Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2022 v 16:10
Čas čtení 1:18
Tereza Patočková

Druhý pokus evakuovat civilisty z Mariupolu selhal. V ulicích leží mrtví lidé, říká svědek

Druhý pokus evakuovat civilisty z Mariupolu selhal. V ulicích leží mrtví lidé, říká svědek
Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Druhý pokus evakuovat civilisty z Mariupolu selhal. Rusko i Ukrajina se o porušení klidu zbraní obviňují navzájem.

Rada města Mariupol, která ráno informovala o znovu dojednaném klidu zbraní a o novém pokusu o evakuaci, v neděli odpoledne potvrdila, že plány evakuovat občany znovu selhaly. Včera byly plány zmařeny porušením příměří, podle místostarosty města z ruské strany. Také dnes rada města uvedla, že kvůli ostřelování ruskou armádou byl nový plán na evakuaci zmařen. Informovala o tom stanice BBC a deník Guardian.

Mariupol je v současné chvíli již pátý den bez vody, elektřiny a funkční kanalizace. Zdroje z místa uvádí, že zásoby jídla i pitné vody rychle dochází. Ukrajinské a ruské jednotky se z porušení příměří, které mělo místním obyvatelům umožnit únik do bezpečí, obviňují navzájem. Podobná dohoda byla porušena i včera.

Doporučeno
Toto je Olena Zelenská, nejvlivnější žena Ukrajiny, která i během války stojí po boku svého muže Toto je Olena Zelenská, nejvlivnější žena Ukrajiny, která i během války stojí po boku svého muže 6. března 2022 v 11:30

Po prvním včerejším nezdárném pokusu o evakuaci řekl reportérům BBC svědek z místa Maxim, který se stará o své prarodiče v šestém patře obytného domu, že pro ně den začal s nadějí, ale skončil naprostým zoufalstvím. 

Jak nejrychleji to šlo, jsem zabalil tašky, s teplým oblečením, jídlem a zbývající vodou pro mě i prarodiče a naložil je do auta. Ve chvíli kdy jsme byli připraveni vyjet, začalo ostřelování znovu. Výbuchy byly slyšet v naší těsné blízkosti. Všechno jsem tedy znovu vybalil a rychle odnesl zpět do bytu a pak už jen oknem pozoroval jak z města a z únikové cesty stoupá černý kouř," řekl Maxim reportérům.

Dle Maxima přišlo včera do centra mnoho lidí v naději, že se budou moci evakuovat, jelikož počítali s příměřím. Ve chvíli, kdy zjistili, že je město ostřelováno, se nezvládli vrátit zpátky do svých krytů. „Mnoho z těchto lidí jsme vzali k sobě do bytu, jsou to lidé z opačné strany města a tvrdí nám, že je tato část kompletně zničená," pokračuje svědek. 

Všechny domy hoří a není nikdo, kdo by mohl oheň uhasit. Mnoho mrtvých také bezvládně leží v ulicích, ale není nikdo, kdo by je odnesl. Došla nám všechna balená voda a jsme odkázáni pouze na vanu, kterou jsem napustil před tím, než vypnuli vodu," říká Maxim. 

Domů
Sdílet
Diskuse