Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. února 2022 12:04
Čas čtení 1:24
Tímea Krauszová

Nová subvarianta omikronu BA.2 se šíří rychleji, podle studií způsobuje i těžší průběh onemocnění

Nová subvarianta omikronu BA.2 se šíří rychleji, podle studií způsobuje i těžší průběh onemocnění
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Někteří vědci naznačují, že se nejedná ani o subvariantu, ale o novou, samostatnou variantu původního koronaviru.

Podle nejnovějších japonských laboratorních experimentů se koronavirus BA.2, subvarianta varianty omikron, šíří velmi rychle, rychleji než omikron, a zřejmě dokáže způsobit vážnější průběh onemocnění, podobně jako tomu bylo u varianty delta. Podle CNN to vyplývá z předběžných výsledků vědecké studie ze serveru Biorxiv.

Dříve, než se vědecká práce objeví v lékařském časopise, je zveřejněna na serveru, aby na ni mohli reagovat nezávislí odborníci. Takový proces, zvaný peer-review (ověření kolegy), zvyšuje kvalitu vědeckého výzkumu a navíc potvrdí závěry, ke kterým došli vědci v Japonsku.

Doporučeno
Důvěra v dezinformace vyplývá z nedůvěry k autoritám. Covid u nás rozšířil dezinformační scénu, říká mluvčí spolku Českých elfů Důvěra v dezinformace vyplývá z nedůvěry k autoritám. Covid u nás rozšířil dezinformační scénu, říká mluvčí spolku Českých elfů 19. února 2022 11:30

Na ověření ještě čekáme, ale z předběžných výsledků je varianta BA.2 z lidského hlediska horší, říká šéf oddělení mikrobiologie v Clevelandu Daniel Rhoads, který studii zkontroloval, ale nebyl součástí výzkumu.

Subvarianta, nebo nové řecké písmeno?

„Z lidského hlediska je možné, že varianta BA.2 je horší virus než BA.1. Může se snáze přenášet a způsobit horší příznaky,“ říká Rhoads. Podle ředitelky amerického Centra pro kontrolu a prevenci onemocnění (CDC) Rochelle Walensky však zatím nejsou jasné důkazy, že BA.2 je opravdu závažnější varianta. CDC podle jejích slov monitoruje všechny varianty – jak na území Spojených států, tak mezinárodně. Rovněž sledují i ​​nová zjištění vědců.

Varianta BA.2 je velmi zmutovaná oproti původnímu koronaviru, který se koncem roku 2019 rozšířil do světa z čínského Wu-chanu. Má také desítky mutací v porovnání s původní variantou omikron.

Odlišnosti jsou tak velké, jako byly rozdíly mezi variantami alfa, beta, gama a delta. Podle tokijské vědkyně Kei Sato by proto měly BA.2 sledovat dokonce i jako samostatnou variantu a nejen subvariantou omikronu. Kei Sato navrhuje rozpoznávat tuto variantu samostatně při testování v různých zemích, aby se její šíření dalo dobře monitorovat. Na aktuálních PCR testech by se totiž BA.2 zvlášť nezobrazilo.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

„Vypadá to tak, že se zřejmě díváme na nové písmeno řecké abecedy,“ potvrdila i Deborah Fuller, viroložka z Washingtonské univerzity, která rovněž studii zkontrolovala, ale nepracovala přímo na výzkumu.

BA.2 překonává i imunitu získanou po dvou dávkách proti covidu. Podle vědců boosterová dávka imunitu posílí a sníží pravděpodobnost nemoci po nákaze o 74 %. Prozatím „jen“ subvarianta může způsobit komplikace i proto, že odolává monoklonálním protilátkám, kterými se v současnosti léčí pacienti nakažení omikronem se závažným průběhem.

Domů
Sdílet
Diskuse