Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
28. února 2022 v 11:30
Čas čtení 2:00
Dominik Vetrák

Elden Ring má příšernou technickou kvalitu na Xboxu, Playstationu i PC. Experti doporučují, abys PC verzi ani nehrál

Elden Ring má příšernou technickou kvalitu na Xboxu, Playstationu i PC. Experti doporučují, abys PC verzi ani nehrál
Zdroj: Bandai Namco
TECH
Uložit Uložené

Nestabilní framerate, zasekávání, chyby, nízká kvalita textur, pomalé načítání, nefungující multiplayer, neukládání obsahu... Elden Ring vyšel ve špatném stavu.

V současnosti recenzujeme japonskou akční RPG hru Elden Ring a už nyní ti můžeme říci, že je fantastická. Vyšla však v katastrofálním technickém stavu.

Základním problémem je nestabilní počet snímků zobrazených za vteřinu, tedy framerate. Na konzolích PS5 a Xbox Series X jsou k dispozici dva módy. Quality mód zaměřující se na krásnější grafiku běží v rozmezí 30 – 60 snímků za vteřinu (fps).

Doporučeno
RECENZE: Horizon: Forbidden West (PS5) RECENZE: Horizon: Forbidden West (PS5) 14. února 2022 v 9:01

Performance mód zaměřený na počet snímků za sekundu běží plynuleji, v rozmezí 45 – 60 fps. Žádný z nich však není stabilní a pády počtu snímků za vteřinu jsou extrémní napříč celou hrou. Nejhorší je to při jízdě na koni či ve velkých otevřených prostorách, kde plynulost pohybu závratně klesá a zhoršuje to zážitek z hraní. Zatěžuje to oči a zhoršuje pohyb postavy.

Dalším problémem jsou zaseknutí v obraze, takzvané stutters. Jedná se o situace, kdy hra nestíhá vykreslovat události ve hře a „přeskočí“ několik snímků. Hra pak vypadá kostrbatě a pohyb není plynulý. Netýká se to pouze konzolí. Počítače jsou na tom prakticky ještě hůře a je úplně jedno, jestli máš počítač za desítky tisíc.

Podle expertů na výkon her a herní grafiku z Digital Foundry v současnosti bez problémů nerozjede hru Elden Ring žádný počítač. Počítačová verze je podle nich natolik problematická, až doporučují, aby ses jí vyhnul.

Tam však technické problémy nekončí. Hra obsahuje spoustu technických chyb, tedy bugů. Stalo se nám, že se postava úplně přestala hýbat a nereagovala ani tlačítka na spuštění menu. Nepřátelé kolem však neměli problém dále útočit. Mnoha hráčům na konzoli PS5 nefunguje automatické ukládání. Mohou tak přijít o celé hodiny progresu. Hráče na konzolích Xbox zase trápí, že hra se špatně aktualizovala.

Proto nemohou hrát hru v režimu online, tedy tak, jak je v první řadě nadesignovaná. Ve hře Elden Ring můžeš vstoupit do světa jiných hráčů, respektive oni mohou přijít k tobě, aby tě buď napadli, nebo aby ti pomohli přemoci nějakého náročného nepřítele. Spousta hráčů na Xboxu to ovšem vzhledem k chybě nedokáže a není jasné, kdy to tvůrci opraví.

Hraní znepříjemňuje také takzvané doskakování předmětů. Před hráčem se neustále objevují předměty, které měly být zobrazené už dávno. Tráva, stromy či budovy se zobrazují až příliš pozdě. Běžné je i to, že předměty procházejí přes jiné předměty, jako by nebyly z pevné hmoty, no a nedokonalý je i zvukový systém. Například zvuk, který meč vydá, když ho vytáhneš z nepřátel, je zpožděný.

Elden Ring je famózní hra, od které se nedokážeme odtrhnout. Proto je nesmírná škoda, že má tolik technických problémů. Namísto toho, abychom ji jen chválili, musíme jako hráči řešit problémy.

I proto nechápeme, jak může být jednou z nejlépe hodnocených her všech dob. Na metacritic.com, kde se sdružují profesionální recenze, má po 49 recenzích na konzoli PS5 průměrné hodnocení 97 ze 100.

Recenzenti jakoby ignorovali, že vyšla ve velmi špatném technickém stavu. Když to vyčítají všem ostatním hrám, jako například hrám od studia Bethesda či sci-fi hře Cyberpunk 2077 od polského studia CD Projekt Red, nechápeme, proč se to rozhodli v případě hry Elden Ring ignorovat.

Domů
Sdílet
Diskuse