Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. února 2022 19:15
Čas čtení 1:14
Radim Šlechta

Napadené stromy volají po pomoci ptáků. Dorozumívají se s nimi vylučovanými látkami

Napadené stromy volají po pomoci ptáků. Dorozumívají se s nimi vylučovanými látkami
Zdroj: AV ČR
NEWS EKOLOGIE
Uložit Uložené

Vědci zkoumali obranný mechanismus napadených stromů.

Když mají stromy problém, požádají o pomoc. A jejich trable nezažehná nikdo jiný, než ptáci. Zní to jako začátek pohádky pro děti z lesního prostředí, ve skutečnosti se ale jedná o každodenní realitu života stromů. Ty totiž při napadení parazity začnou vydávat specifické vůně, které slouží jako poplach pro ptáky, kteří stromům následně pomohou se škůdců zbavit. Studii pod vedením Martina Volfa z Biologického centra Akademie věd publikoval odborný žurnál Ecology Letters.

Vědci použili umělé housenky a stromy, na které je nasadili, postříkali látkou na vyvolání obranné reakce. Následně zkoumali reakci ptáků a hmyzu na látky, které stromy začaly vylučovat. Každý strom totiž vylučuje specifickou vůni, podle které se například hmyz rozhoduje, na jakých listech bude hodovat. Stromy se proti těmto útokům brání chemickým alarmem pro dravce nebo vylučováním jiných – hořkých – látek.

Domů
Sdílet
Diskuse