Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2022 10:30
Čas čtení 5:48
Dominik Vetrák

10 tipů, jak hrát Elden Ring a porazit těžké bossy (Návod)

TECH
Uložit Uložené

Na co si dávat pozor, když začneš hrát Elden Ring, a jaké tipy a triky využiješ během hraní?

Elden Ring je jednou z nejlépe hodnocených her historie. Jedná se o opravdový videoherní skvost, který trpí jen tím, že vyšel v problémovém technickém stavu s různými chybami. Nebýt nich, neexistovalo by téměř nic, co bychom hře mohli vytknout. 

Vytvořilo ji japonské studio From Software, které je známé svými náročnými hrami. Jsou v nich silní nepřátelé, kteří tě někdy dokáží zabít na jednu nebo dvě rány. Elden Ring je ovšem jiný.

Hra má otevřený svět, takže můžeš jít, kamkoli chceš. Je na tobě, jestli se vydáš objevovat jeskyně a hrady, díky čemuž budeš mít silnější postavu, nebo si věříš natolik, že rovnou půjdeš proti bossovi. V tak obrovské hře se ale snadno ztratíš, a proto jsme si pro tebe připravili několik užitečných tipů, díky kterým hru zvládneš lépe a neodradí tě její obtížnost. Některé z nich můžeš začít využívat i po 50 hodinách hraní.

Tento článek je pro začátečníky a hráče, kteří se při hraní trápí. Pro zkušené hráče nepůjde o žádné novinky. Pokud ti tipy na hraní pomohou, podpoř nás a staň se členem Refresher+.

Doporučeno
Programátor z Bethesdy Adam nám vysvětlil, jak vznikají moderní hry a proč se objevují bugy a propady fps (Rozhovor) Programátor z Bethesdy Adam nám vysvětlil, jak vznikají moderní hry a proč se objevují bugy a propady fps (Rozhovor) 2. října 2021 9:30

1. Co nejdříve získej užitečné předměty

Ve hře se nachází hned několik předmětů, které ti výrazně pomohou. Co nejdříve si pořiď nástroje na vyrábění předmětů a munice. Najít můžeš i obětní větvičku s názvem Sacrificial Twig. Pokud ji budeš nosit v brnění a zemřeš, zlomí se a ty přežiješ. Když porazíš jednoho z hlavních bossů, získáš předmět zvaný The Great Rune. Ty poskytují velké výhody, zvyšují zdraví a jiné statistiky, ale nejprve si je musíš aktivovat ve speciálních věžích. Aby však fungovaly úplně, musíš najít nebo koupit a použít Rune Arc z inventáře.

Velmi důležité je také to, abys hledal předměty zvané Golden Seed a Sacred Tear. Golden Seed jsou zlatá semínka, nacházejí se u žlutých stromů, které nelze přehlédnout. Zvyšují počet lahví, kterými si obnovuješ ztracené zdraví nebo magii. Sacred Tear zase zvyšuje množství zdraví či magie, které se ti obnoví na jedno použití láhve. Najdeš je ve zříceninách kostelů.

Pokud potřebuješ více informací, klikni sem a neváhej googlit a zjistit, kde přesně najdeš vše potřebné. V Elden Ring objevíš spoustu nejasností nebo příběhových zákoutí, která ti nebudou jasná. Neboj se a vyhledej pomoc online.

2. Přivolávej pomocníky a jiné hráče, aby ti pomohli

Summony jsou pomocníci ovládaní umělou inteligencí. Nejprve musíš získat Spirit Calling Bell (tady je návod) a Spirit Ashes. Jsou to různé „talismany“, z nichž každý přivolá jiné pomocníky. My jsme si například oblíbili dvojici kostlivců.

Tito pomocníci zaměstnávají nepřítele a ubírají mu zdraví. Jistě, nezničí ho, ale dají ti dost času na to, aby ses uzdravil nebo ho napadl zezadu. Přivolat je můžeš vždy, když na obrazovce vidíš tento symbol

Ještě větší pomocí jsou hráči online. Ve hře Elden Ring si můžeš na pomoc zavolat nějakého jiného hráče, aby ti například pomohl v boji s těžkým bossem nebo aby ti pomohl projít těžkou jeskyní plnou množství nepřátel. Neměj pocit, že podvádíš. Tvůrci hry přikládají spolupráci hráčů velký význam, tak ji neváhej využít!

3.Objevuj, objevuj, objevuj a označuj si mapu

Doporučujeme, abys prozkoumal každou část mapy. Všude se odehrává nějaká zajímavá událost, narazíš na novou postavu, získáš nový předmět a podobně.

Nezapomínej se vracet na již odhalená místa a povídej si s postavami ve hře i vícekrát. Někdy ti dají nový předmět či úkol až poté, co například porazíš nějakého bosse. Elden Ring má zajímavě vymyšlenou mapu. Kromě ohnisek sloužících k rychlému cestování po světě na ní nenajdeš žádné odkazy ani ikony. Na mapě si můžeš místa zájmu vyznačit různými ikonami, automaticky se ti však na mapě nic nezobrazí.

Zní to jako tip od hráčů z minulého století, ale nestyď se zapisovat si, která postava se kde nacházela a co od tebe chtěla. Ve hře totiž není žádný deník záznamů a úkolů, takže po několika hodinách zapomeneš, co chtěla daná postava, a po 20 hodinách zapomeneš, že nějaká postava na začátku hry vůbec byla, ačkoli ti zadala důležitý úkol s bohatou odměnou.

Elden Ring
Zdroj: Bandai Namco/From Software

4. Pokud je bos těžký, nech si ho na později, nic se nestane. Neboj se ale velkých nepřátel

V předchozích hrách od studia From Software ses v příběhu a hře dál nepohnul, dokud jsi daného velkého bosse nezabil. Jenže tady se můžeš jednoduše otočit a zkusit své štěstí a dovednosti jinde. Zavítej do jiného regionu, postav se jiným nepřátelům a vrať se silnější! 

Zároveň se neboj velkých nepřátel či draků. Při pohledu na ně tuhne krev v žilách, ale často platí, že čím je větší, tím je méně obratný a pomalejší, čehož můžeš využít ve svůj prospěch.

Elden Ring
Zdroj: Bandai Namco/From Software

5. Vylepšuj vybavení a zkoušej různé zbraně

Ve většině her od studia From Software sis vybavení mohl vylepšit desetkrát na úroveň například Longsword +10. V Elden Ring to můžeš udělat až 25krát, respektive 10krát pro speciální zbraně. Takže nezapomínej a pravidelně si je vylepšuj, stejně jako další své vybavení.

Zároveň zkoušej nové zbraně a nedívej se jen na to, jak silné jsou (údaje na sekci physical či magic). Některé zbraně ti mohou více pasovat do stylu tvého boha, a i když mají slabší statistiky, zjistíš, že jsou vlastně lepší než ty s lepšími vlastnostmi. Je nebezpečné zvyknout si jen na jeden styl boje s jednou zbraní a nezkoušet nové věci.

6. Kontroluj okolí a hledej tajné místnosti

Elden Ring se vyplatí hrát online už jen proto, že na zemi můžeš najít vzkazy od ostatních hráčů. Ti ti například poradí, že je před tebou past nebo že máš udeřit do zdi, za kterou se objeví tajná místnost. Nespoléhej se však jen na zprávy jiných hráčů. Prozkoumej každou část oblasti, hledej skryté cesty a zkus se dostat na střechy budov, odkud se zase lze dostat ke skrytým oblastem.

7. Využívej štít a následný útok Guard Counter

Zvedni štít, a jakmile pocítíš váhu nepřítelovy zbraně, zmáčkni tlačítko pro silný útok. Tvoje postava se natáhne, vyhne se dalšímu útoku (někdy to nestačí a schytáš druhý útok soupeře, takže si to vždy musíš dobře načasovat) a silně udeří svou zbraní. Pokud máš silnou zbraň, srazí nepřítele na kolena.

Elden Ring pre začiatočníkov: 10 tipov a rád, ako hru hrať a prejsť
Doporučeno
RECENZE: Gran Turismo 7 (PS5) RECENZE: Gran Turismo 7 (PS5) 2. března 2022 12:30

V první řadě se ovšem jedná o výborný mix obrany a útoku a dokonalou zbraň proti většině nepřátel, dokonce i proti bossům. Zkušenější hráči her od studia From Software už hrají i bez štítu, ale začátečníkům doporučujeme začít se štítem.

8. Hlídej si váhu, jinak nebudeš moci rychle uhýbat

Ve statistikách se můžeš podívat na to, kolik věcí uneseš. Tuto schopnost si můžeš zlepšovat zvyšováním výdrže/endurance. Řekněme, že můžeš nést 100 bodů váhy. Celé tvé vybavení ale váží 71 bodů, čímž se dostane nad 70% hranici.

Tehdy se zpomalí tvé kotouly, takže tě nepřátelé spíše zasáhnou. Hra tě na to prakticky neupozorní, takže pokud chceš uskakovat dál a rychleji, něco zahoď, nebo si zvyš výdrž.

Elden Ring
Zdroj: Bandai Namco/From Software

9. Uzdravuj se pravidelně a vždy nejprve získej runy

Neriskuj, když nemusíš. Je velmi lákavé zasadit soupeři poslední úder, ale pokud máš málo života (někdy je málo i méně než 70 %), raději poodběhni a doplň si zdraví. Nepřítel tě dokáže překvapit novým kombem, neznámými údery, magií nebo se ti zpoza zad vynoří nový nepřítel a nečekaně tě zabije. Když se tak stane, přijdeš o takzvané runy, které využíváš ke kupování věcí a zlepšování postavy.

Následně se pro runy můžeš vrátit na místo, kde jsi zemřel, ale pokud zemřeš i podruhé, runy navždy zmizí. Nebuď jako my, pokus se na cestě k runám zastavíš u dalších nepřátel, zbytečně riskuješ. Někdy tě zabije i slabý nepřítel, pokud máš smůlu a nedáš si pozor. Ztratíš-li několik tisíc run, dost tě to zamrzí.

10. Soustřeď se na jednoho nepřítele

V Elden Ring tě dokáže zabít i prašivý půlmetrový potkan. Podaří se mu to i na dva údery (zejména ze začátku, když nemáš moc zdraví). Soustřeď se proto vždy jen na jednoho nepřítele, kontroluj si jejich rozmístění kolem sebe a nepouštěj si je za záda.

Vždy zabij jednoho a teprve potom se obrať k druhému. Ideálně si nepřátele odděl, abys bojoval s jedním, maximálně dvěma a ne s celou partou (například do jednoho střel z dálky kuší či lukem a on za tebou přijde sám).

Elden Ring
Zdroj: From Software/propagační materiál

Bonus: Neboj se „podvádět“ a zvyšovat si level

Pokud je hra stejně těžká, můžeš začít „grindovat“. Jedná se o opakování téže činnosti s cílem získat zdroje potřebné ke zlepšení postavy. V tomto případě to znamená, že si najdeš nějaké místo s nepřáteli, na kterých vyděláš spoustu run a dokážeš je zlikvidovat docela jednoduše. Pokud nemůžeš takové místo najít, toto video ti poradí. Za hodinu či dvě se můžeš dostat o několik levelů výš a výrazně si tím hru usnadnit. 

PS1: Zdá se to jako samozřejmé, ale stisknutím pravého analogu R3 (kulaté tlačítko na ovladači nebo střední tlačítko na myši) se kamera zaměří na jednoho nepřítele.

PS 2: Nič zářící lebky na zemi. Jsou v nich zlaté runy, které po použití z inventáře dodají runy k vylepšení.

Domů
Sdílet
Diskuse