investovat pouze takovou částku, o kterou jste ochotni přijít a jejíž ztráta vám nezpůsobí finanční potíže v osobním životě.

Domů
Sdílet
Diskuse