Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2022 7:00
Čas čtení 5:27
Radim Šlechta

Je zdravé pít kávu? Popsali jsme benefity i rizika konzumace oblíbeného nápoje

Je zdravé pít kávu? Popsali jsme benefity i rizika konzumace oblíbeného nápoje
Zdroj: Jenny Ueberberg, Unsplash
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Pokud patříš mezi milovníky kávy, možná tě překvapí, jaké dopady má na tvoje zdraví. Rozebíráme, pro koho je káva vhodná a co může lidem přinést.

Určitě to znáš. Ráno se probudíš a potřebuješ něco, co tě postaví na nohy. U velké části lidí je takovým životabudičem šálek čerstvě uvařené kávy. Svět pro ně s oblíbeným nápojem stává barevnějším, tváře lidí jsou milejší a problémy, jako by se utopily v lesklém obsahu hrníčku. Většina lidí vnímá kávu jako nápoj, který jim dodá energii a pomůže jim lépe se soustředit. Jiní tvrdí, že jim pomáhá po ránu nakopnout jejich metabolismus a někteří ji pijí prostě jen proto, že jim chutná.

Káva s sebou ale nese i řadu jiných zdravotních benefitů, o kterých možná zatím netušíš. Pomáhá bojovat proti cukrovce druhého typu a podle některých studií se jedná také o silného partnera v prevenci proti některým typům rakoviny. Není to ale tak, že by byl šálek kofeinového zázraku jen a pouze prospěšný.

Konzumace „kafíček“ představuje také několik zdravotních rizik, což je stále potřeba držet v hlavě. V následujícím textu si shrneme, co všechno ti pití kávy dá, i co ti naopak může vzít. Začněme ale s tou pozitivnější stránkou.

Prevence proti cukrovce

Jedním z hlavních uváděných benefitů pití alespoň jednoho šálku kávy denně je prevence cukrovky a podobných metabolických nemocí. Vyplývá to ze studie z roku 2014. Účastnilo se jí 48 tisíc lidí a ukázalo se, že ti, kteří zvýšili svůj denní příjem kávy alespoň o jeden šálek denně po dobu čtyř let, měli o 11 % menší riziko onemocnění diabetem druhého typu než lidé, kteří svou konzumaci nezvýšili.

káva
Zdroj: Unsplash/Nathan Dumlao/volně k užití

Toto podpořila také meta analýza z roku 2017. Podle ní měli lidé, co pijí čtyři až šest šálků kávy denně (s kofeinem i bez kofeinu), menší riziko výskytu některých poruch metabolického systému, mezi které patří právě i zmíněný diabetes druhého typu.

Snížení rizika rakoviny až o 18 %

Cukrovka není jediná zákeřná nemoc, jejíž rizika může pití kávy snížit. Nadšení fanoušci tohoto nápoje zároveň předchází riziku některých nádorových onemocnění. Zmíněná meta analýza hovoří o 18% snížení rizik rakoviny jater. Pomáhat ale může i v prevenci proti některým dalším jaterním onemocněním.

Pomoci může například proti cirhóze jater nebo podobným chronickým onemocněním tohoto orgánu. Studie publikovaná v odborném žurnálu World Journal of Hepatology říká, že pití jednoho šálku kávy denně snižuje riziko úmrtí v souvislosti s chronickým jaterním onemocněním až o 15 %. Pokud však piješ čtyři šálky denně, toto riziko se může snížit až o 75 %.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 109130 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak může být káva prospěšná srdci
  • Jak může káva snižovat riziko depresivních stavů, ale zároveň zvyšovat riziko úzkostí
  • Jaký negativní vliv může mít na kvalitu spánku
  • Jak kávu konzumovat v přiměřeném množství
Domů
Sdílet
Diskuse